ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ: ΝΤΑΧΑΟΥ – ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ & ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ: ΝΤΑΧΑΟΥ – ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ & ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

Εκτύπωση

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον τμήμα του βιβλίου είναι οι επιστολικές και προφορικές μαρτυρίες από τους Έλληνες επιζώντες του στρατοπέδου ή τους συγγενείς τους, τονίζει στον πρόλογό της η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.

Ανάμεσα στους κρατούμενους υπήρχαν και αρκετοί Έλληνες, από τους οποίους πολλοί πέθαναν στο στρατόπεδο. Σύμφωνα με τη χειρόγραφη εφημερίδα Οδυσσεύς και τον δημοσιογράφο – πρώην κρατούμενο Νίκο Γιοκαρίνη, οι Έλληνες που διασώθηκαν ήταν 215. Η εφημερίδα Ασύρματος της Αθήνας έχει δημοσιεύσει 106 ονόματα Ελλήνων κρατουμένων που επέζησαν και γύρισαν στην Ελλάδα, μα ο κατάλογος δεν είναι πλήρης. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, το γερμανικό κράτος δυσκολεύει την πρόσβαση στις πηγές απαγορεύοντας με νόμο τη δημοσίευση ονομάτων. Επομένως, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από αυτούς πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες στο Νταχάου και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πολλές πληροφορίες για τη ζωή των Ελλήνων κρατουμένων στο Νταχάου υπάρχουν στη χειρόγραφη εφημερίδα του στρατοπέδου Η ελευθέρα Δωδεκάνησος, που κυκλοφόρησε μετά την απελευθέρωση και την έγραφε ο Βασίλης Σπύρου. Στο φύλλο της 17ης Ιουνίου 1945 διαβάζουμε της εξής είδηση για τον Νίκο Ζαχαριάδη, επίσης κρατούμενο στο Νταχάου: «Μας πληροφορούν από ακριβή πηγή ότι έφτασε στην Αθήνα αεροπορικώς ο Νίκος Ζαχαριάδης. Επί τέλους το γνήσιο παιδί της εργατιάς ύστερα από τόσα χρόνια φυλακές και εξορίες...» Στην άλλη εφημερίδα των κρατουμένων, Οδυσσεύς, διαβάζουμε στο φύλλο του Πάσχα, 6 Μαΐου 1945: «Η Ελευθερία που μας χάρισαν τα γενναία αμερικανικά στρατεύματα στις 30 του Απρίλη είναι για μας μια καινούργια ζωή. Την ημέρα αυτή ξαναγεννηθήκαμε όλοι... Πρέπει να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα μας, να βοηθήσουμε όλοι μαζί τη φτωχομάνα την πατρίδα μας, να ξαναγεννηθεί κι αυτή από τα ερείπια και τη στάχτη τη...»

Στον επίλογο του βιβλίου, ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης σημειώνει πως για να το γράψει έκανε πολυετή έρευνα και ήρθε σε επαφή με μερικούς επιζώντες του στρατοπέδου, όπως και με συγγενείς κρατουμένων, οι οποίοι τον βοήθησαν με προθυμία.

Το Νταχάου, ένα πολύτιμο βιβλίο, μια εξαιρετική έκδοση από κάθε άποψη, αισθητική και άλλη, καρπός μόχθου και επιμονής, ευτύχησε να εκδοθεί από τον Μένανδρο, έναν οίκο που φρόντισε να το εμπλουτίσει με φωτογραφίες που αποτυπώνουν στιγμές του στρατοπέδου και της εποχής.

1-patakis-linkΝταχάου
Προφορικές & επιστολικές μαρτυρίες
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Μένανδρος
240 σελ.
Τιμή € 26,00

Ο Φίλιππος Φιλίππου είναι συγγραφέας.
Άλλα κείμενα: