SUE JOHNSON: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΣΦΙΧΤΑ κριτική του Μιχάλη Καλλιφρονά

SUE JOHNSON: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΣΦΙΧΤΑ κριτική του Μιχάλη Καλλιφρονά

Το βιβλίο αυτό επιτρέπει σε καθέναν από τους δύο συντρόφους να γνωρίσει πλευρές του άλλου που –ακόμη και αν έχουν ζήσει πολλά χρόνια μαζί– του ήταν άγνωστες μέχρι τώρα, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν γνωστές, να διατυπωθούν με λέξεις, αν θέλουν ο δεσμός τους να γίνει ασφαλής και δυνατός.

Ωστόσο, προσέχοντας περισσότερο τις βιντεοσκοπήσεις των συνεδριών είδε ότι παρέμενε ένας δισταγμός, αφού βαθύτερα συναισθήματα, όπως θλίψη και ίσως τρόμος, δεν είχαν ακόμη δουλευτεί. Οι σύντροφοι φοβόντουσαν ακόμη τον ίσκιο τους. Όμως, όταν οι πιο «αποσυρμένοι» απ' τους δυο κατόρθωναν να αποκαλύψουν ότι φοβούνταν την απώλεια και την απομόνωση, και να μοιρασθούν την ανάγκη τους για φροντίδα και σύνδεση, τότε οι «επιπληκτικοί» σύντροφοί τους, συν-κινημένοι, άρχιζαν να φέρονται πιο τρυφερά και να μοιράζονται με τη σειρά τους τις ανάγκες και τους βαθύτερους φόβους τους και μπορούσαν πια, δυνατοί, να δημιουργήσουν μια νέα αίσθηση δεσμού αγάπης μεταξύ τους.

Οι στιγμές αυτές ήταν τόσο έντονες, επειδή οι σύντροφοι επεξεργαζόντουσαν τον συναισθηματικό δεσμό τους, που περιγράφει ο John Bowlby στη θεωρία του και αποτελεί τη βάση για να αγαπά κανείς και να αγαπιέται, ενώ αρχίζει από την παιδική μας ηλικία και συνεχίζει με τον χορό της ενήλικης αγάπης, που ξεκινάει πάντα με την ίδια ερώτηση: «Είσαι διαθέσιμος για μένα; Έχω σημασία για σένα; Όταν σε χρειαστώ, όταν σε φωνάξω, θα έρθεις;»

Για 15 χρόνια έγινε μια μεγάλη σειρά μελετών και βρέθηκε ότι το μοντέλο EFT (Emotionally Focused Therapy) λειτουργεί τουλάχιστον στο 86% κάθε είδους ζευγαριών. Αυτή η πολύτιμη και τόσο αναγκαία προσέγγιση μπόρεσε να χωρέσει σε ένα βιβλίο, το Κράτα με σφιχτά, ώστε να μπορούν οι αναγνώστες του να αλλάξουν και να αναπτύξουν τη σχέση τους.

Το βιβλίο αυτό επιτρέπει σε καθέναν από τους δύο συντρόφους να γνωρίσει πλευρές του άλλου που –ακόμη και αν έχουν ζήσει πολλά χρόνια μαζί– του ήταν άγνωστες μέχρι τώρα, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν γνωστές, να διατυπωθούν με λέξεις, αν θέλουν ο δεσμός τους να γίνει ασφαλής και δυνατός. Ακόμη και θεωρήσεις που κάθε σύντροφος έχει κρατήσει στην άκρη της συνειδητότητάς του χωρίς να έχει και ο ίδιος συνειδητοποιήσει την πραγματική τους σημασία στη ρομαντική σχέση του, μπορούν να δουλευτούν μέσα από τις πολλές ασκήσεις και τα παιχνίδια που υπάρχουν μέσα στο Κράτα με σφιχτά.

Έτσι, το ζευγάρι έχει ένα σημαντικό βοήθημα να καταφέρει και να βρεθεί σε «κομβικές στιγμές σύνδεσης», όπως τις ονομάζει η συγγραφεύς, όταν δηλαδή ο ένας σύντροφος πλησιάζει τον άλλο και ο άλλος ανταποκρίνεται. Οι στιγμές αυτές χρειάζονται κουράγιο για να επιτευχθούν, όμως είναι μαγικές και μεταμορφώνουν.

Και το βιβλίο αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε αυτές τις κομβικές στιγμές!

1-patakis-linkΚράτα με σφιχτά
Επτά συνομιλίες για μια ζωή γεμάτη αγάπη
Sue Johnson
μετάφραση: Ρίτα Βεντούρα
Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
320 σελ.
Τιμή € 14,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Κ. Π. Καβάφης: «Σημειώματα ποιητικής και ηθικής»

Ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Εμπειρίκος, ο Παλαμάς, παλαιότερα, ο Άγρας και πολλοί άλλοι, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο άφησαν, πέρα από το καθαρώς ποιητικό τους έργο, κείμενα όπου εκθέτουν γνώμες,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: