fbpx
Eric Metaxas: «Μπονχέφερ, ο θεολόγος που εναντιώθηκε στον Χίτλερ»

Eric Metaxas: «Μπονχέφερ, ο θεολόγος που εναντιώθηκε στον Χίτλερ»

To βιβλίο το έχει γράψει ο Αμερικανός συγγραφέας με ελληνική και γερμανική καταγωγή Έρικ Μεταξάς που ζει και δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη της Αμερικής. Δίνει διαλέξεις για τη ζωή και για τον Θεό και είναι ιδρυτής και οικοδεσπότης του Socrates in the City. Η μελέτη του αναφέρεται στον θεολόγο Ντίτριχ Μπονχέφερ, μια προσωπικότητα άγνωστη για τους Έλληνες. Ανήκει στην κατηγορία των θεολόγων που αντιστάθηκαν στον Χίτλερ.

Εμείς δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την αντίσταση στη Γερμανία. Είναι αλήθεια ότι η αστική τάξη δεν είδε με καλό μάτι την άνοδο του Χίτλερ. Ο Μπονχέφερ και η οικογένειά του από την πρώτη στιγμή διαχώρισαν τη θέση τους. Κάτι που ήταν πολύ δύσκολο και που το πλήρωσαν με ακριβό τίμημα. Ο Ντίτριχ Μπονχέφερ (1906-1945) ήταν Γερμανός Λουθηρανός ποιμένας και θεολόγος. Επίσης συμμετείχε στο γερμανικό κίνημα αντίστασης κατά του ναζισμού, και ήταν ιδρυτικό μέλος της Ομολογητικής Εκκλησίας, η οποία εκδήλωνε αντίθεση στον ναζισμό. Η ανάμειξή του σε σχέδια μελών της γερμανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Abwehr, για τη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του, τον Απρίλιο του 1943, και μετέπειτα την εκτέλεσή του με απαγχονισμό τον Απρίλιο του 1945, λίγο πριν τη λήξη του πολέμου.

Οι απόψεις του για τον ρόλο του χριστιανισμού στον κόσμο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στη θεολογική σκέψη. O Έρικ Μεταξάς απέφυγε να δημιουργήσει ένα πορτρέτο μάρτυρα και να αγιοποιήσει τον Μπονχέφερ. Εξέτασε την προσωπικότητά του και μας έδειξε τα προτερήματα αλλά και τα ελαττώματά του. Το βασικό όμως είναι ότι μας δίνει με αριστοτεχνικό τρόπο την εικόνα της Γερμανίας της εποχής του Χίτλερ. Με καθόλου ελευθερία και με παρακολούθηση από πράκτορες και μυστικές υπηρεσίες. Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο Μπονχέφερ τολμά και συνωμοτεί εναντίον του Χίτλερ. Στόχος η ανατροπή του. Και μπορεί οι προσπάθειες των αντιφρονούντων Γερμανών να έπιαναν τόπο, αν δεν είχε την τύχη με το μέρος του ο Χίτλερ. Η αποτυχία της ανατροπής του Χίτλερ οδήγησε σε ομαδικές συλλήψεις. Επώνυμοι όπως ο φον Κανάρης και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι οδηγήθηκαν στο ικρίωμα. Μαζί με αυτούς και ο Ντίτριχ Μπονχέφερ. Η θανάτωσή τους έλαβε χώρα λίγες εβδομάδες πριν από την απελευθέρωση της Γερμανίας.

Η διαδρομή της ζωής του Γερμανού θεολόγου Μπονχέφερ είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο που σε γοητεύει από τις πρώτες γραμμές. Κλείνοντας τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου ένιωσα μια μεγάλη ευχαρίστηση. Έτσι, το τοποθέτησα στην πιο περίοπτη θέση της βιβλιοθήκης μου. Στο ράφι των αγαπημένων μου βιβλίων. Διαβάστε το.

 

Μπονχέφερ
Ο θεολόγος που εναντιώθηκε στον Χίτλερ
Eric Metaxas
Μετάφραση: Βασιλική Πατρίκη-Γκολφίνου
Εν πλω
394 σελ.
ISBN 978-960-9550-98-7
Τιμή: €16,00
001 patakis eshop


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.