Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας Μια προσωπική αναδρομή Μαρκ Μαζάουερ μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου Εκδόσεις Πατάκη

Μαρκ Μαζάουερ: «Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας: Μια προσωπική αναδρομή» κριτική της Μίνας Ξηρογιάννη

Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας Μια προσωπική αναδρομή Μαρκ Μαζάουερ μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου Εκδόσεις Πατάκη 

Ο Κώστας Κωστής, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στην πλούσια και κατατοπιστική εισαγωγή με ποιo σκεπτικό το εν λόγω τμήμα  απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον Μαρκ Μαζάουερ, τον οποίο σκιαγραφεί εύστοχα ως ιστορικό, ενώ παράλληλα κάνει μνεία και στα βιβλία του, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στην Ελλάδα. Ειδικά το Στην Ελλάδα του Χίτλερ είχε μεγάλη απήχηση στη χώρα μας, επειδή πρότεινε κάτι διαφορετικό, μια άλλη πρωτότυπη σκέψη. Παράλληλα όμως ο ιστορικός για τον οποίο μιλάμε διακατέχεται και από απαισιοδοξία, όπως φαίνεται από το βιβλίο του Κυβερνώντας τον Κόσμο.

Η δεκαετία του 1980 έδινε την εντύπωση ότι ήταν μια πολλά υποσχόμενη δεκαετία που χαρακτηριζόταν από ευημερία, προσπάθειες ανάπτυξης της βιομηχανίας και γενικά του είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι έπνεε ένας νέος πολιτικός αέρας. Ωστόσο, στη συνέχεια θα δηλώσει ευθαρσώς ότι «δεν εμπιστεύτηκε ποτέ το φαινόμενο που άκουγε στο όνομα Παπανδρέου».

 

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί ώστε ο αναγνώστης να έρθει σε επαφή με τη σκέψη εκείνη που κάνει εύστοχες συνδέσεις ανάμεσα στην οικονομική κατάσταση και την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα παρελθόντος και παρόντος που χαρακτηρίζει τη ζωή ενός έθνους. Μια σκέψη ανοιχτή που διαρκώς συνομιλεί με ένα παγκόσμιο ακροατήριο. Ο στοχασμός πάνω στην ιστορία είναι τρόπος ζωής και το έργο του Μαζάουερ είναι πολιτικό, χωρίς όμως να υπακούει στη μία ή την άλλη πολιτική σκοπιμότητα, κάτι που θα του στερούσε την αντικειμενικότητα.

Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας
Μια προσωπική αναδρομή
Μαρκ Μαζάουερ
μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδόσεις Πατάκη
73 σελ.
ISBN 978-960-16-6601-3
Τιμή € 5,00
001 patakis eshop

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Παναγιώτης Σκορδάς: «Αδιάντροπα του Κλήδονα»

Η παράδοση ενός λαού, παρά τις όποιες τροποποιήσεις που υφίσταται στον χρόνο, αποδεικνύει μεγάλη αντοχή και προσαρμοστικότητα στα εκάστοτε κοινωνικά δρώμενα, κρύβοντας κάτω από την εορταστική...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Ιωάννης Σ. Τουλουμάκος: «Χιούμορ και σάτιρα των αρχαίων Ελλήνων»

Δεν υπάρχει ωραιότερο καλοκαιρινό ανάγνωσμα από ένα καλογραμμένο βιβλίο για το χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων διανθισμένο με αμέτρητα αποσπάσματα που διατρέχουν όλο το απέραντο πέλαγος της διασωθείσας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER