fbpx
Χρυσόστομος Α. Σταμούλης: «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;» κριτική της Ελένης Λιντζαροπούλου

Χρυσόστομος Α. Σταμούλης: «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;»

Διάβασα το βιβλίο του Χρυσόστομου Σταμούλη, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός, τρεις ημέρες μετά την αγορά του, σχεδόν απνευστί. Στην αρχή παρακινημένη από την περιέργεια: Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Και βέβαια διερωτώμενη: ποια είναι η αλεπού και ποιο το παζάρι; Και ακόμη περισσότερο: ποιο είναι το θέμα αναζήτησης του συγγραφέα ή και... της αλεπούς;

Αφήνω τις απαντήσεις για τους αναγνώστες γιατί δεν θέλω να τους χαλάσω τη γοητεία της «πρώτης φοράς». Διότι περί γοητείας πρόκειται, κι ας έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο γεμάτο, κυρίως, θεολογικά κείμενα. Γοητεία ρέοντος και καθαρού, πρωτίστως ανθρώπινου, λόγου, άλλοτε καθημερινού κι άλλοτε επιστημονικού, αλλά εξάπαντος ελκυστικού, μακριά από κλισέ και στερεότυπα και στον οποίο, ακόμη και όταν διαφωνεί κανείς με τον συγγραφέα, το νήμα της επικοινωνίας με το κείμενο δεν κόβεται.

Την ευαισθησία του συγγραφέα ταράζει η σκέψη όχι μόνο τού αν μπορούμε να διαλεχθούμε ως Ορθοδοξία, αλλά και αν επιτρέπουμε στο διάλογό μας να σαρκώνεται εν αγάπη.

Παρά τον παιγνιώδη τίτλο του, το βιβλίο, ένα σύνολο αυτοτελών κειμένων, κοινωνικών, κοινωνιολογικών, θεολογικών, αισθητικών, πολιτικών προβληματισμών και απόψεων, στέκεται απόλυτα σοβαρά, με ιδιαίτερη αγωνία θα λέγαμε, απέναντι σε σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν είτε τον πιστό είτε την κοινωνία, όχι βεβαίως ως αντίθετες οντότητες αλλά ως υποκείμενα ενός διαλόγου που έχει πάντοτε αφετηρία και αναφορά του τη σχέση και τη σύνθεση ανάμεσά τους.

Οι 286 σελίδες του είναι εμποτισμένες από εναγώνια αναζήτηση του σημείου επαφής κόσμου και Εκκλησίας, σύγχρονου κόσμου και Εκκλησίας διανοιγόμενης στα έσχατα. Σταυρικής και σταυρόσχημης σχέσης δημιουργίας και δημιουργού στο πρόσωπο του Χριστού και στο πρόσωπο του Άλλου. Μια αναζήτηση της θέρμης του πατερικού παρελθόντος στο διαρκές παρόν, στη συγκίνηση των λέξεων: άνθρωπος, πρόσωπο, τριάδα, τέχνη, ποίηση, πολιτισμός, δημιουργία...

Ένα ξεδίπλωμα σκέψεων για θέματα που έχουν ή δεν έχουν συζητηθεί, για θέματα που φοβίζουν ή συγκινούν. Λόγος άλλοτε εξομολογητικός και άλλοτε εισηγητικός, αλλά πάντα ολότελα ειλικρινής και κάποτε παράφορος, παρότι μεγάλο μέρος των κειμένων δεν αξιώνουν τον χαρακτηρισμό: ειλικρινή αλλά αληθεύοντα, εφόσον στη θεολογία δεν «επιτρέπεται» πάντα η ειλικρίνεια «διά τον φόβο των Ιουδαίων»... και ετούτοι οι «Ιουδαίοι» τον έχουν «βρει» τον Σταμούλη, νομίζω, εδώ και καιρό.

Γιατί αυτός ο θεολόγος, ο καθηγητής Δογματικής και τέως πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, δεν έχει κρύψει την αγάπη του, ας πούμε, για την τέχνη, δεν έχει αποτάξει τη χαρά, συνθέτει μουσική, διευθύνει χορωδία, ενίοτε τραγουδά, μιλά για τον έρωτα, αναγάγει τον έρωτα σε ζωή-αντίδοτο του θανάτου, μιλά ενάντια στο φανατισμό, εκτίθεται... αγαπά και, φαίνεται, αυτά του τα «καμώματα» είναι στις μέρες μας (και σε παλαιότερες ίσως ακόμη χειρότερα) «θεολογικώς ανεπίτρεπτα».

Το βιβλίο πραγματεύεται και προβληματίζεται, όπως λέει το εξώφυλλό του, περί του διαλόγου ανάμεσα στην Ορθοδοξία και την πόλη, την πολιτική, τον πολιτισμό. Ναι, είναι και αυτό.

Γλυκός, γαλήνιος, κατανοητός και βαθύτατα πατερικός και επιστημονικός ο λόγος του Σταμούλη, μακριά από την αξίωση «καθηγητικής αυθεντίας» και βεβαιοτήτων, αντιστέκεται σε κάθε σκέψη που αναζητά έτοιμες απαντήσεις και συνταγές σωτηρίας στον Χριστό.

Την ευαισθησία του συγγραφέα ταράζει η σκέψη όχι μόνο τού αν μπορούμε να διαλεχθούμε ως Ορθοδοξία, αλλά και αν επιτρέπουμε στο διάλογό μας να σαρκώνεται εν αγάπη. Δεν αφορά όμως μόνο θεολόγους ή μόνο πιστούς, ούτε καν μόνο Χριστιανούς. Από τις σελίδες του περνούν πρόσωπα της τέχνης και της επιστήμης, γεροντάδες και Πατέρες της Εκκλησίας, κείμενα πανάκριβα και πολύτιμα της παράδοσης και του ελληνισμού, ειδωμένα με το καμάρι του εραστή που περηφανεύεται για την ομορφιά που του δόθηκε.

Γλυκός, γαλήνιος, κατανοητός και βαθύτατα πατερικός και επιστημονικός ο λόγος του Σταμούλη, μακριά από την αξίωση «καθηγητικής αυθεντίας» και βεβαιοτήτων, αντιστέκεται σε κάθε σκέψη που αναζητά έτοιμες απαντήσεις και συνταγές σωτηρίας στον Χριστό. Εξάλλου, ο Κύριος της ελευθερίας, ο χορηγός του ανθρώπινου αυτεξούσιου, δεν τις έχει τις λύσεις και τις συνταγές και δεν τις προτιμά, πιστέψτε με.

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
Χρυσόστομος Α. Σταμούλης
Αρμός
288 σελ.
ISBN 978-960-527-954-7
Τιμή € 15,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.