fbpx
Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου: «Συνέντευξη με το φάντασμα του βάλτου»  κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου: «Συνέντευξη με το φάντασμα του βάλτου»

Εις μνήμην Μ.Π.

Πολυγραφότατη και πολυφωνική, δεν παραλείπει να μας ξαφνιάζει κάθε φορά με ποιητικές, μυθιστορηματικές και δοκιμιακές εκπλήξεις, η καταξιωμένη συγγραφέας Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, κρατώντας αδιάλειπτη επαφή με το ευρύ αναγνωστικό κοινό της. Η πιο πρόσφατη παρουσία της έχει να κάνει με ένα αλλιώτικο, αλλά όχι και τόσο αλλιώτικο, μυθιστόρημα γιατί τη γραφή της πάντα τη διακρίνει η ποιητική χροιά και η μεταφυσική μεταφορά και αναφορά.

Το θέμα του καινούργιου της βιβλίου είναι μια συνέντευξη με συγκεκριμένο φάντασμα, «με το φάντασμα του βάλτου». Μην πάει ο νους κανενός στο αφανέρωτο και «ξενέρωτο» φάντασμα του Βορρά. Πρόκειται για ευφυές φάντασμα που δίνει... συνέντευξη!

Οπωσδήποτε, το να κάνεις «Συνέντευξη με το φάντασμα του βάλτου», με ένα φάντασμα τέλος πάντων, έχει ιδιαίτερη σημασία και χρειάζονται κότσια για να καταφέρεις να το πλησιάσεις και να του την πάρεις! Πρέπει να έχεις περπατήσει πολλές νύχτες με φεγγάρι κι άφωτες νύχτες σε απέραντες ερήμους αναζήτησης, χίλιες φορές να βουτήξεις στον «ιερό ποταμό» κι άλλες τόσες να αναδυθείς, πολλές ώρες να περιμένεις με αγωνία την κατάλληλη στιγμή να γίνει το αναμενόμενο συναπάντημα, να έχεις κάνει πολλά ταξίδια στο επέκεινα, στον χώρο του άλλου κόσμου, του νοητού, να μπεις σε άλλη διάσταση και να διαθέτεις το μαγικό στοιχείο που οδηγεί στον χώρο του αμίλητου. Να έχεις στο ενεργητικό σου τις κατακτήσεις που η πολυγραφότατη ποιήτρια Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου τις έχει συσσωρευμένες στις συγγραφικές αποσκευές και είναι οι καρποί των κόπων ατελεύτητης μελέτης και πνευματικής δημιουργίας, σημαντική προσφορά στα νεοελληνικά γράμματα. Η γόνιμη και αδιάλειπτη παρουσία της καλύπτει μια μακρά χρονική περίοδο, ολόκληρη ζωή.

Όπως συνήθως, έτσι κι εδώ, μέσω της ηρωίδας της, κινείται πάνω σε πολλές συντεταγμένες και παραμέτρους για την κατάκτηση της απόλυτης γνώσης με την ανακάλυψη και αποκάλυψη «του νοήματος μιας άλλης αλήθειας, μιας άλλης δικαιοσύνης», μιας άλλης, συμπληρώνω, πραγματικότητας, διαισθανόμενη τον παλμό και τον στοχασμό της ευφάνταστης και δυναμικής συγγραφέως.

Με τη Συνέντευξη με το φάντασμα του βάλτου, το ολοκαίνουργο, τρυφερό, καλογραμμένο, ευφάνταστο «νεανικό μυθιστόρημα», που το εξώφυλλό του, διά χειρός Έφης Λαδιά, κοσμεί ένα χαρακτηριστικό έργο άλλης εποχής που υπήρχαν φαντάσματα, προτού τα αφανίσει ο ρεαλισμός, η λογικοκρατία, η ερμηνεία των μύθων και η επικράτηση της πληροφορικής κυρίως με την παντοδυναμία της επιβολής της, και προσεγμένη ποιητική, ποιοτική, δυναμική εσωτερική γραφή, η Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου ολοκληρώνει έναν αρκετά ευρύ κύκλο σημαντικών μυθιστορημάτων στα οποία την απασχολεί σοβαρά και αδιαλείπτως το υπαρξιακό πρόβλημα, η μεταφυσική πραγματικότητα, οι διαπροσωπικές και οι διανθρώπινες σχέσεις.

Όπως συνήθως, έτσι κι εδώ, μέσω της ηρωίδας της, κινείται πάνω σε πολλές συντεταγμένες και παραμέτρους για την κατάκτηση της απόλυτης γνώσης με την ανακάλυψη και αποκάλυψη «του νοήματος μιας άλλης αλήθειας, μιας άλλης δικαιοσύνης», μιας άλλης, συμπληρώνω, πραγματικότητας, διαισθανόμενη τον παλμό και τον στοχασμό της ευφάνταστης και δυναμικής συγγραφέως.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα αξιώσεων σε επιμελημένη και πολύ όμορφη έκδοση.

Συνέντευξη με το φάντασμα του βάλτου
Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου
Πατάκης
176 σελ.
Τιμή € 8,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Kiran Millwood Hargrave: «H Τζούλια και ο καρχαρίας»

Εμένα με λένε Τζούλια. Και θα σας διηγηθώ την ιστορία από εκείνο το καλοκαίρι που πέρασα σε έναν φάρο. Το καλοκαίρι που σχεδόν έχασα τη μαμά μου και βρήκα έναν καρχαρία πιο παλιό κι από τα αιωνόβια δέντρα... Απλά,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Στέλλα Στεργίου – Γεωργία Ζάχαρη: «Άλκη Ζέη: Κοντά στις ράγιες»

Μία πολύ επιτυχημένη μεταφορά σε graphic novel ενός από τα πιο αγαπημένα μυθιστορήματα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέα, της Άλκης Ζέη, η οποία απεβίωσε το 2020, υπογράφουν δύο νέες γυναίκες...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Θοδωρής Κούκιας: «Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες»

Συναρπάζει νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια Τετράγωνα κύματα, ιπτάμενες μέδουσες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, για αναγνώστες από 15 ετών. Η ιστορία του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.