ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ: ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΛΕΖΟ κριτική του Θανάση Αντωνίου

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ: ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΛΕΖΟ κριτική του Θανάση Αντωνίου

Από τις πολλαπλές αυτές «ταυτότητες» του Μ. Γλέζου αλλά και από την ευτυχή συγκυρία να βρίσκεται παρών –με την κυριολεκτική έννοια της λέξης– σε μεγάλα γεγονότα, πηγάζουν οι συναρπαστικές ιστορίες που διηγείται με χειμαρρώδη τρόπο στη συγγραφέα του βιβλίου.

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Το βιβλίο χωρίζεται σε μεγάλες ενότητες που καλύπτουν όχι μόνο ιστορικές περιόδους της δράσης του Μ. Γλέζου, ο οποίος βρίσκεται στο κίνημα της αριστεράς πάνω από έξι δεκαετίες, αλλά παρουσιάζουν και τις πολλές ιδιότητες μέσα από τις οποίες τον γνωρίσαμε: αντιστασιακός και παράνομος αγωνιστής, φυλακισμένος, πολιτικός στην κεντρική σκηνή, ευρωβουλευτής ήδη από τη δεκαετία του '80, αυτοδιοικητικός παράγοντας, κομματικό στέλεχος, δημοσιογράφος, ιστορικός, ακτιβιστής κ.ά. Από τις πολλαπλές αυτές «ταυτότητες» του Μ. Γλέζου αλλά και από την ευτυχή συγκυρία να βρίσκεται παρών –με την κυριολεκτική έννοια της λέξης– σε μεγάλα γεγονότα, πηγάζουν οι συναρπαστικές ιστορίες που διηγείται με χειμαρρώδη τρόπο στη συγγραφέα του βιβλίου. Έτσι ο αναγνώστης, ο κάθε αναγνώστης, κι όχι μόνον ο φίλα προσκείμενος ή ο ιδεολογικά ομόσταυλος, έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά τον Μ. Γλέζο σε διάφορες χωροχρονικές πραγματικότητες και να διαβάσει τις απόψεις του για πλειάδα θεμάτων: από το πώς βλέπει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι την πολιτική εκμετάλλευσης των ελληνικών υδρογονανθράκων κι από τις σχέσεις του με το ΚΚΕ μέχρι τις συνομιλίες του με παράγοντες του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος (π.χ. Τολιάτι) και τη θέση του για τη θρησκεία, τα ναρκωτικά, τον πλούτο κ.ά. Το βιβλίο καταφέρνει να καλύψει τις περισσότερες από τις πτυχές της πολυσήμαντης ζωής του Μ. Γλέζου ο οποίος απαντάει περιφραστικά, παθιασμένα, προσφέροντας πλήθος πληροφοριών και ιστορικών τεκμηρίων για κάθε θεματική.

Οι αναγνώστες που αρέσκονται στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου θα βρουν ασφαλώς έναν από τους πρωταγωνιστές της περιόδου να τους διηγείται την εποποιία της Αντίστασης αλλά και τη δίνη του Εμφυλίου, τις διώξεις, τις δίκες, τις φυλακίσεις και τις κακουχίες που σημάδεψαν ένα μεγάλο κομμάτι των αγωνιστών. Οι λάτρεις της Ιστορίας της αριστεράς έχουν μπροστά τους ένα κορυφαίο στέλεχος, το οποίο διαχώρισε τη θέση του από το επίσημο ΚΚΕ και ακολούθησε, μετεμφυλιακά, μια διαφορετική πορεία.

Όσοι ενδιαφέρονται για την τοπική αυτοδιοίκηση και το πώς πρακτικές άμεσης δημοκρατίας μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική πραγματικότητα, μπορούν να διαβάσουν το εκτενές κεφάλαιο για το «πείραμα στ' Απειράνθου» αλλά και την κριτική που ασκεί ο ίδιος ο εμπνευστής του στις πρακτικές (και τα όρια) της αυτοδιαχείρισης.

Οι φίλοι της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας μπορούν να διαβάσουν τον τρόπο με τον οποίο ένας παραδοσιακός αλλά αδογμάτιστος αριστερός, όπως ο Μ. Γλέζος, προτάσσει το συμφέρον της συνολικής παράταξης έναντι στο μικροπολιτικό/κομματικό συμφέρον των σχηματισμών που την αποτελούν ή την αντιπροσωπεύουν σε μια δεδομένη χρονική συγκυρία.

Τέλος, υπάρχουν και οι σελίδες όπου ο Γλέζος ξεδιπλώνει τις λιγότερο γνωστές ενασχολήσεις του, όπως το πάθος του για τη γλωσσολογία και τη γεωλογία. «Ο τόπος μου με γέννησε. Ο άνθρωπος είναι γεωλογικό φαινόμενο», υποστηρίζει ο Μ. Γλέζος στο τμήμα του βιβλίου που αναλύει την αγάπη του για τον κυκλαδίτικο πολιτισμό, κι ερμηνεύει την «ερωτική» σχέση του χτίστη με την πέτρα και του χορευτή με τη γη· η ανάλυσή του για την αξία της εφεύρεσης της έλικας (σπείρας) από τους αρχαίους Κυκλαδίτες είναι επίσης εντυπωσιακή.

Ο ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ ΓΛΕΖΟΣ

Η πολιτική όμως είναι το δυνατό σημείο του βιβλίου: ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κεφάλαιο όπου ο Μ. Γλέζος, προεικάζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ζητάει μέσω της Ρένας Δούρου, απ' όσους αναλάβουν την εξουσία για λογαριασμό της αριστεράς, να νιώσουν το βαρύ χρέος που (θα) έχουν απέναντι στην Ιστορία του τόπου μας. Είναι εκεί που ο έμπειρος πολιτικός –κυρίως λόγω πολλών προσωπικών/κομματικών απογοητεύσεων– προειδοποιεί πως «αν κάπου κάτι δεν είναι ώριμο, δεν μπορούμε να το επιβάλουμε. Πρέπει να μας συνέχει η αντίληψη ότι δεν μπορούν όλα να γίνουν αυτοστιγμεί».

Τι απολαύσαμε περισσότερο; Την απάντησή του στον συγκεντρωτικό και φοβερά καχύποπτο Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη όταν του ανέθεσε μια κομματική θέση που ο ίδιος δεν ήθελε, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη μάστιγα των ναρκωτικών ακόμα και μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του 1950, την απάντηση που έλαβε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τα χρυσοποίκιλτα άμφια των ιερέων, ενώ συγκλονιστική είναι η διήγησή του για τον ειδεχθή ρόλο που έπαιξε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην προσπάθεια να (...μην) διεκδικηθούν οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις από τον μαχητικό Μ. Γλέζο.

001 patakis eshopΜια κουβέντα με τον Γλέζο
Ρένα Δούρου, Μανώλης Γλέζος
επιμέλεια: Ρένα Δούρου
Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη
336 σελ.
Τιμή € 16,65


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Prosper Mérimée, Stendhal: «Α. ΜΠ. [Μια προσωπογραφία του Σταντάλ], Τα προνόμια»

Από τύχη αγαθή, στα ράφια του περιοδικού Εκηβόλος, που εξέδιδε ο Βασίλης Διοσκουρίδης, βρέθηκε ένα μικρό βιβλιαράκι με σημαντικό περιεχόμενο, άγνωστο στην Ελλάδα γενικώς. Το βιβλιαράκι δόθηκε στον Νίκο Αλιφέρη,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Joshua Rubenstein: «Οι τελευταίες ημέρες του Στάλιν»

«Την ύστατη στιγμή, άνοιξε ξαφνικά τα μάτια κι έριξε μια ματιά στους πάντες στο δωμάτιο. Ήταν τρομερό αυτό το βλέμμα, παρανοϊκό, ή ίσως θυμωμένο, και γεμάτο φόβο απέναντι στο θάνατο και στα άγνωστα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: