fbpx
Ιωάννα Μπαμπέτα: «Μια κιθάρα και πολλές συγγνώμες»κριτική της Μαρίας Ρουσάκη

Ιωάννα Μπαμπέτα: «Μια κιθάρα και πολλές συγγνώμες»

Μια νέα συγγραφέας παιδικών βιβλίων, η Ιωάννα Μπαμπέτα, με το έβδομό της βιβλίο, βραβευμένο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, εισχωρεί βαθιά μες στον ψυχισμό ενός εντεκάχρονου αγοριού με τις τόσο απότομες διακυμάνσεις του ευαίσθητου χαρακτήρα του και τις απροσδόκητες προεφηβικές του ανησυχίες. Ο Κωνσταντίνος μοιάζει σαν ένα κανονικό παιδί που πρόκειται να ξεκινήσει την ΣΤ' Δημοτικού, έχοντας ως λατρεία τη μουσική και την όρεξη να γίνει σωστός ροκάς, καθώς και να μάθει να παίζει κιθάρα.

Η κιθάρα για τον καινούργιο του φίλο, τον Πέτρο, αντιθέτως, είναι σύμβολο επιβίωσης. Ζει τη σκληρή πραγματικότητα της μετανάστευσης και της φτώχειας. Ο Κωνσταντίνος δεν αντιλαμβάνεται αυτή τη διάσταση της ζωής. Όλα για κείνον ακούγονται μελωδικά, ώσπου η μουσική ανατρέπει τα πάντα μέσα του κάνοντάς τον να συγκρουστεί απότομα με τις αλήθειες της ζωής. Πως υπάρχουν δυσκολίες στη ζωή, πως η επιβίωση κάνει τους ανθρώπους να υπερβαίνουν τα όριά τους για να αντέξουν, πως αλλάζουν οι επιθυμίες και οι επιλογές τους, πως η φιλία δεν είναι ένα τόσο απλό ζήτημα.

Ο αναγνώστης καταγράφει την εξέλιξη ενός παιδιού καθώς εξερευνεί τον ίδιο του τον εαυτό μέσα από τον έρωτα, τη φιλία και την οικογένεια. Μοιάζει αρχικά ο Κωνσταντίνος να μην κατανοεί τους μεγάλους.

«Πάντως, πολύ τα σκέφτονται τα πράγματα οι μεγάλοι. Αναλύσεις και ξανά αναλύσεις. Μια φιλία είναι απλώς μια φιλία. Δεν χρειάζεται να σκεφτείς κάτι πάνω σ' αυτό. Απλώς την απολαμβάνεις. Ίσως γι' αυτό οι μεγάλοι δυσκολεύονται να κάνουν φιλίες. Είναι που δυσκολεύονται να απολαύσουν τα απλά πράγματα».

Έτσι πίστευε, ώσπου όλα άρχισαν να αλλάζουν στη ζωή του εντεκάχρονου αγοριού. Όμως, η Ιωάννα Μπαμπέτα με μεγάλη χάρη αφήνει αυτή την ώριμη σύλληψη των πραγμάτων να ξεδιπλωθεί σταδιακά σαν διαδοχικά κομμάτια μουσικής. Οι μελωδίες περιπλέκονται, οι εσωτερικές αναζητήσεις δεν είναι πλέον τόσο απλοϊκές. Ο Κωνσταντίνος επομένως μαθαίνει να παίζει κιθάρα, ωστόσο κάνοντας τα απαραίτητα λάθη που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συναυλία της ζωής του και στην εικόνα του εαυτού του. Γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Απλές δεν είναι ούτε οι «συγγνώμες».

 

Μια κιθάρα και πολλές συγγνώμες
Ιωάννα Μπαμπέτα
εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Ψυχογιός
80 σελ.
Τιμή € 8,80

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.