ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ: ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ: ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

Η αγάπη του Φέρμορ για τα ταξίδια εκφράζεται όχι μόνο με την επικίνδυνη πορεία του σε πόλεις και χωριά των Βαλκανίων, αλλά και με τις απέραντες γνώσεις του, γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές.

Στη διάρκεια της περιπλάνησής του, ο Φέρμορ γνώρισε αξιόλογους ανθρώπους και των δύο φύλων, οι οποίοι τον βοήθησαν στη γνωριμία του με τους τόπους. Η Ναντέζντα στο Πλόβντιβ, ο Γκάτσο στο Ντράνοβο, οι Έλληνες που είχαν απομείνει στη Βουλγαρία, άγριοι αλλά φιλόξενοι, οι Βούλγαροι φιλόξενοι μα επιφυλακτικοί (ορισμένοι τον είχαν εκλάβει ως κατάσκοπο), και άλλοι αγρότες, βοσκοί και ψαράδες, χορευτές του χασάπικου και του ζεϊμπέκικου, τον συντρόφεψαν και τον συνέδραμαν όσο καλύτερα μπορούσαν. Το Βουκουρέστι, μια σχεδόν γαλλική πόλη μέσα στη Ρουμανία, τον άφησε έκθαμβο από την ομορφιά των κτιρίων του και την κομψότητα των κατοίκων του. Η Πρωτοχρονιά του 1935 τον βρήκε στην Κωνσταντινούπολη. Στο βιβλίο υπάρχουν σχετικές καταχωρίσεις στο ημερολόγιό του.

Κι ύστερα ξεκίνησε για τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος. Σημειώνει για την εντύπωση που του έκανε το μοναστικό τοπίο: «Ήταν μια σκηνή από τον Μεσαίωνα και έδειχνε πως ο χρόνος εδώ είχε μείνει ακίνητος». Εκεί, στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, γιόρτασε σιωπηλά κι αθόρυβα τα 20ά του γενέθλια αγναντεύοντας μαζί με τους φίλους του μοναχούς το ηλιοβασίλεμα. Σίγουρα, η αφήγηση του Φέρμορ γοητεύει τον αναγνώστη, τόσο με το λογοτεχνικό ύφος όσο και με την περιγραφή των άγνωστων τόπων στους οποίους αναφέρεται.

1-patakis-linkΑτέλειωτος δρόμος
Από τις Σιδηρές Πύλες του Δούναβη ως τον Άθω
Πάτρικ Λη Φέρμορ
μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Μεταίχμιο
432 σελ.
Τιμή € 16,60


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Γεωργία Μ. Πανσεληνά: «Νίκος Αναλυτής: Επιμένων συλλογικά»

Όπως οι περισσότεροι δημοσιογράφοι του επιχειρηματικού ρεπορτάζ, γνώρισα τον Νίκο Αναλυτή στο πλαίσιο επίσημων ενημερώσεων, κλαδικών εκδηλώσεων κι επιχειρηματικών συνεδρίων, ενώ είχα την ευκαιρία να του...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Βασίλειος Ε. Λαμπρίδης: «Αναμνήσεις και εκμυστηρεύσεις ενός δικαστή»

Ο χώρος της δικαιοσύνης ήταν πάντοτε ένα πεδίο σκληρού αγώνα, κανένα δικαίωμα δεν παραχωρήθηκε δίχως προσπάθεια επίπονη, κάθε τάξη, κάθε λαός, κάθε άνθρωπος για να προχωρήσει έστω και ένα ελάχιστο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: