fbpx
Πέτρος Κακολύρης: «Η ιστορία της καρδιάς μου»

Πέτρος Κακολύρης: «Η ιστορία της καρδιάς μου»

Το βιβλίο του Πέτρου Κακολύρη έφτασε στα χέρια μου λίγο πριν από τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, την οποία έχει θεσπίσει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων για την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους από το 2007.

Ξεκινώντας την ανάγνωση, διαπίστωσα ότι κρατώ στα χέρια μου έναν ποταμό αισθημάτων και αισιοδοξίας γραμμένο από έναν ευτυχή, όπως μας λέει ο ίδιος, άνθρωπο. Η ιστορία είναι πράγματι μια «Ιστορία καρδιάς» και ο στόχος, δηλαδή η ενημέρωσή μας για ζητήματα που αφορούν στη δωρεά οργάνων, μια «Ιστορία ζωής» για όλους και τον καθένα χωριστά.

Η χαρά της ζωής που γεννιέται μέσα από τον αναπόφευκτο θάνατο, αυτό το μεγαλειώδες δώρο που δέχτηκε ο συγγραφέας του βιβλίου, αποτυπώνεται με τον πιο σαφή και γλαφυρό τρόπο στις 148 σελίδες του.

«...Την πρώτη ημέρα που πήγαμε στο νέο μας σπίτι από τα Κ. Πετράλωνα στον Ταύρο, λίγους μήνες μετά τη γέννησή μου, χιόνισε. Λένε πως αυτό είναι ευτυχία. Στη διαδρομή μου πολλές φορές την πλησίασα, όμως τη βίωσα με τον πιο απόλυτο τρόπο 52 χρόνια μετά, το Μάη του 2009, όταν και ξύπνησα με την καρδιά ενός 27χρονου να χτυπάει μέσα μου. Το βιβλίο είναι η αφήγηση αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας.»

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία λέξη. Η αφήγηση είναι ανοδική. Διηγείται την ανάβαση στον Γολγοθά. Όμως μέσα στις γραμμές λάμπει ολόφωτη και χαρμόσυνη η Ανάσταση. Επίσης, παρότι εξαρχής γνωρίζουμε το τέλος, που είναι η επιτυχής μεταμόσχευση καρδιάς, σε κάθε κεφάλαιο ο συγγραφέας με τέχνη μάς εξάπτει το ενδιαφέρον ή και την περιέργεια, χωρίς όμως να μεταχειρίζεται κανενός είδους «συγγραφικά κόλπα». Όπλο του είναι η ιστορία αυτή καθεαυτή και ο λόγος. Απλός, ειλικρινής, άμεσος, εξαιρετικά ευθύς και σαφής και ουδέποτε βαρετός.
Η γραφή, κλιμακούμενη, μας γνωρίζει βήμα βήμα πρώτα και κύρια τον πρωταγωνιστή, τον ίδιο δηλαδή τον συγγραφέα. Έναν άνθρωπο με εξαιρετικό χιούμορ, που το διατηρεί ζωντανό ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η αίσθηση του χιούμορ γίνεται φανερή πρώτα πρώτα στους τίτλους των κεφαλαίων, οι περισσότεροι εκ των οποίων αποτελούν λογοπαίγνια... Ένας ασυμπτωματικός τύπος, αυτό που λένε «γλυκιά ζωή», Τουρ στα Νοσοκομεία, ο ευαγγελισμός της μετάβασης, η συνάντηση με την ευτυχία, η πιο μεγάλη ώρα...

Όπλο του είναι η ιστορία αυτή καθεαυτή και ο λόγος. Απλός, ειλικρινής, άμεσος, εξαιρετικά ευθύς και σαφής και ουδέποτε βαρετός.
Η γραφή, κλιμακούμενη, μας γνωρίζει βήμα βήμα πρώτα και κύρια τον πρωταγωνιστή, τον ίδιο δηλαδή τον συγγραφέα. Έναν άνθρωπο με εξαιρετικό χιούμορ, που το διατηρεί ζωντανό ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Ο χαρακτήρας του μαχητή, του θετικά πεισματάρη και ακούραστου, ξεδιπλώνεται άλλοτε γλαφυρά, άλλοτε συγκινητικά, άλλοτε αστεία, στις σελίδες και στα περιστατικά της ζωής. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι ο συγγραφέας βλέπει μέσα στις δυσκολίες αυτό που λέει ο λαός: «κάθε εμπόδιο για καλό», ό,τι κι αν του συμβαίνει. Μέσα σε κάθε αναποδιά ανακαλύπτει το «ευτυχές» της συγκυρίας, μέσα σε κάθε ματαίωση καταφέρνει και βλέπει το θετικό. Είναι ένας άνθρωπος που δοξάζει τη ζωή για τα δώρα της και αυτό ακριβώς αποτυπώνει και στις σελίδες του βιβλίου του. Ενός βαθύτατα συγκινητικού βιβλίου, με σκηνές και περιγραφές στις οποίες καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τις δικές του ταυτίσεις. Στις γραμμές του ο συγγραφέας αποτυπώνει με εξαιρετική ευγένεια, απλότητα, καθαρότητα και λεπτότητα και φυσικά, όπου χρειάζεται, με ωμή ειλικρίνεια, όλα όσα έζησε και όλα όσα πέρασε ώστε να μπορεί σήμερα να χαίρεται τη ζωή. Τη διάγνωση, τα εμπόδια, τα προβλήματα, τις σχέσεις με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, τη δύναμη που μπορεί να αντλήσει κανείς από τον εαυτό του και τους άλλους. Παράλληλα, η αγαπημένη ομάδα, οι φίλοι, οι σύντροφοι, το κόμμα, η οικογένεια, ο αθλητισμός... όλα όσα ο συγγραφέας τιμά, αγαπά και έχει ανάγκη, πρωταγωνιστούν εξίσου, μη σας πω και περισσότερο, στις σελίδες του βιβλίου και δεν αφήνουν το σοβαρό πρόβλημα της καρδιάς να μας βγάλει από το κλίμα ελπίδας και ανάτασης.

Η ευγνωμοσύνη προς την οικογένεια του δότη του και παράλληλα ο σεβασμός προς το ίδιο το δώρο είναι σημεία που λάμπουν ξεκάθαρα κάθε στιγμή της ανάγνωσης. Όμως η σκέψη όσων ακόμη είναι στη λίστα αναμονής δεν αφήνει τον συγγραφέα να ησυχάσει. Ο ίδιος παραδέχεται ότι το βιβλίο γράφτηκε κυρίως γι' αυτούς, για όλους όσοι θα χρειαστεί να μεταμοσχευθούν αλλά και για όλους όσοι έχουν στο μυαλό τους παρανοήσεις και φόβους. Χωρίς διδακτισμούς, μεταφέρει το μήνυμα της μετάβασης από τον θάνατο στη ζωή και, πιστέψτε με, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το κάνει.

Διαβάζοντας το βιβλίο θα διαπιστώσουμε ότι αν κρίνεται η παιδεία, η ευαισθησία, η κουλτούρα αλλά και οι υποδομές ενός λαού από το ζήτημα της δωρεάς οργάνων, τότε είμαστε πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτό το δεδομένο μπορούμε να το αλλάξουμε. Η γνωριμία με την ιστορία του Πέτρου Κακολύρη είναι ένα πρώτο βήμα.

Να σημειώσουμε ότι 1€ από την πώληση κάθε αντιτύπου πηγαίνει για την ενίσχυση του Συλλόγου Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων των Μεταμοσχεύσεων «Συνεχί-ζω».

 

Η ιστορία της καρδιάς μου
Το χρονικό μιας μεταμόσχευσης
Πέτρος Κακολύρης
Εύμαρος
148 σελ.
Τιμή € 12,00
1-patakis-link



 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.