Ο ΒΙΝΤΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ

Ο ΒΙΝΤΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ

του Φίλιππου Φιλίππου

Ο Εντγκάρ Μορέν (Παρίσι, 1921), κοινωνιολόγος και φιλόσοφος, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους διανοητές της εποχής μας. Στο βιβλίο του Ο Βιντάλ και οι δικοί του αποκαλύπτεται πως έλκει την καταγωγή του από Θεσσαλονίκη, αφού η οικογένεια του πατέρα του έζησε εκεί μέχρι το 1916, όταν αναχώρησε για τη Γαλλία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο πατέρας του συγγραφέα, ο Βιντάλ Ναχούμ, γεννήθηκε το 1894 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλο λιμάνι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μακεδονία. Ο προπάππος του καταγόταν από την Τοσκάνη και μιλούσε ιταλικά. Η μητρική του γλώσσα ήταν τα ισπανικά του 15ου αιώνα. Από νεαρή ηλικία μιλούσε γαλλικά και γερμανικά και ως έφηβος ονειρεύτηκε να ζήσει στη Γαλλία. Στο παρόν βιβλίο, ο γιος του ο Εντγκάρ επιχειρεί να αναβιώσει τη ζωή του. Η οικογένεια των Ναχούμ εκδιώχθηκε από την Ισπανία το 1492 μαζί με τους Εβραίους της χώρας, τους λεγόμενους Σεφαρδίτες, μα και τους μουσουλμάνους, οι οποίοι, καταδιωγμένοι από την Ιερή Εξέταση, δεν θέλησαν να προσηλυτιστούν στον χριστιανισμό. Υπολογίζεται πως στην Ισπανία τότε ζούσαν γύρω στις 400.000 Εβραίοι, οι οποίοι διασκορπίστηκαν στην Ολλανδία, την Προβηγκία, τη Βόρεια Αφρική και στις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κυρίως την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Θεσσαλονίκη (όπου κατέφυγαν 20.000 Σεφαρδίτες, οι οποίοι αποτελούσαν την πλειονότητα του πληθυσμού της πόλης έως το 1912). Μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα ελληνικά στρατεύματα, το 1912, και την επανάσταση των Νεότουρκων που οδήγησε στη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Εβραίοι της πόλης για να αποφύγουν την ένταξή τους σε ένα έθνος-κράτος μετανάστευσαν στην Ευρώπη, όπου επιδόθηκαν στο εμπόριο και τις τέχνες.

Το βιβλίο αποτελείται από τον πρόλογο του συγγραφέα (που επανέρχεται μ’ έναν επίλογο) και δώδεκα κεφάλαια με τα οποία χαρακτηρίζονται οι φάσεις της ζωής του Βιντάλ και των δικών του: «Η οικογένεια Ναχούμ», «Τα χρόνια της νιότης», «Στη δίνη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου», «Εγκατάσταση στο Παρίσι, Γάμος και γέννηση», «Πρώτος εκγαλλισμός (1921-1931)», «Ρυέιγ και ο θάνατος της Λούνα», «Μια νέα ζωή (1931-1939)», «Ο πόλεμος του 1939-1945», «Μετά τον πόλεμο (1945-1960», «Η δεκαετία του 1960», «Η δεκαετία του 1970», «Τα τελευταία χρόνια».

Αξίζει να προσθέσουμε πως η πολυσέλιδη Εισαγωγή του Αλέξανδρου Δάγκα, που τιτλοφορείται: «O πολιτικός Edgar Morin. Η προοδευτική διανόηση στη Γαλλία: ένας απολογισμός», προσφέρει στον αναγνώστη πλείστα στοιχεία για τον Μορέν, την παιδική του ηλικία, τις πολιτικές του ιδέες, το πέρασμά του από τον πασιφισμό και τον αντιφασισμό στον κομμουνισμό, την αποχώρησή του από το κομμουνιστικό κόμμα, την προσχώρησή του στον τροτσκισμό, καθώς και την εβραϊκότητά του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μα και χρήσιμο βιβλίο, που απευθύνεται στους φίλους της Θεσσαλονίκης αλλά και στους φίλους της φιλοσοφίας και των ιδεών.

Ο ΒΙΝΤΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ Ο Βιντάλ και οι δικοί του
Από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι
Edgar Morin
μετάφραση: Αλέξανδρος Δάγκας
Επίκεντρο
472 σελ.
Τιμή € 25,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: