fbpx
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης: «Νταχάου»

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης: «Νταχάου»

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, εκπαιδευτικός το επάγγελμα, υπηρετώντας στο ευρωπαϊκό σχολείο στο Μόναχο, επισκέφτηκε το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου και αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα. Έτσι προέκυψε το βιβλίο Έλληνες κρατούμενοι στο Νταχάου. Τώρα ο συγγραφέας εκδίδει ένα παρόμοιο βιβλίο, ένα βιβλίο μνήμης πλούσιο σε ύλη, πολυτελές στην εμφάνιση και ουσιώδες. Σε αυτό, το Νταχάου – Προφορικές & Επιστολικές Μαρτυρίες, έχει καταγράψει το ιστορικό του στρατοπέδου, την καθημερινότητα των κρατουμένων και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την ημέρα της απελευθέρωσης από τους Αμερικανούς, ενώ παραθέτει φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, βιογραφικά κρατουμένων και τα ονόματα εκείνων που επέστρεψαν στην Ελλάδα. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον τμήμα του βιβλίου είναι οι επιστολικές και προφορικές μαρτυρίες από τους Έλληνες επιζώντες του στρατοπέδου ή τους συγγενείς τους, τονίζει στον πρόλογό της η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα, ο Ιντζέμπελης αναφέρει πως είδε ένα αφιέρωμα του τηλεοπτικού καναλιού NBC την Πρωτομαγιά του 1999 σχετικά με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι, πήγε στο Νταχάου να δει ιδίοις όμμασι το κολαστήριο, όπου χιλιάδες ανθρώπων (Εβραίοι, τσιγγάνοι, μάρτυρες του Ιεχωβά, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλοι και αιχμάλωτοι πολέμου) βασανίστηκαν και πέθαναν. Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες και αρχίζει με το ιστορικό του στρατοπέδου, του πρώτου στο είδος του, που δημιουργήθηκε στα βόρεια του Μονάχου, πάνω στα ερείπια ενός εργοστασίου πυρομαχικών, για να υποδεχτεί πέντε χιλιάδες ανθρώπους, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, εχθρών του Ράιχ και περιθωριακά άτομα.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον τμήμα του βιβλίου είναι οι επιστολικές και προφορικές μαρτυρίες από τους Έλληνες επιζώντες του στρατοπέδου ή τους συγγενείς τους, τονίζει στον πρόλογό της η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.

Ανάμεσα στους κρατούμενους υπήρχαν και αρκετοί Έλληνες, από τους οποίους πολλοί πέθαναν στο στρατόπεδο. Σύμφωνα με τη χειρόγραφη εφημερίδα Οδυσσεύς και τον δημοσιογράφο – πρώην κρατούμενο Νίκο Γιοκαρίνη, οι Έλληνες που διασώθηκαν ήταν 215. Η εφημερίδα Ασύρματος της Αθήνας έχει δημοσιεύσει 106 ονόματα Ελλήνων κρατουμένων που επέζησαν και γύρισαν στην Ελλάδα, μα ο κατάλογος δεν είναι πλήρης. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, το γερμανικό κράτος δυσκολεύει την πρόσβαση στις πηγές απαγορεύοντας με νόμο τη δημοσίευση ονομάτων. Επομένως, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από αυτούς πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες στο Νταχάου και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πολλές πληροφορίες για τη ζωή των Ελλήνων κρατουμένων στο Νταχάου υπάρχουν στη χειρόγραφη εφημερίδα του στρατοπέδου Η ελευθέρα Δωδεκάνησος, που κυκλοφόρησε μετά την απελευθέρωση και την έγραφε ο Βασίλης Σπύρου. Στο φύλλο της 17ης Ιουνίου 1945 διαβάζουμε της εξής είδηση για τον Νίκο Ζαχαριάδη, επίσης κρατούμενο στο Νταχάου: «Μας πληροφορούν από ακριβή πηγή ότι έφτασε στην Αθήνα αεροπορικώς ο Νίκος Ζαχαριάδης. Επί τέλους το γνήσιο παιδί της εργατιάς ύστερα από τόσα χρόνια φυλακές και εξορίες...» Στην άλλη εφημερίδα των κρατουμένων, Οδυσσεύς, διαβάζουμε στο φύλλο του Πάσχα, 6 Μαΐου 1945: «Η Ελευθερία που μας χάρισαν τα γενναία αμερικανικά στρατεύματα στις 30 του Απρίλη είναι για μας μια καινούργια ζωή. Την ημέρα αυτή ξαναγεννηθήκαμε όλοι... Πρέπει να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα μας, να βοηθήσουμε όλοι μαζί τη φτωχομάνα την πατρίδα μας, να ξαναγεννηθεί κι αυτή από τα ερείπια και τη στάχτη τη...»

Στον επίλογο του βιβλίου, ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης σημειώνει πως για να το γράψει έκανε πολυετή έρευνα και ήρθε σε επαφή με μερικούς επιζώντες του στρατοπέδου, όπως και με συγγενείς κρατουμένων, οι οποίοι τον βοήθησαν με προθυμία.

Το Νταχάου, ένα πολύτιμο βιβλίο, μια εξαιρετική έκδοση από κάθε άποψη, αισθητική και άλλη, καρπός μόχθου και επιμονής, ευτύχησε να εκδοθεί από τον Μένανδρο, έναν οίκο που φρόντισε να το εμπλουτίσει με φωτογραφίες που αποτυπώνουν στιγμές του στρατοπέδου και της εποχής.

 

Νταχάου
Προφορικές & επιστολικές μαρτυρίες
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Μένανδρος
240 σελ.
Τιμή € 26,00 
1-patakis-link


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Anne Plantagenet: «Η μοναδική Μαρία Καζαρές»

Υπάρχει η νιότη. Υπάρχει το γήρας. Επέλεξα να γεράσω στο μεσουράνημά μου. Μαρία Καζαρές Βιβλίο-βιογραφία μιας σπουδαίας γυναίκας, που έζησε πλάι αλλά και στη σκιά του Αλμπέρ Καμύ. «Η φωνή της είναι σκοτεινή,...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
«Προσωπικό αρχείο αρχηγού ΕΔΕΣ στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα (περιόδου 1942-1944)»

Ο Ναπολέων Ζέρβας (Άρτα, 1891 – Αθήνα, 1957), στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής-αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και πολιτικός, υπήρξε ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 20ού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.