ΔΕΛΤΑ ΧΙ ΚΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

ΔΕΛΤΑ ΧΙ ΚΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

της Ελένης Χωρεάνθη

Με το Καλοκαίρι στην πόλη (2011), το πρώτο της βιβλίο, η Έρικα Γαρμπή μπήκε αυτοδύναμα στο χώρο του βιβλίου για παιδιά. Επέλεξε να ασχοληθεί και διαχειρίστηκε με πολύ έξυπνο τρόπο ένα θέμα κοινό από την καθημερινότητα των παιδιών, όπως είναι οι θερινές διακοπές για το μοναχοπαίδι εργαζόμενων γονιών που είναι υποχρεωμένο να ζει στην πόλη, στο ίδιο συνήθως περιβάλλον με την παραδοσιακή γιαγιά, ένα σημαντικό πρόσωπο που δυστυχώς έχει απομακρυνθεί από τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια.

Ένα μόλις χρόνο μετά, επανέρχεται στο χώρο του βιβλίου για παιδιά με ένα πιο φιλόδοξο βιβλίο. Εκτός από τη φροντίδα για το περιβάλλον, που αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς της εκδοτικής ομάδας της διαδικτυακής εφημερίδας ΔΕΛΤΑ ΧΙ, η διερεύνηση του μυστηρίου που κρύβει ένα θραύσμα από αρχαίο αντικείμενο που ήρθε στα χέρια τους και το μυστικό που κρύβει αυτό αποτελεί το κύριο θέμα του βιβλίου.

Η Έρικα Γαρμπή αντιμετώπισε με αρκετή ευελιξία, ευστροφία και χιούμορ ένα θέμα τολμηρό, απαιτητικό και ριψοκίνδυνο. Έγραψε ένα σύντομο, ενδιαφέρον, εύληπτο, τεκμηριωμένο επιστημονικά «μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για παιδιά και εφήβους κάθε ηλικίας».

Τον πυρήνα του μυθιστορήματος αποτελεί ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αρχαιότερος αναλογικός υπολογιστής, θραύσμα του οποίου, εικάζεται, αποτελεί το αρχαίο εύρημα που κρατούν. Ήρωες κεντρικοί είναι ο ΔΕΛΤΑ, από το Διονύσης, και η ΧΙ, από το Χριστίνα. ΔΕΛΤΑ ΧΙ είναι και ο τίτλος της ηλεκτρονικής εφημερίδας τους. Επίσης, κάποια άλλα πρόσωπα που επηρεάζουν αποφασιστικά την εξέλιξη του μυθιστορήματος είναι ο φίλος τους ο Μπακ, προγραμματιστής, δηλαδή Σταμάτης Μπακέρδιος, που τους επιφυλάσσει εκπλήξεις τόσο με το οικογενειακό μυστικό που τους αποκαλύπτει, όσο και με το αλλιώτικο αρχαίο αντικείμενο που τους εμπιστεύεται να φυλάξουν. Είναι, επίσης, ο μυστηριώδης Σκιάς, ο καθηγητής Σκι Άσον, δηλαδή, που έχει αναλάβει να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία, για να ερμηνεύσει το μυστηριώδες γράμμα Φ. Πρόκειται για τον επιστημονικό σύμβουλο και καθοδηγητή μιας Επιστημονικής Πανεπιστημιακής Ομάδας, που εμφανίστηκε από το πουθενά μετά την αδιευκρίνιστη εξαφάνιση του Μπακ και τους ακολουθεί κατά πόδας. Άλλα πρόσωπα που εμφανίζονται χωρίς να εμπλέκονται ουσιαστικά στην υπόθεση και στην εξελικτική πορεία της ιστορίας είναι ο δεκαπεντάχρονος μεγαλύτερος αδερφός του Διονύση, ο Δημήτρης, είναι ο εξάχρονος Παναγιώτης, ο μικρότερος αδερφός τους, και ο τετράποδος Νεύτων, ο… κολλητός της ερευνητικής και εκδοτικής ομάδας της ηλεκτρονικής εφημερίδας τους.

Η ερευνητική πορεία μπλέκει όταν μπερδεύονται άλλα πρόσωπα, αγνώστου προελεύσεως, φαινομενικά, και αγνώστων προθέσεων, το πειραματικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου, η μυστηριώδης απουσία του ΔΕΛΤΑ και η μετάβασή του στην ονειρική διάσταση των διαδραματιζόμενων – και παρακολουθεί την πορεία της έρευνας ενορατικά, ίσαμε τη στιγμή επανόδου του στην πραγματικότητα και στην καινούρια ζωή.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πείραμα συγγραφής νεανικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας με αστυνομική πλοκή από μια νεαρή συγγραφέα με όραμα και με προοπτική.

ΔΕΛΤΑ ΧΙ ΚΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣΔέλτα Χι και ο Μηχανισμός
Έρικα-Αγγέλικα Γαρμπή
εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας
Ιπτάμενο Κάστρο
118 σελ.
Τιμή € 10,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: