Ηρώ Παπαμόσχου: «Το γεφύρι της Ανατολής»

 

Το γεφύρι της Ανατολής της Ηρώς Παπαμόσχου, έχει βραβευθεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και έχει τιμηθεί -ως ιστορικό μυθιστόρημα- με τη διάκριση Pier Paolo Vergerio από το Πανεπιστήμιο της Padova. Στα χέρια μου κρατάω την ανανεωμένη έκδοση των διακοσίων ογδόντα επτά χορταστικών σελίδων που απαρτίζουν την εξιστόρηση μιας επίπονης προσφυγικής διαδρομής στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιστορικό μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά.  Από εκείνα, όμως, που καλύπτουν και τις απαιτήσεις των μεγάλων τόσο για την όμορφη και ρέουσα γραφή, όσο και για την ενδιαφέρουσα πλοκή μέσα από την οποία παρόν και παρελθόν, ιστορία και μυθοπλασία, συνδυάζονται και συνυφαίνονται με φόντο  το άυλο εκείνο γεφύρι της Ανατολής που, «πότε σπλαχνικό και πότε ανελέητο, πότε θαλασσινό και πότε στεριανό, ανοίγει τις πύλες του σε κυνηγούς και κυνηγημένους και γράφει τη δική του ιστορία». 

«Σαν είσαι πρόσφυγας, δεν ορίζεις την τύχη σου». Και όπως η Σμυρνιά μητέρα της κεντρικής ηρωίδας έζησε τον ξεριζωμό και την αναγκαστική μετανάστευση το 1922 για να ριζώσει μετέπειτα στη Σάμο, έτσι τον ξαναζεί το 1943 μαζί με τα παιδιά της μετά τον ανελέητο βομβαρδισμό του νησιού και την ομαδική φυγή των κατοίκων του στις ακτές της Μικράς Ασίας. Μια ιστορία τριπλής μετανάστευσης, περιπλάνησης, εγκαρτέρησης και επιβίωσης την ώρα που ο πόλεμος αφανίζει συγγενείς, πατρίδα και περιουσίες. Από τη Σάμο στο Κουσάντασι, στη Σμύρνη, στο Χαλέπι, στη Γάζα και το Λίβανο αλλά και την Αθήνα, το τότε και το τώρα συμπορεύονται και συνδιαλέγονται μέσα από μία απολαυστική αφήγηση, ολοζώντανους χαρακτήρες, συγκινητικά στιγμιότυπα και συναισθήματα, και ιστορικά γεγονότα που καλύπτουν σημαντικές στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο συνοπτικά κι αν αναφέρονται. Όλα δοσμένα σε σωστές δόσεις. Ακόμη και το λεπτό, καλόγουστο χιούμορ της Ηρώς Παπαμόσχου επεμβαίνει διακριτικά, όπου χρειάζεται, κρατώντας τις ισορροπίες και αποφορτίζοντας τις εντάσεις. 

Ωραιότατο μυθιστόρημα που δε θα ξεχάσω. Ένα αντίδοτο στο δηλητήριο της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας που φαρμακώνει τελευταία τον τόπο μας και κατεδαφίζει την ανθρωπιά μας. Μια υπενθύμιση της δικής μας πρόσφατης ιστορίας και του δικού μας αγώνα για επιβίωση στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ανατολής. Μια έξοχη απόπειρα ταύτισης με τον «άλλο», τον ξένο, τον πρόσφυγα, το δεινοπαθούντα, που δεν ορίζει την τύχη του. Μια, τέλος πάντων, κάθαρση ψυχής για όσους θελήσουν να δουν λιγάκι παραπέρα.


Το γεφύρι της Ανατολής
Ηρώ Παπαμόσχου
Πατάκη
287 σελ.
Τιμή € 13,90


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Guido Conti: «Οι όμορφες μέρες της Νίλου στην Αφρική»

Ας διευκρινισθεί κατ’ αρχάς ότι η Νίλου είναι παλιά μου γνώριμη· ή μάλλον φίλη. Πρόκειται για μια νέα πελαργίνα την οποία είχα την τύχη να συναντήσω και να αγαπήσω στο πρώτο βιβλίο της σειράς, Το...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΝΕΑΝΙΚΑ - ΕΦΗΒΙΚΑ
Λιλή Μαυροκεφάλου: «Τότε που το νερό πολεμούσε τη φωτιά…»

Ο μύθος της Ατλαντίδας και η Τιτανομαχία ζωντανεύουν και ερμηνεύονται με έναν τρόπο ιδιαίτερο στο βιβλίο της Λιλής Μαυροκεφάλου Τότε που το νερό πολεμούσε τη φωτιά…. Πρόκειται για ένα νεανικό μυθιστόρημα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: