fbpx
Sue Johnson: «Κράτα με σφιχτά»

Sue Johnson: «Κράτα με σφιχτά»

Τριανταπέντε χρόνια πριν, η Sue Johnson άρχισε να ακούει ζευγάρια και να ανακαλύπτει κάθε φορά τα ίδια ακριβώς συναισθήματα και τη μουσική που συνόδευε τον χορό των δύο συντρόφων. Με αρκετή μελέτη διαπίστωσε ότι οι οδηγοί συμπεριφοράς ζευγαριών και οι ασκήσεις επικοινωνίας δεν άγγιζαν την ουσία του προβλήματος και παρατήρησε ότι μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο.

Για παράδειγμα, όσο πιο πολύ θύμωνε η σύντροφος, τόσο κριτίκαρε τον σύντροφό της και τόσο πιο σιωπηλός γινόταν εκείνος νιώθοντας ηττημένος και λυπημένος, αφού πενθούσε τον γάμο του. Και όσο κλεινόταν ο σύντροφος, τόσο περισσότερο η σύντροφος χτυπούσε μάταια την πόρτα του, χωρίς να παίρνει απάντηση, πράγμα που τη θύμωνε και την έκανε να νιώθει μοναξιά. Ο εντεινόμενος θυμός της αύξανε την κριτική, με συνέπεια τη μεγαλύτερη απόσυρση του συντρόφου της. Και ο κύκλος συνεχιζόταν με τους συντρόφους ανήμπορους να τον διακόψουν.

Τότε η Sue σκέφθηκε να μελετήσει σε αργή κίνηση την αλληλουχία και την κυκλικότητα των συναισθημάτων όπως λύπη, φόβος, αμηχανία ή ντροπή. Τότε οι σύντροφοι άρχιζαν να διακρίνουν το μοτίβο που τους εγκλώβιζε, να μοιράζονται τα πιο ήπια συναισθήματα και να νιώθουν ολοένα και μεγαλύτερη ασφάλεια μεταξύ τους. Έτσι, τη στιγμή που άρχιζε ένας «δαιμονικός διάλογος», οι δύο σύντροφοι συνειδητοποιούσαν ότι μετατρέπονταν σε θύματά του και, ανταλλάσσοντας βαθύτερα συναισθήματα, οι συγκρούσεις τους καταλάγιαζαν.

Το βιβλίο αυτό επιτρέπει σε καθέναν από τους δύο συντρόφους να γνωρίσει πλευρές του άλλου που –ακόμη και αν έχουν ζήσει πολλά χρόνια μαζί– του ήταν άγνωστες μέχρι τώρα, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν γνωστές, να διατυπωθούν με λέξεις, αν θέλουν ο δεσμός τους να γίνει ασφαλής και δυνατός.

Ωστόσο, προσέχοντας περισσότερο τις βιντεοσκοπήσεις των συνεδριών είδε ότι παρέμενε ένας δισταγμός, αφού βαθύτερα συναισθήματα, όπως θλίψη και ίσως τρόμος, δεν είχαν ακόμη δουλευτεί. Οι σύντροφοι φοβόντουσαν ακόμη τον ίσκιο τους. Όμως, όταν οι πιο «αποσυρμένοι» απ' τους δυο κατόρθωναν να αποκαλύψουν ότι φοβούνταν την απώλεια και την απομόνωση, και να μοιρασθούν την ανάγκη τους για φροντίδα και σύνδεση, τότε οι «επιπληκτικοί» σύντροφοί τους, συν-κινημένοι, άρχιζαν να φέρονται πιο τρυφερά και να μοιράζονται με τη σειρά τους τις ανάγκες και τους βαθύτερους φόβους τους και μπορούσαν πια, δυνατοί, να δημιουργήσουν μια νέα αίσθηση δεσμού αγάπης μεταξύ τους.

Οι στιγμές αυτές ήταν τόσο έντονες, επειδή οι σύντροφοι επεξεργαζόντουσαν τον συναισθηματικό δεσμό τους, που περιγράφει ο John Bowlby στη θεωρία του και αποτελεί τη βάση για να αγαπά κανείς και να αγαπιέται, ενώ αρχίζει από την παιδική μας ηλικία και συνεχίζει με τον χορό της ενήλικης αγάπης, που ξεκινάει πάντα με την ίδια ερώτηση: «Είσαι διαθέσιμος για μένα; Έχω σημασία για σένα; Όταν σε χρειαστώ, όταν σε φωνάξω, θα έρθεις;»

Για 15 χρόνια έγινε μια μεγάλη σειρά μελετών και βρέθηκε ότι το μοντέλο EFT (Emotionally Focused Therapy) λειτουργεί τουλάχιστον στο 86% κάθε είδους ζευγαριών. Αυτή η πολύτιμη και τόσο αναγκαία προσέγγιση μπόρεσε να χωρέσει σε ένα βιβλίο, το Κράτα με σφιχτά, ώστε να μπορούν οι αναγνώστες του να αλλάξουν και να αναπτύξουν τη σχέση τους.

Το βιβλίο αυτό επιτρέπει σε καθέναν από τους δύο συντρόφους να γνωρίσει πλευρές του άλλου που –ακόμη και αν έχουν ζήσει πολλά χρόνια μαζί– του ήταν άγνωστες μέχρι τώρα, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν γνωστές, να διατυπωθούν με λέξεις, αν θέλουν ο δεσμός τους να γίνει ασφαλής και δυνατός. Ακόμη και θεωρήσεις που κάθε σύντροφος έχει κρατήσει στην άκρη της συνειδητότητάς του χωρίς να έχει και ο ίδιος συνειδητοποιήσει την πραγματική τους σημασία στη ρομαντική σχέση του, μπορούν να δουλευτούν μέσα από τις πολλές ασκήσεις και τα παιχνίδια που υπάρχουν μέσα στο Κράτα με σφιχτά.

Έτσι, το ζευγάρι έχει ένα σημαντικό βοήθημα να καταφέρει και να βρεθεί σε «κομβικές στιγμές σύνδεσης», όπως τις ονομάζει η συγγραφεύς, όταν δηλαδή ο ένας σύντροφος πλησιάζει τον άλλο και ο άλλος ανταποκρίνεται. Οι στιγμές αυτές χρειάζονται κουράγιο για να επιτευχθούν, όμως είναι μαγικές και μεταμορφώνουν.

Και το βιβλίο αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε αυτές τις κομβικές στιγμές!

 

 

Κράτα με σφιχτά
Επτά συνομιλίες για μια ζωή γεμάτη αγάπη
Sue Johnson
μετάφραση: Ρίτα Βεντούρα
Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
320 σελ.
Τιμή € 14,00 


1-patakis-link

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Κατερίνα Τσιρίδου – Τάσος Κακλαμάνης: «Μαρίκα Νίνου / Ευαγγελία Αταμιάν: “Σαν άστρο εβασίλεψα”»

Είναι ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή της Μαρίκας Νίνου, που συνέγραψαν η Κατερίνα Τσιρίδου και ο Τάσος Κακλαμάνης με τη βοήθεια της Ευαγγελίας Αγαπητού, μεγαλοπρεπές, τέτοιο που να αξίζει στη μεγάλη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.