fbpx
1960 και μετά Οι καλές ιστορίες δεν είχαν αίσιο τέλος Φαίδων Γ. Γιαγκιόζης Κυριακίδη

Φαίδων Γ. Γιαγκιόζης: «1960 και μετά»

Φορώντας μια μπλούζα ιατρική, ο Φαίδων Γιαγκιόζης μπήκε στο θάλαμο του ΑΧΕΠΑ όπου νοσηλεύονταν σε αφασία φρουρούμενος αυστηρά ο Γρηγόρης Λαμπράκης και τον φωτογράφησε, ύστερα έφυγε νύχτα με ταξί μέσω Κοζάνης - Σερβίων - Μπράλου - Θηβών, απ’ όπου γινόταν τότε το δρομολόγιο για την Αθήνα. Εκεί τον περίμεναν ο αρχισυντάκτης της «Βραδυνής» Μπάμπης Κλάρας, ο αδερφός του Άρη Βελουχιώτη, μαζί με τον εκδότη Τζώρτζη Αθανασιάδη∙ κάθισε σ’ ένα γραφείο και έγραψε το συγκλονιστικό ρεπορτάζ για την απόπειρα εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ που έγινε η αφορμή για τον εκτροχιασμό ολόκληρης της πολιτικής ζωής της Ελλάδας. Η δεύτερη έκδοση της «Βραδυνής» με τις αποκλειστικές φωτογραφίες, που κυκλοφόρησε το μεσημέρι, πούλησε δεκάδες χιλιάδες φύλλα και η εκπληκτική αυτή εκδοτική επιτυχία καταξίωσε τον νεαρό δημοσιογράφο ως ανταποκριτή της εφημερίδας στη συμπρωτεύουσα.

Σε ολόκληρο το κείμενο του Φαίδωνα Γιαγκιόζη, όπου φυλλομετρά το αρχείο του διανύοντας μια περίοδο πενήντα ετών, πρόδηλος είναι ο ρόλος που έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει η Θεσσαλονίκη ως ο δεύτερος πιο σημαντικός πόλος στην ανάπτυξη και εξέλιξη της χώρας.

Ακολούθησε μια σειρά από ρεπορτάζ που σφράγισαν τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας, για την εκτέλεση του «Δράκου» του Σέιχ Σου Αριστείδη Παγκρατίδη, γύρω από την οποία πλέχθηκαν άπειρες διαδόσεις και φήμες περίεργες, τις θρυλικές προεκλογικές ομιλίες των αρχών της δεκαετίας του εξήντα στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλητές τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Γεώργιο Παπανδρέου, τότε που το μοναδικό μπαλκόνι της πλατείας παραχωρούνταν μόνο στον Μακεδόνα πολιτικό, κι αυτός από κει πάνω απευθύνονταν στις λαοθάλασσες που κατέκλυζαν το χώρο, προαγγέλλοντας τα έργα που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της πόλης, κι όταν κάποτε φτιάχτηκε μια εξέδρα για τον αρχηγό της Ένωσης Κέντρου, αυτός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «Ευχαριστώ τους εξώστες για την υποδοχή!».

Είχε επίσης την ευκαιρία ο νεαρός δημοσιογράφος να καλύψει το αντικίνημα του βασιλιά στην Καβάλα και στην Κομοτηνή τον Δεκέμβριο του 1967, εκεί όπου γράφτηκαν οι τελευταίες σελίδες της βασιλείας στην Ελλάδα, όπως επίσης και την επάνοδο του Καραμανλή από τη Γαλλία, καθώς ο συγγραφέας ερχόταν συχνά σε επαφή με τον έμπιστο του Έλληνα εξόριστου πολιτικού Τάκη Λαμπρία τις μεταμεσονύκτιες ώρες από το τηλεφωνείο του ΟΤΕ, με το πρόσχημα ότι συνομιλεί με κάποιον ανταποκριτή από την Πορτογαλία που μετέδιδε τα νέα της «επανάστασης των γαρύφαλλων», καθώς και μια σειρά από άλλες ανταποκρίσεις για γεγονότα κρίσιμα στη διαμόρφωση της ιστορίας του τόπου.

Σε ολόκληρο το κείμενο του Φαίδωνα Γιαγκιόζη, όπου φυλλομετρά το αρχείο του διανύοντας μια περίοδο πενήντα ετών, πρόδηλος είναι ο ρόλος που έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει η Θεσσαλονίκη ως ο δεύτερος πιο σημαντικός πόλος στην ανάπτυξη και εξέλιξη της χώρας, ένας ρόλος που ήρθε να επιβεβαιωθεί δραματικά σε στιγμές όπως η αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, όταν ο διορισμένος από τη χούντα στρατηγός Ντάβος, διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού με έδρα τη συμπρωτεύουσα, συντέλεσε τα μέγιστα στην αποκατάσταση της ομαλότητας, γνωρίζοντας από μέσα πρόσωπα και πράγματα, και εκτελώντας κινήσεις προσεχτικές, καθώς το παιχνίδι δεν είχε κριθεί ακόμα, ενώ είχε διαρρεύσει η φήμη ότι ετοιμαζόταν να κατέβει με τανκς στην Αθήνα για να συλλάβει τον Ιωαννίδη καθώς η χώρα κατέρρεε.

1960 και μετά Οι καλές ιστορίες δεν είχαν αίσιο τέλος Φαίδων Γ. Γιαγκιόζης Κυριακίδη

Στενή ήταν η σχέση του συγγραφέα με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον ικανότερο Έλληνα πολιτικό του εικοστού αιώνα, τρία ιστορικά πράγματι κείμενα του οποίου φιλοξενούνται στο βιβλίο, διαφωτίζοντας με διαύγεια κρυστάλλινη και λεπτομέρειες απίστευτες τις σχέσεις του μεγάλου ηγέτη με το στέμμα (ειδικά με τη βασίλισσα Φρειδερίκη), τους πολιτικούς του αντιπάλους και το μεγάλο κεφάλαιο, τρία κείμενα από τα οποία μπορεί να σχηματίσει κανείς σαφή άποψη για μερικά γεγονότα πραγματικά εντυπωσιακά.

Εκτός από τα πολιτικά γεγονότα, μνεία εξαιρετική γίνεται απο τον συγγραφέα στα υπέροχα τοπία της βόρειας Ελλάδας όπου ταξίδεψε κατά καιρούς, καλύπτοντας ποικίλες αποστολές, και πρώτα απ’ όλα στο Άγιο Όρος, την καρδιά της ορθοδοξίας αλλά και στην ευρύτερη, εκπληκτική περιοχή της Χαλκιδικής, τον υπέροχο Όλυμπο και τα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας με τα στενά της Καστανιάς, όπου βρίσκονταν θαυμάσια παραδοσιακά εστιατόρια πριν την χάραξη της Εγνατίας Οδού.

Η δουλειά αυτή του παλαίμαχου δημοσιογράφου πλημμυρίζει από αγάπη για την πατρίδα του, τη Μακεδονία, και για μια ακόμα φορά μέσα από τις γραμμές του βιβλίου αναδεικνύεται το δίλημμα κάθε πνευματικού ανθρώπου που ζει στη βόρεια Ελλάδα και θέλει να προκόψει: θα στραφεί προς τα γοητευτικά Βαλκάνια που βρίσκονται τόσο κοντά και με τα οποία έχουν σφυρηλατηθεί στη διάρκεια των αιώνων σχέσεις δυνατές που αφορούν τη γεωγραφία, τη θρησκεία, την ιστορία, ή θα προσανατολιστεί προς τον δυτικό κόσμο, που αποτελεί το προπύργιο όλων των εξελίξεων στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης του σύγχρονου πολιτισμού, διατηρώντας με κάθε τρόπο τα μοναδικά χαρακτηριστικά της βυζαντινής και της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, ένας προσανατολισμός που ακολουθήθηκε σταθερά και με συνέπεια από τις επιφανέστερες προσωπικότητες που αναδείχτηκαν ποτέ στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Μανώλης Ανδρόνικος;

1960 και μετά
Οι καλές ιστορίες δεν είχαν αίσιο τέλος
Φαίδων Γ. Γιαγκιόζης
Κυριακίδη
384 σελ.
ISBN 978-960-599-087-9
Τιμή: €27,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.