ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

της Λίτσας Ψαραύτη

«Πάμε πάλι… ξανά από την αρχή». Η φράση αυτή ακούγεται τόσο στην αρχή, όσο και κατά τη διάρκεια και στο τέλος του καινούργιου βιβλίου του βραβευμένου συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου Οι άρχοντες των σκουπιδιών, καθιστώντας την εμβληματική. Σε έναν κόσμο που μαστίζεται από βία, εγκληματικότητα, διαφθορά, πνευματική, οικονομική και υλική ένδεια, τα σκουπίδια έρχονται να παίξουν το ρόλο του ύψιστου αγαθού προς πώληση και ανταλλαγή, αντικαθιστώντας τις λοιπές πρώτες ύλες. Άνθρωποι εξαθλιωμένοι αναγκάζονται να στραφούν στη συλλογή των απορριμμάτων για βιοποριστικούς λόγους. Μέχρι που αρχίζουν και αυτοί οι ίδιοι να γίνονται ένα με τα σκουπίδια, να εξαθλιώνονται ακόμα περισσότερο, να μην υπολογίζουν τίποτα, να μην έχουν κανέναν ηθικό φραγμό. Έτσι, όταν γίνεται η «μεγάλη έκρηξη» και η Παγκόσμια Ιστορία αρχίζει να κυλά προς τα πίσω, ήταν σαν φυσικό επακόλουθο της κατάστασης που όλοι είχαν δημιουργήσει.

Ο Παπαθεοδώρου καταπιάνεται πάλι με ένα κοινωνικοπολιτικό θέμα, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα νεανικά βιβλία του (Στη Διαπασών, Χνότα στο τζάμι, Άλφα). Ο τρόπος γραφής του, ενώ θα μπορούσε να είναι καταγγελτικός και διδακτικός, εντούτοις δεν είναι (ευτυχώς), δίνοντας βάρος στην εξέλιξη της ιστορίας και αφήνοντας τους χαρακτήρες του να εξελιχθούν και να πλαστούν μέσω αυτής.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, με τους άστεγους, τους άνεργους, τις αυτοκτονίες, τους ρακοσυλλέκτες. Στο δεύτερο ξετυλίγεται ένα φρικτά δυστοπικό μέλλον, που ενδεχομένως να είναι και πιο κοντά μας απ’ όσο εμείς πιστεύουμε. Τρεις παράλληλες ιστορίες εκτυλίσσονται, αλληλοσυμπληρώνονται και τέμνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου. Οι ήρωες είναι από την πολιτική, την επιστήμη, είναι μισθοφόροι, είναι παιδιά. Ο καθένας προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από το ρόλο του, να συνεχίσει να τον υποδύεται καθώς όλα καταρρέουν γύρω του, να ξεφύγει στο τέλος από αυτόν κάνοντας την υπέρβασή του. Κάποιοι θα τα καταφέρουν, κάποιοι άλλοι όχι. Ένα ανελέητο κυνηγητό στην ήπειρο (η χώρα δεν κατονομάζεται, στοιχείο παγκοσμιοποίησης) μεταξύ των ομάδων, όπου τα όρια μεταξύ θύτη και θύματος συχνά συγχέονται και μερικές φορές αναστρέφονται. Ο κάθε ήρωας στην ουσία προσπαθεί να επιζήσει σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, επιζητώντας παράλληλα και ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Και καθώς η Επιστήμη συνεχίζει να κάνει άλματα προς τα εμπρός, η κοινωνία, η πολιτική, η θρησκεία, η θέση των φύλων, κ.λπ., βαίνουν προς τα πίσω. Ο Παπαθεοδώρου διατρέχει αλληγορικά τις διάφορες ιστορικές περιόδους (Παγκόσμιος Πόλεμος, Γαλλική Επανάσταση, Μεσαίωνας, Αρχαιότητα) μέσω των ηρώων του, οι οποίοι προσπαθούν να ισορροπήσουν στις νέες συνθήκες.

Το μυθιστόρημα διαβάζεται μονορούφι, καθώς είναι γραμμένο με κινηματογραφικό τρόπο, έχοντας συνεχή και κλιμακούμενη δράση και ανατροπές. Λειτουργεί δε σε πολλά επίπεδα, έτσι ώστε ο κάθε αναγνώστης, ανάλογα με την ηλικία και τις γνώσεις του, να λαμβάνει τα δικά του μηνύματα σε όποιο από τα επίπεδα του βιβλίου επιθυμεί. Ο Παπαθεοδώρου τελικά καταφέρνει να κλείσει πονηρά το μάτι τόσο στους νέους όσο και στους ενήλικες, δίνοντας ένα μυθιστόρημα το οποίο λειτουργεί πραγματικά ως «γέφυρα» μεταξύ των δύο κατηγοριών αναγνωστών, δικαιώνοντας έτσι και με το παραπάνω την ένταξή του στην κατηγορία «Γέφυρες» της λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη.

ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝΟι άρχοντες των σκουπιδιών
Βασίλης Παπαθεοδώρου
Καστανιώτης
336 σελ.
Τιμή € 15,98

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: