SUE JOHNSON: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΣΦΙΧΤΑ κριτική του Μιχάλη Καλλιφρονά

Το βιβλίο αυτό επιτρέπει σε καθέναν από τους δύο συντρόφους να γνωρίσει πλευρές του άλλου που –ακόμη και αν έχουν ζήσει πολλά χρόνια μαζί– του ήταν άγνωστες μέχρι τώρα, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν γνωστές, να διατυπωθούν με λέξεις, αν θέλουν ο δεσμός τους να γίνει ασφαλής και δυνατός.

Ωστόσο, προσέχοντας περισσότερο τις βιντεοσκοπήσεις των συνεδριών είδε ότι παρέμενε ένας δισταγμός, αφού βαθύτερα συναισθήματα, όπως θλίψη και ίσως τρόμος, δεν είχαν ακόμη δουλευτεί. Οι σύντροφοι φοβόντουσαν ακόμη τον ίσκιο τους. Όμως, όταν οι πιο «αποσυρμένοι» απ' τους δυο κατόρθωναν να αποκαλύψουν ότι φοβούνταν την απώλεια και την απομόνωση, και να μοιρασθούν την ανάγκη τους για φροντίδα και σύνδεση, τότε οι «επιπληκτικοί» σύντροφοί τους, συν-κινημένοι, άρχιζαν να φέρονται πιο τρυφερά και να μοιράζονται με τη σειρά τους τις ανάγκες και τους βαθύτερους φόβους τους και μπορούσαν πια, δυνατοί, να δημιουργήσουν μια νέα αίσθηση δεσμού αγάπης μεταξύ τους.

Οι στιγμές αυτές ήταν τόσο έντονες, επειδή οι σύντροφοι επεξεργαζόντουσαν τον συναισθηματικό δεσμό τους, που περιγράφει ο John Bowlby στη θεωρία του και αποτελεί τη βάση για να αγαπά κανείς και να αγαπιέται, ενώ αρχίζει από την παιδική μας ηλικία και συνεχίζει με τον χορό της ενήλικης αγάπης, που ξεκινάει πάντα με την ίδια ερώτηση: «Είσαι διαθέσιμος για μένα; Έχω σημασία για σένα; Όταν σε χρειαστώ, όταν σε φωνάξω, θα έρθεις;»

Για 15 χρόνια έγινε μια μεγάλη σειρά μελετών και βρέθηκε ότι το μοντέλο EFT (Emotionally Focused Therapy) λειτουργεί τουλάχιστον στο 86% κάθε είδους ζευγαριών. Αυτή η πολύτιμη και τόσο αναγκαία προσέγγιση μπόρεσε να χωρέσει σε ένα βιβλίο, το Κράτα με σφιχτά, ώστε να μπορούν οι αναγνώστες του να αλλάξουν και να αναπτύξουν τη σχέση τους.

Το βιβλίο αυτό επιτρέπει σε καθέναν από τους δύο συντρόφους να γνωρίσει πλευρές του άλλου που –ακόμη και αν έχουν ζήσει πολλά χρόνια μαζί– του ήταν άγνωστες μέχρι τώρα, αλλά είναι απαραίτητο να γίνουν γνωστές, να διατυπωθούν με λέξεις, αν θέλουν ο δεσμός τους να γίνει ασφαλής και δυνατός. Ακόμη και θεωρήσεις που κάθε σύντροφος έχει κρατήσει στην άκρη της συνειδητότητάς του χωρίς να έχει και ο ίδιος συνειδητοποιήσει την πραγματική τους σημασία στη ρομαντική σχέση του, μπορούν να δουλευτούν μέσα από τις πολλές ασκήσεις και τα παιχνίδια που υπάρχουν μέσα στο Κράτα με σφιχτά.

Έτσι, το ζευγάρι έχει ένα σημαντικό βοήθημα να καταφέρει και να βρεθεί σε «κομβικές στιγμές σύνδεσης», όπως τις ονομάζει η συγγραφεύς, όταν δηλαδή ο ένας σύντροφος πλησιάζει τον άλλο και ο άλλος ανταποκρίνεται. Οι στιγμές αυτές χρειάζονται κουράγιο για να επιτευχθούν, όμως είναι μαγικές και μεταμορφώνουν.

Και το βιβλίο αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε αυτές τις κομβικές στιγμές!

1-patakis-linkΚράτα με σφιχτά
Επτά συνομιλίες για μια ζωή γεμάτη αγάπη
Sue Johnson
μετάφραση: Ρίτα Βεντούρα
Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
320 σελ.
Τιμή € 14,00

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Κώστας Μπαλαχούτης: «Μιχάλης Μενιδιάτης»

Η μυθολογία και κάθε λαού είναι η ποιητική προσέγγιση και ερμηνεία του κόσμου και του φαινομένου της ζωής. Όταν αποκαλούμε κάποιον άνθρωπο «μύθο», σημαίνει ότι του αποδίδομε μυθικές διαστάσεις, ότι...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Παναγιώτης Σκορδάς: «Αδιάντροπα του Κλήδονα»

Η παράδοση ενός λαού, παρά τις όποιες τροποποιήσεις που υφίσταται στον χρόνο, αποδεικνύει μεγάλη αντοχή και προσαρμοστικότητα στα εκάστοτε κοινωνικά δρώμενα, κρύβοντας κάτω από την εορταστική...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Ιωάννης Σ. Τουλουμάκος: «Χιούμορ και σάτιρα των αρχαίων Ελλήνων»

Δεν υπάρχει ωραιότερο καλοκαιρινό ανάγνωσμα από ένα καλογραμμένο βιβλίο για το χιούμορ των αρχαίων Ελλήνων διανθισμένο με αμέτρητα αποσπάσματα που διατρέχουν όλο το απέραντο πέλαγος της διασωθείσας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER