fbpx
Σπύρος Γιαννακόπουλος: «Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί» κριτική της Δήμητρας Μακροπούλου

Σπύρος Γιαννακόπουλος: «Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί»

Οπλιστείτε, πάρτε θέσεις
Ο εχθρός είναι παρών
Πάρτε ξίφη, Πάρτε τόξα
Ο εχθρός προ των πυλών

Στην παιδική λογοτεχνία τις περισσότερες φορές το κεντρικό πρόσωπο είναι αγόρι. Τα κορίτσια δεν καταλαμβάνουν συχνά πρωταγωνιστικούς ρόλους ή σε πολλές περιπτώσεις μένουν σε έναν ρόλο άτολμο. Αυτό είναι ίσως ένα πρώτο κίνητρο να διαβαστεί το βιβλίο του Σπύρου Γιαννακόπουλου Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί. Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί ονομάζεται Νεφέλη. Είναι ένα παιδί πραγματικά τολμηρό και γενναίο, έξυπνο και πολυμήχανο, ατρόμητο και εφευρετικό. Η Νεφέλη είναι μοναχοπαίδι, έχει όμως καλούς και πολύ στενούς φίλους στη μικρή επαρχία που ζει. Μαζί τους περνά όλες τις περιπέτειες, μοιράζεται τις περισσότερες ώρες της ημέρας και γι’ αυτό δεν βαριέται ποτέ ή…. σχεδόν ποτέ. Το καλοκαίρι εκεί κοντά στον Αύγουστο, που οι φίλοι της λείπουν σε διακοπές, η βαρεμάρα της βρίσκεται στον ύψιστο βαθμό βαρεμάρας και ο χρόνος της ανίας δεν κυλά με τίποτα. «Η Νεφέλη όταν έφυγαν οι φίλοι της έμεινε μόνη να φρουρεί την πόλη. Μόνη με το ξύλινο σπαθί της. Και βαριόταν. Βαριόταν. Βαριόταν πολύ». Αυτό λοιπόν το φαινομενικά πληκτικό καλοκαίρι η Νεφέλη θα περάσει τη μεγαλύτερη περιπέτεια που έχει ζήσει μέχρι στιγμής. Αφορμή η κλοπή ενός καπέλου και δόλωμα η ευγένεια του αδίστακτου Πέπε Ρουζ, ο οποίος απελπισμένος ζητά από τη Νεφέλη να τον βοηθήσει να πάρει πίσω το καπέλο του.

Οι προκλήσεις έρχονται απανωτές. Δεν είναι μόνο το καπέλο του Πέπε Ρουζ, που βρίσκεται στην κατοχή της ανενδοίαστης μάγισσας Έρσης, είναι επίσης η απαγωγή των γονιών της από αυτή την κακότροπη μάγισσα, που οδηγούν τη Νεφέλη να ακολουθήσει τον περίεργο πρίγκιπα. Η Νεφέλη, γεμάτη τόλμη και παίρνοντας μαζί της -μαθημένη από περιπέτειες- τα βασικά όπως ρούχα, σουγιά, πυξίδα, σπάγκο, μπαταρίες και, φυσικά, το ξύλινο σπαθί της θα μπλέξει σε μια ανατρεπτική περιπέτεια προσπαθώντας να σώσει τους γονείς της και να βοηθήσει να φτάσει το καπέλο στα σωστά χέρια. Ποια όμως είναι αυτά και μέχρι πού πρέπει να φτάσει η Νεφέλη για να σώσει την κατάσταση; Το ταξίδι και η περιπέτεια στη Γουανατόπια ξεκινά και η Νεφέλη, πέρα από τις αρχικές αιτίες του ταξιδιού, θα πρέπει να αναζητήσει τους αληθινούς συμμάχους της και τους πραγματικούς της νέους φίλους. Η τελική μάχη με ροζ περίεργα πλάσματα και μυστήριες δυνάμεις θα είναι σφοδρή και νικηφόρα.

Mεταφέρει το αναγνωστικό κοινό σε έναν φανταστικό χωροχρόνο, που μοιάζει να είναι μια μετάβαση σε κάτι οικείο που βρίσκεται δίπλα μας και όχι άγνωστο ή τρομαχτικό. «Αυτός είναι ο κόσμος μου. Μοιάζει σε πολλά με τον δικό σου, αλλά δεν είναι ίδιος. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά» λέει ο Πέπε Ρουζ στη Νεφέλη μόλις περνούν την παγερή υγρασία της σήραγγας που οδηγεί στη Γουανοτόπια.

Το βιβλίο του Σπύρου Γιαννακόπουλου Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί είναι ένα βιβλίο ολοκληρωμένο. Η γραφή του, λεπτοδουλεμένη, συνδυάζει αριστοτεχνικά αφηγήσεις και διαλόγους, εικόνες και περιγραφές που μεταφέρουν τον αναγνώστη στην καρδιά ενός κόσμου που απέχει από τον δικό μας τόσο λίγο αλλά και τόσο πολύ. Ο συγγραφέας ενισχύει την πλοκή με μικρές λεπτομέρειες της ζωής, πληροφορίες και γεγονότα της καθημερινότητας, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει το αναγνωστικό κοινό σε έναν φανταστικό χωροχρόνο, που μοιάζει να είναι μια μετάβαση σε κάτι οικείο που βρίσκεται δίπλα μας και όχι άγνωστο ή τρομαχτικό. «Αυτός είναι ο κόσμος μου. Μοιάζει σε πολλά με τον δικό σου, αλλά δεν είναι ίδιος. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά» λέει ο Πέπε Ρουζ στη Νεφέλη μόλις περνούν την παγερή υγρασία της σήραγγας που οδηγεί στη Γουανοτόπια.

Η δομή του βιβλίου διακρίνεται από συνεκτικότητα. Κανένα από τα πρόσωπα δεν αναφέρεται τυχαία ούτε και οι διάφορες συναντήσεις μ’ αυτά. Όλα έχουν κάποιο λόγο, συμβαίνουν και εξηγούνται σταδιακά κατά τη ροή της δράσης. Η αφήγησή του ζωντανή και παιχνιδιάρα, περιπαικτική και αστεία σε κάποια σημεία, σοβαρή και με ένταση σε κάποια άλλα. Το βιβλίο έχει ζωηράδα που ενισχύεται από τις περιγραφές συναισθημάτων ή τόπων, όπως η αναφορά στον διάσημο παραμυθά της πόλης Λουδοβίκου Κλάιβ ή στον οπλοποιό Πατρίκιο, που κάνουν τον κόσμο του και το ταξίδι σε αυτόν όχι μόνο να είναι ευχάριστος αλλά και να μοιάζει πραγματικός. Δεν είναι όμως μόνο το περιεχόμενο του κειμένου η δύναμη του βιβλίου. Είναι τα τραγούδια και οι στίχοι του, είναι η δημιουργία ηρώων που είναι ισάξιοι με τους ήρωες του Clive Staples Lewis (Νάρνια) ή του Roald Dahl (Τσάρλυ, Ματίλντα).

Το βιβλίο του Σπύρου Γιαννακόπουλου Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί, όπως και τα προηγούμενα βιβλία του Πορτοκαλάδα με ανθρακικό και Ο Τρύφωνας από τη Δρακολανδία, είναι βιβλία που απευθύνονται στη φαντασία του παιδιού χωρίς διδακτισμό, χωρίς να κουνούν το δάχτυλο, αλλά καταφέρνουν να φτιάχνουν ήρωες που γίνονται φίλοι των μικρών αναγνωστών κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Ενδιαφέρουσα είναι η έλλειψη εικονογράφησης, η οποία δεν ατονεί τη δύναμη της ιστορίας αλλά αντίθετα ενδυναμώνει την ποιότητα της γραφής, της κατασκευής των χαρακτήρων και της δράσης.

 

Η Δήμητρα Μακροπούλου είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακό στη Συγκριτική Φιλολογία και Πολιτισμό από το Πανεπιστήμιο Brunel

 

Το κορίτσι με το ξύλινο σπαθί
Σπύρος Γιαννακόπουλος
Πατάκης
254 σελ.
ISBN 97-960-16-6881-9
Τιμή: €10,70

001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Kiran Millwood Hargrave: «H Τζούλια και ο καρχαρίας»

Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα... Απλά,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Μία πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέα, της Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε το 2020, υπογράφουν δύο νέες γυναίκες...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Θοδωρής Κούκιας: «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Συναρπάζει νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για αναγνώστες από 15 ετών. Η ιστορία του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.