fbpx
Ημερολόγιο Θάσου Βασίλης Βασιλικός Gutenberg

Βασίλης Βασιλικός: «Ημερολόγιο Θάσου»

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού αναφέρεται στο αγαπημένο του νησί, τη Θάσο. Είναι ο τόπος καταγωγής του και ο τόπος με τον οποίο δέθηκε από την παιδική του ηλικία. Γράφει: «Είμαι ευτυχής σημαίνει ότι επέστρεψα εκεί απ’ όπου ξεκίνησε ο πατέρας μου. Αυτό αποτελεί και την κρυφή πηγή της τωρινής μου ευδαιμονίας. Είμαι ευτυχής που γύρισα στο νησί μου. Γράφω γιατί είμαι ευτυχισμένος που το κατοικώ».

Είναι όλα αυτά γραμμένα με τον τρόπο του Βασιλικού, του έμπειρου παραμυθά που σε κρατάει με κομμένη την ανάσα. Διακρίνεις την αγάπη για την λογοτεχνία και ότι αγνόησε τις συμβουλές του πατέρα του για να υπηρετήσει τη δημιουργική γραφή με συνέπεια και στάση ζωής.

Γιατί όμως αναφέρεται στο παρελθόν; Είναι μια αναφορά στην πορεία της συγγραφής του ή στις μνήμες που τον συντρόφεψαν από παιδί; Ο συγγραφέας είναι καθιερωμένος και θέλει να μας φανερώσει κάποια σημεία του εαυτού του. Άλλωστε, η εξομολόγηση εκ βαθέων έγινε και σε άλλα, προηγούμενα βιβλία του. Σε μια παλαιότερη συνέντευξη αναφέρει ότι έχει γράψει έξι αυτοβιογραφικά βιβλία: Η μνήμη ταξιδεύει με λαστιχένια πέδιλα, Οι γάτες της Rue d’ Hauteville, Τροχαλίες, Ο τρομερός μήνας Αύγουστος, Το βραχιόλι και Η ατέλειωτη επιστολή. Στο νέο βιβλίο του είναι πιο εσωτερικός και ατμοσφαιρικός. Μου αρέσουν οι αναφορές σε τοπωνύμια, σε ανθρώπους του χωριού και σε αναφορές στο παρελθόν. Είναι όλα αυτά γραμμένα με τον τρόπο του Βασιλικού, του έμπειρου παραμυθά που σε κρατάει με κομμένη την ανάσα. Διακρίνεις την αγάπη για την λογοτεχνία και ότι αγνόησε τις συμβουλές του πατέρα του για να υπηρετήσει τη δημιουργική γραφή με συνέπεια και στάση ζωής. Τι του είπε όμως ο πατέρας του; Να μην ασχοληθεί με την λογοτεχνία γιατί θα πεθάνει στην ψάθα.

Ημερολόγιο Θάσου Βασίλης Βασιλικός Gutenberg

«Αυτά συνέβησαν όταν ήμουν 18 χρονών. Μου είπε αν ήξερα κανέναν στην Ελλάδα που να ζούσε αποκλειστικά από τα γραφτά του. Έψαξα εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Βρήκα μόνο τον Καζαντζάκη και τον Ξενόπουλο και τον Βουτυρά. Οι δυο πρώτοι, μου είπε, σπούδασαν στο πανεπιστήμιο. Ο τρίτος πέθανε στην ψάθα. Γιατί αρνείσαι να κάνεις νομικές σπουδές και μετά κάνεις ό,τι θέλεις. Να έχεις όμως ένα δίπλωμα σε περίπτωση που θα σου χρειαστεί. Επειδή τον αγαπούσα πολύ, ήταν ακέραιος δημοκράτης, δεν του χάλασα το χατίρι. Πήρα το δίπλωμα, του το χάρισα κι έκανα έκτοτε ό,τι ήθελα». Τελικά, λέει ο Βασίλης Βασιλικός, το γράψιμο είναι μεγάλη ανακούφιση. Γράφοντας, δεν ενοχλείς κανέναν με εξωτερικούς θορύβους. Ο εσωτερικός ορυμαγδός είναι χωρίς ήχο. Τι άλλο να μας διηγηθεί ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας, που το έργο του διδάσκεται επί δεκαετίες στα ξένα πανεπιστήμια; Φτάνει μόνο το να μας ταξιδεύει με τη μελωδία της γραφής, που είναι τέτοια που να σε κάνει να χάνεσαι στην τέχνη της και να χαίρεσαι που μαθαίνεις από έναν μεγάλο δημιουργό νέα πράγματα. Με τη θαυμάσια επιμέλεια του συγγραφέα Κώστα Καλφόπουλου.

Ημερολόγιο Θάσου
Βασίλης Βασιλικός
Gutenberg
208 σελ.
ISBN 978-960-01-1710-3
Τιμή: €10,95
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Κατερίνα Τσιρίδου – Τάσος Κακλαμάνης: «Μαρίκα Νίνου / Ευαγγελία Αταμιάν: “Σαν άστρο εβασίλεψα”»

Είναι ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή της Μαρίκας Νίνου, που συνέγραψαν η Κατερίνα Τσιρίδου και ο Τάσος Κακλαμάνης με τη βοήθεια της Ευαγγελίας Αγαπητού, μεγαλοπρεπές, τέτοιο που να αξίζει στη μεγάλη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.