Ελένη Σικελιανός: «Το βιβλίο του Τζον» κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

Ελένη Σικελιανός: «Το βιβλίο του Τζον» κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

Το βιβλίο («κομμάτι μιας μεγαλύτερης οικογενειακής ιστορίας», όπως γράφει η συγγραφέας στο εισαγωγικό της σημείωμα), μιλάει για τα άτομα που αποτελούν τις οικογένειες Σικελιανού και Πάλμερ: μορφινομανείς και ηρωινομανείς, πρόσφυγες, αριστοκράτες από το Ιόνιο πέλαγος, εύπορους από τις ΗΠΑ που εξάντλησαν την περιουσία τους στην προσπάθειά τους να αναβιώσουν το αρχαιοελληνικό θέατρο, Εβραίους από τη Λιθουανία, μερικούς μουσικούς, έναν ζωγράφο, αρκετούς ποιητές (έναν υποψήφιο για Νόμπελ), μια λεσβία, εμπόρους οπίου, γκαρσόνες, μια χορεύτρια μπουρλέσκ, έναν νάνο. Μετά από την παράθεση ποιημάτων και του οικογενειακού δέντρου της, η συγγραφέας αρχίζει να μιλάει, απευθυνόμενη στον πατέρα της, με ένα γράμμα: «Αγαπημένε μου Μπαμπά, Αγαπημένε μου Πατέρα, Αγαπημένε μου Τζον, Αγαπημένε μου Παπάκη, [...] Είναι μια μάλλον ήσυχη Κυριακή στη Νέα Υόρκη –οι γάτες (δεν τις έχεις γνωρίσει) χουζουρεύουν ολόγυρα ή γρατσουνάνε τις βαλίτσες μέσα στο ντουλάπι...»

Τι περιέχει αυτό το παράξενα γοητευτικό βιβλίο; Περιέχει πολλά ποιήματα της συγγραφέως, καθώς και φράσεις με ποιητική διάθεση, σημειώσεις για μια ταινία σχετικά με τον Τζον, σκηνές με τον Τζον και τη γυναίκα του Ελέιν, καθώς και τον πρώην της, τον Τζο, μια ανάμνηση με τον Τζον να προσπαθεί να αναστήσει έναν νεκρό, όπως έκανε κάποτε κι ο παππούς του, ο Άγγελος Σικελιανός, άλλη ανάμνηση στο μαγειρείο ενός Έλληνα από τη Χίο, μια πυρκαγιά που αναγκάζει τον Γλαύκο να μπει σ' ένα τζιπ με τη γυναίκα του, τα παιδιά τους, δυο γάτες, έναν σκύλο κι έναν παπαγάλο και να τραβήξουν για την Καλιφόρνια, επεισόδια από την εποχή που ο Τζον δούλευε σ' έναν ζωολογικό κήπο. Όπως είπαμε, το βιβλίο είναι αυτοβιογραφικό, οπότε η Ελένη Σικελιανός μπορεί να αφηγείται και προσωπικές της στιγμές, για παράδειγμα, εκείνη που κάνει έρωτα, νεαρή ούσα, στην πλαγιά ενός λόφου, με κάποιον που «το έχει σκάσει από το Μέμφις» με μια μοτοσικλέτα.

Στο τέλος, μαθαίνουμε πως ο Τζον πέθανε έρημος και μόνος (έχοντας ζήσει επί τρία χρόνια ως άστεγος), σ' ένα δωμάτιο ξενοδοχείου από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Κι αφού το βιβλίο περιέχει μια οικογενειακή ιστορία με πολλούς ήρωες και ηρωίδες, η συγγραφέας φρόντισε να τους γνωρίσουμε όλους αυτούς με βάση τις φωτογραφίες τους, γλυκές και τρυφερές, που διανθίζουν το κείμενό της.

001 patakis eshopΤο βιβλίο του Τζον
Ελένη Σικελιανός
μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Πατάκης
201 σελ.
Τιμή € 10,50


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Nadezhda Mandelstam: «Ελπίδα στα χρόνια της απελπισίας»

Την εποχή του Μεγάλου Τρόμου Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, που έδωσε ελπίδες στους ταπεινούς και καταφρονεμένους του κόσμου, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του εικοστού αιώνα, σύντομα και μετά τον θάνατο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Prosper Mérimée, Stendhal: «Α. ΜΠ. [Μια προσωπογραφία του Σταντάλ], Τα προνόμια»

Από τύχη αγαθή, στα ράφια του περιοδικού Εκηβόλος, που εξέδιδε ο Βασίλης Διοσκουρίδης, βρέθηκε ένα μικρό βιβλιαράκι με σημαντικό περιεχόμενο, άγνωστο στην Ελλάδα γενικώς. Το βιβλιαράκι δόθηκε στον Νίκο Αλιφέρη,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: