A+ A A-

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

της Γεωργίας Γαλανοπούλου

Το γεφύρι της Ανατολής της Ηρώς Παπαμόσχου, έχει βραβευθεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και έχει τιμηθεί -ως ιστορικό μυθιστόρημα- με τη διάκριση Pier Paolo Vergerio από το Πανεπιστήμιο της Padova. Στα χέρια μου κρατάω την ανανεωμένη έκδοση των διακοσίων ογδόντα επτά χορταστικών σελίδων που απαρτίζουν την εξιστόρηση μιας επίπονης προσφυγικής διαδρομής στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιστορικό μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά.  Από εκείνα, όμως, που καλύπτουν και τις απαιτήσεις των μεγάλων τόσο για την όμορφη και ρέουσα γραφή, όσο και για την ενδιαφέρουσα πλοκή μέσα από την οποία παρόν και παρελθόν, ιστορία και μυθοπλασία, συνδυάζονται και συνυφαίνονται με φόντο  το άυλο εκείνο γεφύρι της Ανατολής που, «πότε σπλαχνικό και πότε ανελέητο, πότε θαλασσινό και πότε στεριανό, ανοίγει τις πύλες του σε κυνηγούς και κυνηγημένους και γράφει τη δική του ιστορία». 

«Σαν είσαι πρόσφυγας, δεν ορίζεις την τύχη σου». Και όπως η Σμυρνιά μητέρα της κεντρικής ηρωίδας έζησε τον ξεριζωμό και την αναγκαστική μετανάστευση το 1922 για να ριζώσει μετέπειτα στη Σάμο, έτσι τον ξαναζεί το 1943 μαζί με τα παιδιά της μετά τον ανελέητο βομβαρδισμό του νησιού και την ομαδική φυγή των κατοίκων του στις ακτές της Μικράς Ασίας. Μια ιστορία τριπλής μετανάστευσης, περιπλάνησης, εγκαρτέρησης και επιβίωσης την ώρα που ο πόλεμος αφανίζει συγγενείς, πατρίδα και περιουσίες. Από τη Σάμο στο Κουσάντασι, στη Σμύρνη, στο Χαλέπι, στη Γάζα και το Λίβανο αλλά και την Αθήνα, το τότε και το τώρα συμπορεύονται και συνδιαλέγονται μέσα από μία απολαυστική αφήγηση, ολοζώντανους χαρακτήρες, συγκινητικά στιγμιότυπα και συναισθήματα, και ιστορικά γεγονότα που καλύπτουν σημαντικές στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο συνοπτικά κι αν αναφέρονται. Όλα δοσμένα σε σωστές δόσεις. Ακόμη και το λεπτό, καλόγουστο χιούμορ της Ηρώς Παπαμόσχου επεμβαίνει διακριτικά, όπου χρειάζεται, κρατώντας τις ισορροπίες και αποφορτίζοντας τις εντάσεις. 

Ωραιότατο μυθιστόρημα που δε θα ξεχάσω. Ένα αντίδοτο στο δηλητήριο της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας που φαρμακώνει τελευταία τον τόπο μας και κατεδαφίζει την ανθρωπιά μας. Μια υπενθύμιση της δικής μας πρόσφατης ιστορίας και του δικού μας αγώνα για επιβίωση στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ανατολής. Μια έξοχη απόπειρα ταύτισης με τον «άλλο», τον ξένο, τον πρόσφυγα, το δεινοπαθούντα, που δεν ορίζει την τύχη του. Μια, τέλος πάντων, κάθαρση ψυχής για όσους θελήσουν να δουν λιγάκι παραπέρα.

Το γεφύρι της ΑνατολήςΤο γεφύρι της Ανατολής
Ηρώ Παπαμόσχου
Πατάκη
287 σελ.
Τιμή € 13,90

 

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr