A+ A A-

ΧΑΡΙΣ ΚΑΤΑΚΗ: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ κριτική της Αθηνάς Μπίνιου

ΧΑΡΙΣ ΚΑΤΑΚΗ: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ κριτική της Αθηνάς Μπίνιου
Ένα ανατρεπτικό και αισιόδοξο ντοκουμέντο, που έρχεται σε εποχή αναταραχής και ανασφάλειας να μας επαναφέρει σε όσα κατακτώνται με κόπο και προσωπικό κόστος. Με τρόπο άμεσο και βιωματικό, ο αναγνώστης κατανοεί ότι όταν αποφασίσουμε να αναμετρηθούμε με αυτά που μας πονούν, μ' αυτά που μπορεί να μας λυτρώσουν, είναι εφικτό να αδράξουμε τον μίτο της Αριάδνης, που μπορεί να μας βγάλει από τον προσωπικό μας λαβύρινθο σώους, και να σώσει όσους είχαν φυλακιστεί μαζί μας...

Αυτό όμως που κάνει το βιβλίο μοναδικό είναι ότι πρόκειται για μυθιστορηματική μαρτυρία. Μια εξομολόγηση de profundis από τις πιο πετυχημένες. Η απλότητα και η αφηγηματική χάρη της Χ. Κατάκη δίνουν νέα πνοή στη βιβλιογραφία του κλάδου της ψυχοθεραπείας και της αφηγηματικής γραφής. Ένα βιβλίο θαρραλέο και ανθρώπινο, που αγγίζει την ψυχή με τις βιωμένες αλήθειες του.

Το ημερολόγιο ενός θεραπευτή, όσο κανένα άλλο από τα επτά βιβλία που έχει συγγράψει, δεν προβάλλει την ολιστική οπτική μέσα από την οποία κοιτάει τον κόσμο με τόσο απλό και διεισδυτικό τρόπο. Μέσα από τη βιωματική γνώση που έχει αποκτήσει ως θεραπεύτρια και κυρίως μέσα από τις άπειρες ώρες που έχει συνομιλήσει με ζευγάρια, ολόκληρες οικογένειες και θεραπευτικές ομάδες με οικογενειακό προσανατολισμό, μιλάει για προωθημένες και ανατρεπτικές επιστημονικές θέσεις, για την οικογένεια και πολλούς άλλους κοινωνικούς θεσμούς, για την υγεία, την εκπαίδευση, την επικοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης, το διαδίκτυο. Μιλάει για τη ζωή, τον θάνατο, τη δημιουργία, την εξέλιξη και την ανέλιξη των ανθρώπινων συστημάτων και των δικτύων.

Ως πολυπρόσωπη αφηγήτρια, μέσα από τα στοχαστικά της λεκτικά παιχνίδια μπορεί να αποκαλύπτεται και να αποκαλύπτει, να προκαλεί, να ερεθίζει, να γοητεύει, να θεραπεύει. Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι μια εμπειρία που σε φέρνει σε επαφή με το βαθύτερο είναι σου και σε απογειώνει.

Η συγγραφέας καλεί τον αναγνώστη να συνδέσει τα προσωπικά του βιώματα, την ενδοσκόπηση και την ψυχοθεραπεία με τις κοινωνικές και τις θετικές επιστήμες, με καρτεσιανά κείμενα, με τη λογοτεχνία, την τέχνη, την ποίηση, την ιατρική. Η συγγραφέας λέει: «Όταν κοιτάμε τα ανθρώπινα βάσανα με άλλο πρίσμα, μοιάζει ανώφελο να προσπαθούμε να μοιράσουμε ευθύνες. Να ψάχνουμε να βρούμε ποιος έφταιξε και γιατί. Τα νήματα που μας δένουν με τους άλλους απλώνονται στον χρόνο και στον χώρο και μας κρατούν ενωμένους με πρόσωπα που δεν γνωρίσαμε και τόπους που δεν είδαμε. Στις ψυχές και στις επαφές μας διαπλέκονται γενιές, κοινωνικοί μετασχηματισμοί, αγώνες, πόλεμοι, παραδόσεις. Ζυμώνονται αγάπες και μίση, θυσίες και εγωισμοί, αδυναμίες και ηρωισμοί».

Ως πολυπρόσωπη αφηγήτρια, μέσα από τα στοχαστικά της λεκτικά παιχνίδια μπορεί να αποκαλύπτεται και να αποκαλύπτει, να προκαλεί, να ερεθίζει, να γοητεύει, να θεραπεύει. Η ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι μια εμπειρία που σε φέρνει σε επαφή με το βαθύτερο είναι σου και σε απογειώνει.

Η Χάρις Κατάκη, ψυχολόγος και θεραπεύτρια με ελληνικές και διεθνείς περγαμηνές, έχει αναγνωριστεί για το πολύπλευρο έργο της. Τη θεραπευτική της ιδιότητα, τη θεωρητική και ερευνητική της δουλειά, τη συγγραφή, τον εκπαιδευτικό της ρόλο. Την πολυετή πείρα της τη μεταδίδει συμπυκνωμένη μέσα από αποφθεγματικές ρήσεις που σφραγίζονται ανεξίτηλα μέσα στην ψυχή σου. Συμπυκνωμένες αλήθειες για την ευεργετική επίδραση της γόνιμης επικοινωνίας («άλλο να λες τι νιώθεις κι άλλο να κατηγορείς τον άλλον γι' αυτό που νιώθεις», «τα υλικά αγαθά τα μοιράζουμε, τα συναισθήματα τα μοιραζόμαστε»), την αγάπη («ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσεις αυτούς που αγαπάς είναι να βοηθήσεις τον εαυτό σου»), την πολιτισμική αλλαγή («αυτά που μάθαμε για να επιβιώσουμε δεν μας βοηθούν να ζήσουμε»), την υγεία («όσο δεν μιλάει το στόμα σου, θα μιλάει το σώμα σου», «η έλλειψη συμπτώματος μπορεί να είναι σύμπτωμα»).

Η συγγραφέας επιστρατεύει τη μυθολογία, για να μιλήσει για την αγιάτρευτη πληγή του Χείρωνα ως κορυφαίο αρχέτυπο του θεραπευτή στη χώρα των Κενταύρων, τη Μέδουσα και το κατόρθωμα του Περσέα για να μιλήσει για την ψυχοθεραπευτική διαδικασία που τιθασεύει («πετρώνει») την αυτοκαταστροφική πλευρά του εαυτού μας. Μέσα από προσωπικές εμπειρίες και θεραπευτικά περιστατικά, μας δείχνει με τρόπο άμεσο και γλαφυρό ότι όταν η σκοτεινή πλευρά της ψυχής βγαίνει στο φως, θριαμβεύει η υγεία.

Η αλήθεια αξιώνει αρχοντιά και σεβασμό, ταπείνωση και σιωπή σαν αυλαία. Αυτά τα προσόντα τα νιώθει ο αναγνώστης. Όσο πιο ώριμος και τίμιος είναι ο θεραπευτής, τόσο συντομεύει τα λόγια του και την προστασία του προς τον θεραπευμένο. Άλλο διδάσκω, άλλο κάνω πλύση εγκεφάλου. Άλλο ανακαλύπτω, αλληλεπιδρώ, συν-κατασκευάζω, άλλο πιέζω συναισθηματικά, επιβάλλω. Αυτά τα ίδια και επαυξημένα με πρόσθετα χαρίσματα αγάπης και γνώσης κυριαρχούν εδώ και τριάντα χρόνια στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων –μια κυψέλη της αναζήτησης, της δημιουργίας, της ανθρωπιάς– που η Χάρις Κατάκη ίδρυσε πριν από τριάντα χρόνια.

Η αφηγηματική γλώσσα του βιβλίου έχει ένταση και σθένος. Διαβάζεται ευχάριστα, συγκινεί, εκπλήσσει και προωθεί τη γνώση. Με την απλή, ζεστή και άμεση γλώσσα που χρησιμοποιεί, καταφέρνει να κάνει κατανοητά δύσκολα και βαθιά νοήματα, που συνήθως βρίσκουμε σε εξειδικευμένα βιβλία.

1 patakis linkΤο ημερολόγιο ενός θεραπευτή
Χάρις Κατάκη
Πατάκης
367 σελ.
Τιμή € 15,00

 

Διαβάστε επίσης
ΔΙΑΦΟΡΑ
Edward Said: «Ζωή εκτός τόπου» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Στην αυτοβιογραφία του Έντουαρντ Σαΐντ, Ζωή εκτός τόπου, η έννοια «τόπος» επιβεβαιώνεται ως βασική προϋπόθεση, απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας προσωπικότητας και εξ αντιδιαστολής σηματοδοτεί τη...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Daniel Mendelsohn: «Περιμένοντας τους βαρβάρους» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Τα κείμενα του βιβλίου με τον προκλητικό τίτλο για τον Έλληνα αναγνώστη Περιμένοντας τους βαρβάρους, πρωτοδημοσιεύτηκαν στα αμερικανικά περιοδικά New York Review of Books και New Yorker, με τα...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Στέφανος Μίλεσης: «Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου» κριτική του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Η εποχή του Μεσοπολέμου αποτέλεσε για ολόκληρη την Ελλάδα μια περίοδο γεμάτη από αντιθέσεις. Η χρονική περίοδος που απλώνεται μεταξύ δύο καταστροφικών πολέμων, του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου, είναι...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr