Σάρα Κοέν-Σκαλί: «Μαξ»
Σάρα Κοέν-Σκαλί: «Μαξ» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Σάρα Κοέν-Σκαλί: «Μαξ»

«Ξέρω ποια είναι αυτά τα μωρά. Ξέρω πώς κατασκευάστηκαν. Ξέρω ποιος τα κατασκεύασε, ποιος ζήτησε να κατασκευαστούν, ποιος τα επέλεξε για να κρατήσει μόνο τα επιτυχημένα. Ξέρω πού μπορούν να βρουν κι άλλα οι στρατιώτες σας. Ξέρω τα πάντα. Ήμουν το πρώτο από αυτά τα μωρά».

Είναι λόγια του Μαξ, του ήρωα και «πρωτομάρτυρα» αυτής της απάνθρωπης τραγωδίας, που αν ιδωθεί παραμερίζοντας το μαρτύριο των επιλεγμένων μικρών παιδιών, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγική κωμωδία. Ο Μαξ, βέβαια, είναι ένα επινοημένο παιδί εννέα ετών που διηγείται σαν δική του την τραγωδία που έζησαν εκατοντάδες χιλιάδες «γερμανοποιημένα» μωρά από πριν γεννηθούν ίσαμε τη στιγμή που βρέθηκαν εγκαταλειμμένα, ετοιμοθάνατα σε άλλα χέρια. Παιδιά που «στρατολογήθηκαν» από την Πολωνία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και «που έθεσε σε εφαρμογή ο Χίμλερ» για να αποτελέσουν την «Άρια φυλή» των Ναζί.

Ο Μαξ δεν είναι οποιοδήποτε παιδί, δεν είναι το παιδί από έρωτα ούτε από την ανάγκη να αφήσουν οι γεννήτορές του απογόνους ή κληρονόμο, δεν είναι τυχαίο παιδί. Απεναντίας, είναι παιδί υψηλών προδιαγραφών. Δεν έχει αισθήματα ο Μαξ, δεν εξαρτάται από κανέναν άλλο εκτός από τον Φύρερ. Αυτό το όνομα ακούει από έμβρυο, από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, μπορεί και από πιο πριν, και σ' αυτό το όνομα υπακούει, δεν έχει οικογενειακούς ούτε φιλικούς δεσμούς, δεν έχει αισθήματα.

Πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο, διαφωτιστικό, όχι συνηθισμένο μυθιστόρημα, που δίνει σωστή πληροφόρηση κι αξίζει να προσεχθεί και να διαβαστεί.

Ο Μαξ είναι το παιδί του μέλλοντος, το κατασκευασμένο παιδί! Είναι ένα ον αυθύπαρκτο, τεχνητό δημιούργημα, είναι το πρώτο «Άριο μωρό», ένα ξεχωριστό μωρό που γεννήθηκε με ιδιαίτερο προγραμματισμό από επιλεγμένους γεννήτορες, όχι γονείς, από άτομα που επιλέχτηκαν επί τούτου με αυστηρούς κανόνες και προγεννητικούς ελέγχους προέλευσης, σωματικής κατάστασης, υγιεινής διατροφής και εν γένει υγιεινής διαβίωσης, είναι μωρό που «δημιουργήθηκε» με προοπτική να γίνει Υπεράνθρωπος, ικανός να υπερβεί την παγιωμένη πραγματικότητα, να επιβάλει τη θέλησή του, να κυριαρχήσει και να υποτάξει κάτω από τη μυϊκή δύναμή του την ανθρώπινη οικουμένη. Είναι το παιδί-πρότυπο της Άριας φυλής. Το τέλειο αντιπροσωπευτικό δείγμα, που συνελήφθη χωρίς ίχνος αγάπης, χωρίς Θεό, χωρίς Νόμο, με δύναμη και οργή, με τις ευχές του ραϊχσφύρερ Χίμλερ! Ο προστατευόμενος του γιατρού Έμπνερ! Η μασκότ του «Λέμπενσμπορν»! Μητέρα έχει τη Γερμανία και πατέρα τον Φύρερ. Μεγαλώνοντας αλλάζει όνομα, γίνεται Κόνραντ φον Κέμπνερσολ, γίνεται σκληρός σαν ατσάλι, το όνομα Μαξ είναι παρελθόν.

Η συγγραφέας Σάρα Κοέν-Σκαλί, στις 488 σελίδες του παρόντος μυθιστορήματός της, περιγράφει λεπτομερώς και με εκλαϊκευμένο τρόπο πώς ξεκίνησε, πώς οργανώθηκε η επιχείρηση κατασκευής πρότυπης και πρωτότυπης γερμανοποιημένης γενιάς, της Άριας φυλής των αήττητων του Ράιχ, και πώς τέθηκε σ' εφαρμογή από τον Χίμλερ το πρόγραμμα «Λέμπενσμπορν», βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία και καταγεγραμμένες μαρτυρίες. Χρησιμοποίησε τον Μαξ θέλοντας να δραματοποιήσει τα αποτελέσματα του προγράμματος «Λέμπενσμπορν», για να δώσει έτσι πιο ζωντανά το δράμα που έζησαν τα παιδιά αυτά και πού κατέληξε η τραγωδία που μετέβαλε τις επιλεγμένες γυναίκες σε μηχανές παραγωγής καινούργιας γενιάς μαχητών προορισμένων για όργανα του Ράιχ και του Φύρερ, του Χίτλερ, του «ένδοξου μέλλοντος της Ράιχ Ευρώπης»!

Δίνει τα γεγονότα με πολύ απλό τρόπο, ώστε ακόμα κι ένα παιδί να καταλάβει τι σημαίνουν οι όροι Ναζί, Λέμπενσμπορν, Άρια φυλή, στρατόπεδα συγκέντρωσης, να πληροφορηθούν οι σύγχρονοι αναγνώστες, η σύγχρονη κοινωνία, που έχει μπροστά της το φάσμα του νεοναζισμού σε διάφορες εκδοχές και ανησυχητικές διαστάσεις, ποια ήταν η τύχη των μωρών, αγοριών και κοριτσιών, που δεν είχαν τις προδιαγραφές για να ανήκουν στην Άρια φυλή και τι κρύβεται πίσω από το παραπέτασμα που καλύπτει τη σκοτεινή εκείνη περίοδο του χιτλερισμού στη Γερμανία.

Βιβλίο πολύ ενδιαφέρον, πολύ επίκαιρο και διαχρονικό, δυστυχώς, γιατί οι εστίες του ναζισμού δεν λείπουν και μάλιστα αναπτύσσονται επικινδύνως, διότι ο κόσμος δεν γνωρίζει τα έργα και τις ημέρες, τα πεπραγμένα των SS και, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, παρασύρεται από τα παραπλανητικά συνθήματα των οπαδών του Τρίτου Ράιχ.

Η πολύ καλή, άνετη μετάφραση της Άννας Κοντολέων καθιστά εν πρώτοις το βιβλίο ευχάριστα προσιτό, κατανοητό και ευκολοδιάβαστο από παιδιά και αναγνώστες κάθε ηλικίας. Σ' αυτό συνεπικουρεί η άψογη εμφάνιση και το χαρακτηριστικό εξώφυλλο του βιβλίου. Πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο, διαφωτιστικό, όχι συνηθισμένο μυθιστόρημα, που δίνει σωστή πληροφόρηση κι αξίζει να προσεχθεί και να διαβαστεί.

001 patakis eshopΜαξ
Σάρα Κοέν-Σκαλί
μετάφραση: Άννα Κοντολέων
Πατάκης
488 σελ.
Τιμή € 17,70


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Χρήστος Δημόπουλος: «Η έβδομη Καρυάτιδα»

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός και στη σειρά «Μικρή Πυξίδα» κυκλοφορεί το τρίτο βιβλίο του Χρήστου Δημόπουλου που ασχολείται με τις «Περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου». Τίτλος του βιβλίου: Η έβδομη...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Σάντρα Ελευθερίου: «Ο φύλακας του οκτώ – Η αρχή…»

Η σύνθεση μιας ιστορίας φαντασίας είναι πρόκληση για έναν συγγραφέα, από πολλές απόψεις. Κατ’ αρχάς έχουμε να κάνουμε με ένα πεδίο όπου υπάρχει, εκ των πραγμάτων, πολύ μεγαλύτερη ελευθερία, σε σχέση με τη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: