A+ A A-

SUE JOHNSON: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΣΦΙΧΤΑ κριτική του Μιχάλη Καλλιφρονά

SUE JOHNSON: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΣΦΙΧΤΑ κριτική του Μιχάλη Καλλιφρονά
Τριανταπέντε χρόνια πριν, η Sue Johnson άρχισε να ακούει ζευγάρια και να ανακαλύπτει κάθε φορά τα ίδια ακριβώς συναισθήματα και τη μουσική που συνόδευε τον χορό των δύο συντρόφων. Με αρκετή μελέτη διαπίστωσε ότι οι οδηγοί συμπεριφοράς ζευγαριών και οι ασκήσεις επικοινωνίας δεν άγγιζαν την ουσία του προβλήματος και παρατήρησε ότι μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο.

Για παράδειγμα, όσο πιο πολύ θύμωνε η σύντροφος, τόσο κριτίκαρε τον σύντροφό της και τόσο πιο σιωπηλός γινόταν εκείνος νιώθοντας ηττημένος και λυπημένος, αφού πενθούσε τον γάμο του. Και όσο κλεινόταν ο σύντροφος, τόσο περισσότερο η σύντροφος χτυπούσε μάταια την πόρτα του, χωρίς να παίρνει απάντηση, πράγμα που τη θύμωνε και την έκανε να νιώθει μοναξιά. Ο εντεινόμενος θυμός της αύξανε την κριτική, με συνέπεια τη μεγαλύτερη απόσυρση του συντρόφου της. Και ο κύκλος συνεχιζόταν με τους συντρόφους ανήμπορους να τον διακόψουν.

Τότε η Sue σκέφθηκε να μελετήσει σε αργή κίνηση την αλληλουχία και την κυκλικότητα των συναισθημάτων όπως λύπη, φόβος, αμηχανία ή ντροπή. Τότε οι σύντροφοι άρχιζαν να διακρίνουν το μοτίβο που τους εγκλώβιζε, να μοιράζονται τα πιο ήπια συναισθήματα και να νιώθουν ολοένα και μεγαλύτερη ασφάλεια μεταξύ τους. Έτσι, τη στιγμή που άρχιζε ένας «δαιμονικός διάλογος», οι δύο σύντροφοι συνειδητοποιούσαν ότι μετατρέπονταν σε θύματά του και, ανταλλάσσοντας βαθύτερα συναισθήματα, οι συγκρούσεις τους καταλάγιαζαν.

Το βιβλίο αυτό επιτρέπει σε καθέναν από τους δύο συντρόφους να γνωρίσει πλευρές του άλλου που –ακόμη και αν έχουν ζήσει πολλά χρόνια μαζί– του ήταν άγνωστες μέχρι τώρα, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν γνωστές, να διατυπωθούν με λέξεις, αν θέλουν ο δεσμός τους να γίνει ασφαλής και δυνατός.

Ωστόσο, προσέχοντας περισσότερο τις βιντεοσκοπήσεις των συνεδριών είδε ότι παρέμενε ένας δισταγμός, αφού βαθύτερα συναισθήματα, όπως θλίψη και ίσως τρόμος, δεν είχαν ακόμη δουλευτεί. Οι σύντροφοι φοβόντουσαν ακόμη τον ίσκιο τους. Όμως, όταν οι πιο «αποσυρμένοι» απ' τους δυο κατόρθωναν να αποκαλύψουν ότι φοβούνταν την απώλεια και την απομόνωση, και να μοιρασθούν την ανάγκη τους για φροντίδα και σύνδεση, τότε οι «επιπληκτικοί» σύντροφοί τους, συν-κινημένοι, άρχιζαν να φέρονται πιο τρυφερά και να μοιράζονται με τη σειρά τους τις ανάγκες και τους βαθύτερους φόβους τους και μπορούσαν πια, δυνατοί, να δημιουργήσουν μια νέα αίσθηση δεσμού αγάπης μεταξύ τους.

Οι στιγμές αυτές ήταν τόσο έντονες, επειδή οι σύντροφοι επεξεργαζόντουσαν τον συναισθηματικό δεσμό τους, που περιγράφει ο John Bowlby στη θεωρία του και αποτελεί τη βάση για να αγαπά κανείς και να αγαπιέται, ενώ αρχίζει από την παιδική μας ηλικία και συνεχίζει με τον χορό της ενήλικης αγάπης, που ξεκινάει πάντα με την ίδια ερώτηση: «Είσαι διαθέσιμος για μένα; Έχω σημασία για σένα; Όταν σε χρειαστώ, όταν σε φωνάξω, θα έρθεις;»

Για 15 χρόνια έγινε μια μεγάλη σειρά μελετών και βρέθηκε ότι το μοντέλο EFT (Emotionally Focused Therapy) λειτουργεί τουλάχιστον στο 86% κάθε είδους ζευγαριών. Αυτή η πολύτιμη και τόσο αναγκαία προσέγγιση μπόρεσε να χωρέσει σε ένα βιβλίο, το Κράτα με σφιχτά, ώστε να μπορούν οι αναγνώστες του να αλλάξουν και να αναπτύξουν τη σχέση τους.

Το βιβλίο αυτό επιτρέπει σε καθέναν από τους δύο συντρόφους να γνωρίσει πλευρές του άλλου που –ακόμη και αν έχουν ζήσει πολλά χρόνια μαζί– του ήταν άγνωστες μέχρι τώρα, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν γνωστές, να διατυπωθούν με λέξεις, αν θέλουν ο δεσμός τους να γίνει ασφαλής και δυνατός. Ακόμη και θεωρήσεις που κάθε σύντροφος έχει κρατήσει στην άκρη της συνειδητότητάς του χωρίς να έχει και ο ίδιος συνειδητοποιήσει την πραγματική τους σημασία στη ρομαντική σχέση του, μπορούν να δουλευτούν μέσα από τις πολλές ασκήσεις και τα παιχνίδια που υπάρχουν μέσα στο Κράτα με σφιχτά.

Έτσι, το ζευγάρι έχει ένα σημαντικό βοήθημα να καταφέρει και να βρεθεί σε «κομβικές στιγμές σύνδεσης», όπως τις ονομάζει η συγγραφεύς, όταν δηλαδή ο ένας σύντροφος πλησιάζει τον άλλο και ο άλλος ανταποκρίνεται. Οι στιγμές αυτές χρειάζονται κουράγιο για να επιτευχθούν, όμως είναι μαγικές και μεταμορφώνουν.

Και το βιβλίο αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε αυτές τις κομβικές στιγμές!

1-patakis-linkΚράτα με σφιχτά
Επτά συνομιλίες για μια ζωή γεμάτη αγάπη
Sue Johnson
μετάφραση: Ρίτα Βεντούρα
Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
320 σελ.
Τιμή € 14,00

 

Διαβάστε επίσης
ΔΙΑΦΟΡΑ
Ε. Κατσιώλη, Αλ. Κεφαλάς: «Μια ματιά στον κόσμο» κριτική της Ανθούλας Δανιήλ

Η επιτυχημένη σειρά των εκδόσεων Λέμβος «Μια ματιά στον κόσμο» μας προσφέρει τα μικρά, κομψά κριτικά, εργοβιογραφικά, τα οποία δεν ρίχνουν απλώς «μια ματιά στον κόσμο» του κάθε λογοτέχνη αλλά...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Seth Goldman, Barry Nalebuff: «Μαθαίνω να επιπλέω» κριτική του Θανάση Αντωνίου

Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Taxibeat, μια πετυχημένη start-up παροχής υπηρεσιών στην αγορά των ταξί που ιδρύθηκε με κεφάλαιο λίγων χιλιάδων ευρώ –αλλά είχε...

ΔΙΑΦΟΡΑ
Κωνσταντίνα Ζηροπούλου: «Γιώργος Σεβαστίκογλου» κριτική της Έφης Βαφειάδη

Αληθινό δώρο για την ελληνική θεατρική βιβλιογραφία αποτελεί η έκδοση ενός βιβλίου για τον Σεβαστίκογλου, και γι’ αυτό οφείλονται ευχαριστίες στη συγγραφέα Κωνσταντίνα Ζηροπούλου και στις εκδόσεις...

ΦΙΛΙΚΑ SITE

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr