fbpx
Συλλογικό έργο: «Λεσβιακό ημερολόγιο 2015»

Συλλογικό έργο: «Λεσβιακό ημερολόγιο 2015»

Η ζωή έχει τον τρόπο της να συνεχίζει το παιχνίδι της, η άνοιξη να επανέρχεται και η λεσβιακή άνοιξη να μην τελειώνει ποτέ. Κι όπως τα χαρακτηριστικά της άνοιξης είναι η ανθοφορία και η καρποφορία, έτσι και της λεσβιακής άνοιξης ένα άνθος ή καρπός είναι το Ημερολόγιο, που από το 2011, σαν θεσμός που επαναλαμβάνεται, έφτασε στο πέμπτο εφέτος. Αναγκαστική στάση εδώ. Το 2011 είναι το έτος που εορτάζουν τα Γράμματά μας τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή που σημάδεψε την ποίηση, του Οδυσσέα Ελύτη, γόνου της Λέσβου, η οποία στην ποίησή του βρήκε τον αξιότερο πάντων υμνητή. Ίσως να ισχύει η μυστική αλληλουχία των πραγμάτων. Ποιος ξέρει. Ας αφεθούμε στην αυταπάτη, αυτή άλλωστε είναι η δουλειά της Τέχνης.

Ο επιμελητής του Ημερολογίου είναι ο Παναγιώτης Σκορδάς, ταλαντούχος φιλόλογος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πάμπολλες δραστηριότητες, ο οποίος πρόσφατα μας εντυπωσίασε με το βιβλίο Πρόσωπα: 30 συζητήσεις και συνεντεύξεις με σημαντικούς ανθρώπους της Λέσβου ή που είχαν περάσει από τη Λέσβο. Τώρα κρατάμε στα χέρια μας ζεστό το σώμα της λεσβιακής γης, που επιμελήθηκε. Και δεν αστειεύομαι για το σώμα, γιατί ανοίγοντας τις πρώτες σελίδες πέφτω πάνω στους χορηγούς που «στηρίζουν οικονομικά την πολυέξοδη αυτή έκδοση», τους φίλους, τους συνεργάτες, τις Εκδόσεις Αιολίδα. Το σώμα, λοιπόν, είναι το χώμα, η θάλασσα και ο αέρας αυτής της γης. Τα ελαιοκτήματα που δίνουν το Aeolian gold, το λαδάκι του Θεού του Κοκκινοφόρου, το ορεκτικό Ούζο 20 του Κουρουμιχάλη, τα γευστικότατα τυριά της Γαλακτοκομικής Λέσβου, τα νοστιμότατα κοψίδια του Σελάχα, το ελαιοτριβείο του Πολιχνίτου, τα μηχανήματα για τις αγροτικές εργασίες της Παπαδημητρίου Παρασκευής και Σία, τον Μαντζώρο με τα κλιματιστικά του, τον πολιτικό μηχανικό Ταξιάρχη Βέρρο με το εμβληματικότατο όνομά του, το βραβευμένο ελαιόλαδο Glinglis, την Electro net του Προδόμου, την εμπορική αντιπροσωπεία του Λεβεντέλλη και το αρωματικό τσάι. Και μη νομίσετε πως ξέχασα τον Ευστράτιο Παπαγεωργίου, Εντός Πλαισίου, απλώς τον άφησα για να κλείσω καλλιτεχνικά την ενότητα, με τα εικαστικά του. Αυτό ήταν το σώμα της Λέσβου που σήκωσε το οικονομικό βάρος. Το αρχαιόθεν γνωστό «δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστίν γενέσθαι των δεόντων», ω, πατριώτες, που έλεγαν και οι Αρχαίοι μας, δεν έχασε ποτέ την επικαιρότητά του. Και, φυσικά, ούτε θέατρο ούτε τίποτα δεν θα είχαν, αν δεν υπήρχαν οι σπουδαίοι άνθρωποι, οι χορηγοί να το στηρίξουν, καθώς και κάθε καλλιτεχνική εκδήλωση.

Και περνάμε στο πνεύμα που, αν δεν υπήρχε το σώμα, δεν θα υπήρχε και αυτό. Το Ημερολόγιό μας, λοιπόν, εξελίσσεται με την ίδια πάντα σειρά. Τις ευχές του Μυτιλήνης Ιακώβου, της Περιφερειάρχου Χριστιάνας Καλογήρου και του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού. Και μετά μας κάνει την έκπληξη ο Δημήτρης Καραπιπέρης με τους πίνακές του. Τη ζωγραφική του ανοιχτού χώρου που μας δείχνει τη Λέσβο των ονείρων μας, τα πολλά της πρόσωπα που μας ξαφνιάζουν σε κάθε στροφή του δρόμου. Ξωκλήσια πάνω σε βράχους, σαν προωθημένα ακρόπρωρα και πλάι σε παλαιά μισογκρεμισμένα κάστρα. Παλιά σπίτια, κατακόκκινες από τις παπαρούνες απλωσιές, βράχια, θάλασσες, φράχτες, μύλοι, φάροι, γεφύρια, προσωπογραφίες εκλιπόντων αγαπημένων και, τέλος, εκείνη η όμορφη ελιά με τη σπηλιά της στην αγκαλιά της. Σαν δυο κορμιά αγκαλιασμένα που από την ευδαιμονία τους φούντωσαν τα κλαδιά τους στον ουρανό. Η Λέσβος των ονείρων μας είναι εκεί, στους πίνακες και στα θάλλοντα ρόδια της που μας προετοιμάζουν από το εξώφυλλο.

Και μετά ο χείμαρρος των κειμένων. Λογοτεχνία, Αρχαιολογία, Ιστορία, Γλώσσα, Μουσική, πρόσωπα που έκαναν τέχνη, υπηρέτησαν την επιστήμη, ανέδειξαν το νησί τους, συμβάλλοντας με τον δικό τους ανθό και καρπό στη λεσβιακή άνοιξη. Και φωτογραφίες προσώπων παλιές, εκείνων που ο χρόνος άγιασε και μας στέλνουν το μήνυμα της υπομονής, και άλλες, των νέων παιδιών, όπως αυτά του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, που μας στέλνουν το μήνυμα πως, όχι, τίποτα δεν τελειώνει και όλα ξαναγίνονται.

 

Λεσβιακό ημερολόγιο 2015
Γράμματα, τέχνες, πολιτισμός
Συλλογικό έργο
επιμέλεια: Παναγιώτης Σκορδάς
Αιολίδα
352 σελ.
Τιμή € 15,00 
001 patakis eshop

Η Ανθούλα Δανιήλ είναι δρ Φιλολογίας, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Άλλα κείμενα:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.