ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ: ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΟ: ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Και περνάμε στο πνεύμα που, αν δεν υπήρχε το σώμα, δεν θα υπήρχε και αυτό. Το Ημερολόγιό μας, λοιπόν, εξελίσσεται με την ίδια πάντα σειρά. Τις ευχές του Μυτιλήνης Ιακώβου, της Περιφερειάρχου Χριστιάνας Καλογήρου και του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού. Και μετά μας κάνει την έκπληξη ο Δημήτρης Καραπιπέρης με τους πίνακές του. Τη ζωγραφική του ανοιχτού χώρου που μας δείχνει τη Λέσβο των ονείρων μας, τα πολλά της πρόσωπα που μας ξαφνιάζουν σε κάθε στροφή του δρόμου. Ξωκλήσια πάνω σε βράχους, σαν προωθημένα ακρόπρωρα και πλάι σε παλαιά μισογκρεμισμένα κάστρα. Παλιά σπίτια, κατακόκκινες από τις παπαρούνες απλωσιές, βράχια, θάλασσες, φράχτες, μύλοι, φάροι, γεφύρια, προσωπογραφίες εκλιπόντων αγαπημένων και, τέλος, εκείνη η όμορφη ελιά με τη σπηλιά της στην αγκαλιά της. Σαν δυο κορμιά αγκαλιασμένα που από την ευδαιμονία τους φούντωσαν τα κλαδιά τους στον ουρανό. Η Λέσβος των ονείρων μας είναι εκεί, στους πίνακες και στα θάλλοντα ρόδια της που μας προετοιμάζουν από το εξώφυλλο.

Και μετά ο χείμαρρος των κειμένων. Λογοτεχνία, Αρχαιολογία, Ιστορία, Γλώσσα, Μουσική, πρόσωπα που έκαναν τέχνη, υπηρέτησαν την επιστήμη, ανέδειξαν το νησί τους, συμβάλλοντας με τον δικό τους ανθό και καρπό στη λεσβιακή άνοιξη. Και φωτογραφίες προσώπων παλιές, εκείνων που ο χρόνος άγιασε και μας στέλνουν το μήνυμα της υπομονής, και άλλες, των νέων παιδιών, όπως αυτά του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, που μας στέλνουν το μήνυμα πως, όχι, τίποτα δεν τελειώνει και όλα ξαναγίνονται.

001 patakis eshopΛεσβιακό ημερολόγιο 2015
Γράμματα, τέχνες, πολιτισμός
Συλλογικό έργο
επιμέλεια: Παναγιώτης Σκορδάς
Αιολίδα
352 σελ.
Τιμή € 15,00


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Λίλη Λαμπρέλλη: «Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης»

Τα λαϊκά παραμύθια –κεντρικά στοιχεία σύμπραξης της ατομικής ανάγκης με την κοινωνική συνείδηση– έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια πάψει να δημιουργούνται. Οι άνθρωποι από τη μια ανακάλυψαν άλλους...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: