A+ A A-

Δημόκριτος Τσουκάπας: «Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας…» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας... Δημόκριτος Τσουκάπας Δίαυλος


Η ελληνική μυθολογία υπήρξε πάντα αστείρευτη πηγή έμπνευσης και πληροφοριών για τη ζωή των αρχαίων προγόνων μας για συγγραφείς και ποιητές διεθνώς. Αποτελεί σημείο αναφοράς και πρόκληση. Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι, όπως και κάθε λαού, υποθέτω, δεν είναι «ψέματα». Όπως σωστά επισημαίνει ο Δημόκριτος Τσουκάπας. Είναι φορείς μεγάλων αληθειών, φορείς πανανθρώπινων αξιών. Ένας διαχρονικός Δούρειος Ίππος είναι η μυθολογία των Ελλήνων, που γεννοβολάει αιώνιες αλήθειες καλυμμένες με παραμυθικά στοιχεία για να διδάσκουν αβίαστα με τρόπο επαγωγικό, δημιουργικό. Γι’ αυτό προσφέρονται για σύγχρονες συναρπαστικές αφηγήσεις, και για «μυθιστορίες αρχαίας τρέλας», όπως εύλογα χαρακτηρίζει ο συγγραφέας του βιβλίου τούτου τις δικές του, ιδιαίτερα συναρπαστικές και ιδιότυπες, ίσαμε τολμηρές μυθοπλασίες.

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας προσέγγισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τους μύθους που επέλεξε για να μεταφέρει στη σύγχρονη πραγματικότητα, εκμεταλλευόμενος το πιο προσοδοφόρο στοιχείο που εμπεριέχεται ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και κρυμμένο μυστικό στους αρχαιοελληνικούς μύθους, το κωμικοτραγικό στοιχείο. Ένα συστατικό των μύθων που εμπεριέχει το τραγικό και το γελοίο. Και είναι αυτός ο συνδυασμός που προκαλεί συγχρόνως οίκτο και γέλιο, «που σκοτώνει τον φόβο», καταπώς αποφαίνεται στο εκτενές, πολύ καλό, απολαυστικά σπαρταριστό, περιεκτικότατο προλογικό του κείμενο ο συγγραφέας.

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας επέλεξε 25 από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους και τους ανέπτυξε με έναν ιδιαίτερα απολαυστικό και πρωτότυπο τρόπο, διανθίζοντάς τους με σπαρταριστό χιούμορ που τους καθιστά ελκυστικούς και ενδιαφέροντες στον σημερινό απαιτητικό αναγνώστη.

«Τα παραμύθια βγήκαν για να κοιμίζουν τα παιδιά και να ξυπνάνε τους μεγάλους. Καθόσον οι μεγάλοι έχουν ανάγκη απ’ τα παραμύθια τους. Αρκεί να γνωρίζουν πως είναι “παραμύθια” και να μην τα μπερδεύουν με τα χαλκευμένα ψέματα. Τούτες οι μυθιστορίες είναι γιομάτες μ’ αβάσταχτες, ανθρώπινες αλήθειες. Αλήθειες που ταρακουνάνε και ξυπνάνε τον άνθρωπο», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Αν μπούμε προσεκτικά στην «ψυχολογία» των μύθων μέσα από τα μυθικά πρόσωπα και τα μυθικά γεγονότα, θα δούμε πώς και πόσο εποικοδομητικά συνυπάρχουν και συλλειτουργούν αυτές οι δύο αντίθετες πραγματικότητες. Λ.χ., την ίδια στιγμή που σκοτώνονται στην Τροία Έλληνες και Τρώες, οι θεοί καθισμένοι αναπαυτικά στους θρόνους των πάνω στον Όλυμπο παρακολουθούν, μοιρασμένοι σε δυο ομάδες, μια υπαίθρια θεατρική παράσταση ή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα! Και, πότε χαίρονται, πότε δυσανασχετούν, πότε πάνε με το μέρος των Ελλήνων, πότε με των Τρώων. Κι όταν κάποιος επεμβαίνει, δεν είναι για να σταματήσει τον πόλεμο.

Και οι «μυθιστορίες» του Δημόκριτου Τσουκάπα είναι δομημένες ακριβώς πάνω σε αυτές τις συντεταγμένες ώστε να μεταφέρουν μεγάλες αλήθειες μέσα από αστείες ιστορίες δομημένες με σύγχρονα στοιχεία της τρέχουσας φρασεολογίας.
Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας... Δημόκριτος Τσουκάπας Δίαυλος

Είναι «μυθιστορίες ξεριζωμένες απ’ τα σπλάχνα της ελληνικής μυθολογίας, χρωματισμένες με πολέμους, μ’ έρωτες κι αντεγκλήσεις ανάμεσα σε θνητούς κι αθανάτους, σ’ ένα χαριτωμένο πάντρεμα κάτω απ’ το φως της Ελλάδας. Μυθιστορίες γιομάτες χάρη και, προπάντων, γαρνιρισμένες με γέλιο σπαρταριστό κι ανεπιτήδευτο» που μας είναι τόσο αναγκαίο στους σκληρούς καιρούς που ζούμε.

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας επέλεξε 25 από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους και τους ανέπτυξε με έναν ιδιαίτερα απολαυστικό και πρωτότυπο τρόπο, διανθίζοντάς τους με σπαρταριστό χιούμορ που τους καθιστά ελκυστικούς και ενδιαφέροντες στον σημερινό απαιτητικό αναγνώστη.

Οι ελληνικοί μύθοι, εξάλλου, όντας γέφυρα ανάμεσα στους θεούς και στον άνθρωπο, και λόγω των υφισταμένων μεταξύ τους ομοιοτήτων και διαφορών, αλλά και σχέσεων φιλότητας και έριδας, επιδέχονται πολλές αναγνώσεις και ερμηνείες και προσφέρονται για δημιουργία χιουμοριστικών παραμυθιών. Ως βασικό στοιχείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και φορείς αξιών και πανανθρώπινων αληθειών, όπως και αν ερμηνευτούν και διασκευαστούν και αναπλαστούν, συμβάλλουν στη συντήρηση της συλλογικής μνήμης.

Μυθιστορίες αρχαίας τρέλας...
Δημόκριτος Τσουκάπας
Δίαυλος
213 σελ.
ISBN 978-960-531-349-4
Τιμή: €11,00
001 patakis eshop

 

Διαβάστε επίσης
ΔΙΑΦΟΡΑ
Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος: «Στον φεγγίτη του μυαλού» κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

Ο συγγραφέας του παρόντος πονήματος, ο Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος, πριν από μερικά χρόνια εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, μια μονογραφία για τον Περικλή Γιαννόπουλο, με τον τίτλο Πορτρέτο που κάηκε στο φως...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Edward Said: «Ζωή εκτός τόπου» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Στην αυτοβιογραφία του Έντουαρντ Σαΐντ, Ζωή εκτός τόπου, η έννοια «τόπος» επιβεβαιώνεται ως βασική προϋπόθεση, απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας προσωπικότητας και εξ αντιδιαστολής σηματοδοτεί τη...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Daniel Mendelsohn: «Περιμένοντας τους βαρβάρους» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Τα κείμενα του βιβλίου με τον προκλητικό τίτλο για τον Έλληνα αναγνώστη Περιμένοντας τους βαρβάρους, πρωτοδημοσιεύτηκαν στα αμερικανικά περιοδικά New York Review of Books και New Yorker, με τα...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr