fbpx
Ερωτευμένος Χέμινγουεϊ Η δική του εξιστόρηση A.E. Hotchner

Α. Ε. Hotchner: «Ερωτευμένος Χέμινγουεϊ»

Ο Ααρών Έντουαρντ Χότσνερ [Aaron Edward Hotchner]που γεννήθηκε το 1920 στο Μιζούρι των ΗΠΑ, δημοσιογράφος το επάγγελμα, είχε δεθεί δια βίου με ισχυρή φιλία με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο, δηλαδή την αυτοκτονία, του φίλου του, έγραψε το βιβλίο Papa Hemingway, στο οποίο αφηγούνταν τις περιπέτειες που έζησαν μαζί επί δεκατέσσερα χρόνια. Στο παρόν βιβλίο, το Ερωτευμένος Χέμινγουεϊ, ο Χότσνερ καταθέτει τις συνομιλίες που είχε με τον φίλο του, κυρίως τις μαγνητοφωνημένες. Η αφήγησή του ξεκινάει τον Ιούνιο του 1961, όταν ο Χέμινγουεϊ νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική στο Ρότσεστερ. Η διάγνωση των γιατρών έλεγε πως ο ασθενής έπασχε μόνιμα από κατάθλιψη με παραληρηματικές ιδέες καταδίωξης και ως αγωγή είχαν ορίσει ηλεκτροσπασμοθεραπείες. Οι στενοί του φίλοι γνώριζαν πως έπασχε από κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αλλά δεν γνώριζαν τις ρίζες της ασθένειάς του. Ο Χότσνερ προσπάθησε να τον βοηθήσει να ξεπεράσει κάποιες από τις καταστροφικές φοβίες του, μα δεν τα κατάφερε.

Ήταν μια φιλία που άντεξε στο χρόνο. Ο Χότσνερ επιμελήθηκε το μυθιστόρημά του Μέσα απ’ το ποτάμι και στα δένδρα και διασκεύασε πολλά διηγήματα και μυθιστορήματά του για την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έζησαν περιπέτειες στη Γαλλία, την Ιταλία, την Κούβα και την Ισπανία. Μαζί γιόρτασαν τα εξηκοστά γενέθλιά του, ενώ η τέταρτη γυναίκα του, η Μέρι, έκανε ό,τι μπορούσε για να νιώθει άνετα. Την επόμενη χρονιά, ο Έρνεστ άρχισε να εκφράζει περίεργους φόβους, νόμιζε πως το FBI τον παρακολουθούσε κι ότι η εφορία έκανε έλεγχο στο τραπεζικό του λογαριασμό. Όταν βγήκε από την κλινική, συνέχισε να έχει παραισθήσεις, ενώ στη διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης, μολονότι ήταν ναρκωμένος, πάλευε να πηδήξει έξω από το αεροπλάνο κι όταν το αεροπλάνο σταμάτησε κάπου για να επιδιορθωθεί μια βλάβη, προσπάθησε να περάσει μέσα από την έλικα που ακόμα γύριζε.

eroteumenos heminway eswt

Ο Έρνεστ που πάντα έλκυε τις γυναίκες συχνά βρισκόταν στη δύσκολη θέση να διαλέξει σύντροφο. Κάποτε μια πλούσια και ανύπαντρη γυναίκα, η Πολίν, προσπάθησε να μπει ανάμεσα σε αυτόν και την πρώτη σύζυγό του, τη Χάντλι Ρίτσαρντσον, κι αυτός ένιωθε ερωτευμένος και με τις δύο. Ήταν μια τραγωδία που τον ταλαιπώρησε σε ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του. Τελικά, η Πολίν κατόρθωσε να τον παρασύρει στο ελκυστικό διαμέρισμά της στο Παρίσι, όπου έγινε το αναπόφευκτο. Τότε ο Έρνεστ έγραφε το Ο ήλιος ανατέλλει πάντα και ζούσε μαζί της ένα πρωτόγνωρο αίσθημα, στηριγμένο στο σεξ. Ο ίδιος έλεγε πως η Πολίν του είχε γίνει κάτι σαν ναρκωτικό. Ήταν μια πονηρή, αδίστακτη γυναίκα, μια femme fatal από εκείνες τις ηρωίδες των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Όπως ήταν φυσικό, η Πολίν κατάφερε να τον χωρίσει από τη Χάντλι με δέλεαρ το σεξ και τα λεφτά (ο Ερνεστ ήταν φτωχός τότε, δεν είχε γίνει ακόμα ο διάσημος συγγραφέας). Μάταια ο φίλος του ο Σκοτ Φιτζέραλντ τον προειδοποιούσε να την προσέχει, λέγοντας πως ένας άντρας διχασμένος ανάμεσα σε δυο γυναίκες μοιραία στο τέλος θα τις χάσει και τις δύο. Αφού πέτυχε το σχέδιό της και παντρεύτηκαν κάνοντας δυο παιδιά (πήγαν να ζήσουν στην Αμερική), η Πολίν άλλαξε συμπεριφορά και αναγκάστηκαν να πάρουν διαζύγιο: τα χρήματά της δεν μπορούσαν να ανακουφίσουν την πλήξη τους, οπότε ο Έρνεστ συνδέθηκε με άλλη γυναίκα, μια νεαρή παντρεμένη. Ωστόσο, μέχρι τον τραγικό του θάνατο στις 2 Ιουλίου του 1961, ποτέ δεν ξέχασε τη Χάντλι• όπως μας λέει ο Χότσνερ, ήταν η γυναίκα που αγάπησε περισσότερο από όλες.

Ερωτευμένος Χέμινγουεϊ
Η δική του εξιστόρηση
A.E. Hotchner
Μετάφραση Μαρία Φακίνου
Παπαδόπουλος
160 σελ.
ISBN 978-960-569-514-9
Τιμή € 11,99
001 patakis eshop


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.