ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ: ΝΤΑΧΑΟΥ – ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ & ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον τμήμα του βιβλίου είναι οι επιστολικές και προφορικές μαρτυρίες από τους Έλληνες επιζώντες του στρατοπέδου ή τους συγγενείς τους, τονίζει στον πρόλογό της η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.

Ανάμεσα στους κρατούμενους υπήρχαν και αρκετοί Έλληνες, από τους οποίους πολλοί πέθαναν στο στρατόπεδο. Σύμφωνα με τη χειρόγραφη εφημερίδα Οδυσσεύς και τον δημοσιογράφο – πρώην κρατούμενο Νίκο Γιοκαρίνη, οι Έλληνες που διασώθηκαν ήταν 215. Η εφημερίδα Ασύρματος της Αθήνας έχει δημοσιεύσει 106 ονόματα Ελλήνων κρατουμένων που επέζησαν και γύρισαν στην Ελλάδα, μα ο κατάλογος δεν είναι πλήρης. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, το γερμανικό κράτος δυσκολεύει την πρόσβαση στις πηγές απαγορεύοντας με νόμο τη δημοσίευση ονομάτων. Επομένως, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από αυτούς πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες στο Νταχάου και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πολλές πληροφορίες για τη ζωή των Ελλήνων κρατουμένων στο Νταχάου υπάρχουν στη χειρόγραφη εφημερίδα του στρατοπέδου Η ελευθέρα Δωδεκάνησος, που κυκλοφόρησε μετά την απελευθέρωση και την έγραφε ο Βασίλης Σπύρου. Στο φύλλο της 17ης Ιουνίου 1945 διαβάζουμε της εξής είδηση για τον Νίκο Ζαχαριάδη, επίσης κρατούμενο στο Νταχάου: «Μας πληροφορούν από ακριβή πηγή ότι έφτασε στην Αθήνα αεροπορικώς ο Νίκος Ζαχαριάδης. Επί τέλους το γνήσιο παιδί της εργατιάς ύστερα από τόσα χρόνια φυλακές και εξορίες...» Στην άλλη εφημερίδα των κρατουμένων, Οδυσσεύς, διαβάζουμε στο φύλλο του Πάσχα, 6 Μαΐου 1945: «Η Ελευθερία που μας χάρισαν τα γενναία αμερικανικά στρατεύματα στις 30 του Απρίλη είναι για μας μια καινούργια ζωή. Την ημέρα αυτή ξαναγεννηθήκαμε όλοι... Πρέπει να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα μας, να βοηθήσουμε όλοι μαζί τη φτωχομάνα την πατρίδα μας, να ξαναγεννηθεί κι αυτή από τα ερείπια και τη στάχτη τη...»

Στον επίλογο του βιβλίου, ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης σημειώνει πως για να το γράψει έκανε πολυετή έρευνα και ήρθε σε επαφή με μερικούς επιζώντες του στρατοπέδου, όπως και με συγγενείς κρατουμένων, οι οποίοι τον βοήθησαν με προθυμία.

Το Νταχάου, ένα πολύτιμο βιβλίο, μια εξαιρετική έκδοση από κάθε άποψη, αισθητική και άλλη, καρπός μόχθου και επιμονής, ευτύχησε να εκδοθεί από τον Μένανδρο, έναν οίκο που φρόντισε να το εμπλουτίσει με φωτογραφίες που αποτυπώνουν στιγμές του στρατοπέδου και της εποχής.

1-patakis-linkΝταχάου
Προφορικές & επιστολικές μαρτυρίες
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Μένανδρος
240 σελ.
Τιμή € 26,00


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Μισέλ Ελτσανινόφ: «Στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν»

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ενδιαφέρει όσους θέλουν να γνωρίσουν την προσωπικότητα, τη σκέψη και τη φιλοσοφία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Και είναι αλήθεια ότι πολλοί θα...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Αντρέας Δημητριάδης: «Μήτσος Μυράτ, Η ζωή μου»

Η αόρατη πλευρά των παρασκηνίων καθίσταται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα στον βαθμό που παρέχει πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή των καλλιτεχνών. Ωστόσο, μια αυτοβιογραφία καλλιτέχνη φέρει σημαντικές...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΔΙΑΦΟΡΑ
Κώστας Μπαλαχούτης: «Μιχάλης Μενιδιάτης»

Η μυθολογία και κάθε λαού είναι η ποιητική προσέγγιση και ερμηνεία του κόσμου και του φαινομένου της ζωής. Όταν αποκαλούμε κάποιον άνθρωπο «μύθο», σημαίνει ότι του αποδίδομε μυθικές διαστάσεις, ότι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER