fbpx
Ο λόγος στη Λαμία Άρης Βελουχιώτης Εισαγωγή-επιμέλεια: Λουκάς Αξελός Στοχαστής

Δημήτρης Γληνός: «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», Άρης Βελουχιώτης: «Ο λόγος στη Λαμία»

Πολλά, πράγματι, είναι τα ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν την κιβωτό της μνήμης της εποποιίας του 1940-45. Εκείνα, όμως, που ο ιστορικός συγκράτησε ως κορυφαία ήταν δύο. Το Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ του Δημήτρη Γληνού και Ο λόγος στη Λαμία του Άρη Βελουχιώτη.

Ας δούμε λοιπόν, συγκεκριμένα, ορισμένα κοινά ή συγκλίνοντα στοιχεία που οι συγγραφείς των κειμένων ηθελημένα προτάσσουν. Η αναφορά στον ξένο παράγοντα κατέχει σημαίνουσα θέση στο σκεπτικό και των δυο ηγετών. Η θέση τους απέναντι στον ιμπεριαλισμό και την εξάρτηση είναι σαφής. Με τη διαφορά ότι στον Άρη, ως προϊόν δουλεμένου και επεξεργασμένου λόγου, αποκτά ευρύτερα και βαθύτερα χαρακτηριστικά. «Όλοι –ξένοι και ντόπιοι– πάλαιψαν για να μην ξεσηκωθεί ο λαός και να αποχτήσει τη λευτεριά του... Με την επικράτηση της επανάστασης αμέσως οι δικοί μας κοτζαμπάσηδες επιληφθήκανε πάνω στη χώρα μας. Η αντίδραση, ντόπια και ξένη, για να ευνουχίσει το λαϊκό χαρακτήρα του κινήματος και να επιβάλει νέα σκλαβιά, χρησιμοποίησε όλα τα μέσα» σημειώνει ο Άρης, για να καταλήξει, μετά από μια σύντομη περιδιάβαση στα χρόνια που μεσολάβησαν, στην κατάληψη στης χώρας μας από τους Γερμανούς.

Είναι πλέον ιστορικά καταγεγραμμένο ότι τα δύο αυτά κείμενα κατόρθωσαν όχι μόνο να συμπυκνώσουν, να αποτυπώσουν και να εκφράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσδοκίες και το πανεθνικό αίτημα για μια εκ βάθρων αλλαγή αλλά και να υιοθετηθούν από ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η συστηματική ανάγνωση των δύο κειμένων δεν αφήνει περιθώριο στην πιστοποίηση του γεγονότος ότι η απόρριψη κάθε λογικής ξένης επέμβασης και επιτροπείας, η ανάδειξη της ελευθερίας σε πρώτιστη αξία, η εθνική ανεξαρτησία, η αγάπη και υπεράσπιση της πατρίδας, η ανεξιθρησκεία, ο δημοκρατικός πολιτειακός προσανατολισμός, η κοινωνική ευαισθησία, η υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και αρχών από τη σκοπιά των δυνάμεων της κοινωνικής χειραφέτησης, αποτελούν τους σταθερούς άξονες της όλης πρότασής τους.

Είναι πλέον ιστορικά καταγεγραμμένο ότι τα δύο αυτά κείμενα κατόρθωσαν όχι μόνο να συμπυκνώσουν, να αποτυπώσουν και να εκφράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσδοκίες και το πανεθνικό αίτημα για μια εκ βάθρων αλλαγή αλλά και να υιοθετηθούν από ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Και είναι αυτά τα στοιχεία που καθιστούν τα κείμενα αυτά, όχι απλά ντοκουμέντα ενός πρόσφατου παρελθόντος, αλλά κείμενα παρόντος και μέλλοντος, ορόσημα και οδόσημα στον μακρύ αγώνα του ελληνικού λαού για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και της αυτεξουσιότητάς του.

Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ
Δημήτρης Γληνός
Ο λόγος στη Λαμία
Άρης Βελουχιώτης
Εισαγωγή-επιμέλεια: Λουκάς Αξελός
Στοχαστής
112 σελ.
ISBN 978-960-303-232-8
Τιμή: €9,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.