ΧΑΡΙΣ ΚΑΤΑΚΗ: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ κριτική της Αθηνάς Μπίνιου

ΧΑΡΙΣ ΚΑΤΑΚΗ: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ κριτική της Αθηνάς Μπίνιου

Ως πολυπρόσωπη αφηγήτρια, μέσα από τα στοχαστικά της λεκτικά παιχνίδια μπορεί να αποκαλύπτεται και να αποκαλύπτει, να προκαλεί, να ερεθίζει, να γοητεύει, να θεραπεύει. Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι μια εμπειρία που σε φέρνει σε επαφή με το βαθύτερο είναι σου και σε απογειώνει.

Η συγγραφέας καλεί τον αναγνώστη να συνδέσει τα προσωπικά του βιώματα, την ενδοσκόπηση και την ψυχοθεραπεία με τις κοινωνικές και τις θετικές επιστήμες, με καρτεσιανά κείμενα, με τη λογοτεχνία, την τέχνη, την ποίηση, την ιατρική. Η συγγραφέας λέει: «Όταν κοιτάμε τα ανθρώπινα βάσανα με άλλο πρίσμα, μοιάζει ανώφελο να προσπαθούμε να μοιράσουμε ευθύνες. Να ψάχνουμε να βρούμε ποιος έφταιξε και γιατί. Τα νήματα που μας δένουν με τους άλλους απλώνονται στον χρόνο και στον χώρο και μας κρατούν ενωμένους με πρόσωπα που δεν γνωρίσαμε και τόπους που δεν είδαμε. Στις ψυχές και στις επαφές μας διαπλέκονται γενιές, κοινωνικοί μετασχηματισμοί, αγώνες, πόλεμοι, παραδόσεις. Ζυμώνονται αγάπες και μίση, θυσίες και εγωισμοί, αδυναμίες και ηρωισμοί».

Ως πολυπρόσωπη αφηγήτρια, μέσα από τα στοχαστικά της λεκτικά παιχνίδια μπορεί να αποκαλύπτεται και να αποκαλύπτει, να προκαλεί, να ερεθίζει, να γοητεύει, να θεραπεύει. Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι μια εμπειρία που σε φέρνει σε επαφή με το βαθύτερο είναι σου και σε απογειώνει.

Η Χάρις Κατάκη, ψυχολόγος και θεραπεύτρια με ελληνικές και διεθνείς περγαμηνές, έχει αναγνωριστεί για το πολύπλευρο έργο της. Τη θεραπευτική της ιδιότητα, τη θεωρητική και ερευνητική της δουλειά, τη συγγραφή, τον εκπαιδευτικό της ρόλο. Την πολυετή πείρα της τη μεταδίδει συμπυκνωμένη μέσα από αποφθεγματικές ρήσεις που σφραγίζονται ανεξίτηλα μέσα στην ψυχή σου. Συμπυκνωμένες αλήθειες για την ευεργετική επίδραση της γόνιμης επικοινωνίας («άλλο να λες τι νιώθεις κι άλλο να κατηγορείς τον άλλον γι' αυτό που νιώθεις», «τα υλικά αγαθά τα μοιράζουμε, τα συναισθήματα τα μοιραζόμαστε»), την αγάπη («ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσεις αυτούς που αγαπάς είναι να βοηθήσεις τον εαυτό σου»), την πολιτισμική αλλαγή («αυτά που μάθαμε για να επιβιώσουμε δεν μας βοηθούν να ζήσουμε»), την υγεία («όσο δεν μιλάει το στόμα σου, θα μιλάει το σώμα σου», «η έλλειψη συμπτώματος μπορεί να είναι σύμπτωμα»).

Η συγγραφέας επιστρατεύει τη μυθολογία, για να μιλήσει για την αγιάτρευτη πληγή του Χείρωνα ως κορυφαίο αρχέτυπο του θεραπευτή στη χώρα των Κενταύρων, τη Μέδουσα και το κατόρθωμα του Περσέα για να μιλήσει για την ψυχοθεραπευτική διαδικασία που τιθασεύει («πετρώνει») την αυτοκαταστροφική πλευρά του εαυτού μας. Μέσα από προσωπικές εμπειρίες και θεραπευτικά περιστατικά, μας δείχνει με τρόπο άμεσο και γλαφυρό ότι όταν η σκοτεινή πλευρά της ψυχής βγαίνει στο φως, θριαμβεύει η υγεία.

Η αλήθεια αξιώνει αρχοντιά και σεβασμό, ταπείνωση και σιωπή σαν αυλαία. Αυτά τα προσόντα τα νιώθει ο αναγνώστης. Όσο πιο ώριμος και τίμιος είναι ο θεραπευτής, τόσο συντομεύει τα λόγια του και την προστασία του προς τον θεραπευμένο. Άλλο διδάσκω, άλλο κάνω πλύση εγκεφάλου. Άλλο ανακαλύπτω, αλληλεπιδρώ, συν-κατασκευάζω, άλλο πιέζω συναισθηματικά, επιβάλλω. Αυτά τα ίδια και επαυξημένα με πρόσθετα χαρίσματα αγάπης και γνώσης κυριαρχούν εδώ και τριάντα χρόνια στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων –μια κυψέλη της αναζήτησης, της δημιουργίας, της ανθρωπιάς– που η Χάρις Κατάκη ίδρυσε πριν από τριάντα χρόνια.

Η αφηγηματική γλώσσα του βιβλίου έχει ένταση και σθένος. Διαβάζεται ευχάριστα, συγκινεί, εκπλήσσει και προωθεί τη γνώση. Με την απλή, ζεστή και άμεση γλώσσα που χρησιμοποιεί, καταφέρνει να κάνει κατανοητά δύσκολα και βαθιά νοήματα, που συνήθως βρίσκουμε σε εξειδικευμένα βιβλία.

1 patakis linkΤο ημερολόγιο ενός θεραπευτή
Χάρις Κατάκη
Πατάκης
367 σελ.
Τιμή € 15,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Prosper Mérimée, Stendhal: «Α. ΜΠ. [Μια προσωπογραφία του Σταντάλ], Τα προνόμια»

Από τύχη αγαθή, στα ράφια του περιοδικού Εκηβόλος, που εξέδιδε ο Βασίλης Διοσκουρίδης, βρέθηκε ένα μικρό βιβλιαράκι με σημαντικό περιεχόμενο, άγνωστο στην Ελλάδα γενικώς. Το βιβλιαράκι δόθηκε στον Νίκο Αλιφέρη,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Joshua Rubenstein: «Οι τελευταίες ημέρες του Στάλιν»

«Την ύστατη στιγμή, άνοιξε ξαφνικά τα μάτια κι έριξε μια ματιά στους πάντες στο δωμάτιο. Ήταν τρομερό αυτό το βλέμμα, παρανοϊκό, ή ίσως θυμωμένο, και γεμάτο φόβο απέναντι στο θάνατο και στα άγνωστα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: