ΜΑΛΑΚΕΣ – ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΜΑΛΑΚΕΣ – ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

του Φίλιππου ΦιλίππουΚυκλοφορεί στην ελληνική γλώσσα ένα σημαντικό βιβλίο του Ευάγγελου Λεμπέση, που τιτλοφορείται Η επαναστατική μάζα και η τεράστια σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω. Πρόκειται για δύο διαφορετικές μελέτες, από τις οποίες η δεύτερη (δημοσιεύτηκε σε νομικό έντυπο το 1941) αναφέρεται σε αυτό που δηλώνει ο τίτλος: στους βλάκες. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι «η καχυποψία και η απότοκος αυτής πονηρία είναι ακριβώς το αντίθετον της ευφυΐας ως προς τον ρόλο αυτής εκτοπιζομένης πάντοτε υπό της δευτέρας». Κι ακόμα: «Ως προς την κοινωνικήν προέλευσιν των βλακών διαπιστούται ότι η παραγωγή βλακών δεν είναι "ταξική"». Έρχεται τώρα το ανάλογο βιβλίο Μαλάκες – Το πρόβλημα της εποχής μας, γραμμένο από τον Αμερικανό Άαρον Τζέιμς, καθηγητή Φιλοσοφίας στην Καλιφόρνια, για να συμφωνήσει με τον Έλληνα συγγραφέα και να επαυξήσει τα συμπεράσματά του. Στην αρχή του βιβλίου διαβάζουμε τρία μότο: ένα του Γερμανού Ιμάνουελ Καντ, ένα του Γαλλοελβετού Ζαν-Ζακ Ρουσό κι ένα άλλο ελληνικότατο, το «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» που προσδιορίζεται ως κλασική ερώτηση μαλάκα. Η μελέτη του Τζέιμς διαιρείται σε κεφάλαια που τιτλοφορούνται: «Ονόματα δε λέμε», «Νεότερα στιλ μαλάκα», «Φύλο, φύση, ευθύνη», «Η διαχείριση του μαλάκα», «Ο καπιταλισμός του μαλάκα», «Γράμμα σε ένα μαλάκα».

Μια διευκρίνιση: στην αγγλική γλώσσα ο μαλάκας λέγεται asshole, αλλά σύμφωνα με τον συγγραφέα του παρόντος, ενώ οι μαλάκες είναι ως επί το πλείστον άντρες, μπορούν και οι γυναίκες να είναι μαλάκες.

Ας δούμε πρώτα τη θεωρία: «Ένα άτομο θεωρείται μαλάκας όταν επιτρέπει συστηματικά στον εαυτό του να απολαμβάνει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε διαπροσωπικές σχέσεις ορμώμενος από μια παγιωμένη αίσθηση δικαιοδοσίας, η οποία τον ανοσοποιεί έναντι των διαμαρτυριών των άλλων». Πιο συγκεκριμένα: μαλάκας είναι αυτός που συστηματικά παίρνει τη σειρά των άλλων. Ή αυτός που συνηθίζει να διακόπτει μια συζήτηση. Ή αυτός που κάνει σφήνες οδηγώντας. Ή αυτός που διαρκώς τονίζει τα λάθη του άλλου. Ή αυτός που είναι εξαιρετικά ευαίσθητος με τυχόν προσβολές που πέφτουν στην αντίληψή του, αλλά τις δικές του χοντράδες προς τους άλλους δεν τις βλέπει. Ο μαλάκας ενεργεί βάσει μιας άγιας αίσθησης ότι είναι ξεχωριστός και άρα οι συνήθεις κανόνες συμπεριφοράς δεν ισχύουν για τον ίδιο.

Ο συγγραφέας όμως δεν μιλάει με γενικότητες. Αναφέρει και παραδείγματα ανθρώπων που θεωρεί μαλάκες κατονομάζοντάς τους, κυρίως από τον χώρο της πολιτικής, καθώς «η Ιστορία και ο δημόσιος βίος βρίθουν από μαλάκες». Αυτοί είναι ο στρατηγός ΜακΆρθουρ, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους (ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι, ενώ κάποιοι εύχονται να μπορούσε να συμπεριφέρεται ως τέτοιος), ο Ούγο Τσάβες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Και μια ωραία, έξυπνη φράση: «Μήπως κάποιες κοινωνίες έχουν την τάση να παράγουν μαλάκες σε μεγαλύτερους αριθμούς από άλλες κοινωνίες; [...] Υπάρχουν περισσότεροι κατά κεφαλήν μαλάκες στις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι στην Ιαπωνία ή στην Ιταλία απ' ό,τι στη Φινλανδία;»

Κλείνοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης μένει με τη γεύση ενός γλαφυρού αναγνώσματος, που γράφτηκε από έναν ευφυή άντρα, ο οποίος μας εξηγεί ποιοι είναι οι μαλάκες, πώς ενεργούν, πώς αντιμετωπίζονται. Δυστυχώς, κατ' αυτόν, δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, αφού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρωπότητας.

Μαλάκες Το πρόβλημα της εποχής μας Άαρον Τζέιμς μετάφραση: Σέβυ Σπυριδογιαννάκη ΨυχογιόςΜαλάκες
Το πρόβλημα της εποχής μας
Άαρον Τζέιμς
μετάφραση: Σέβυ Σπυριδογιαννάκη
Ψυχογιός
324 σελ.
Τιμή € 15,50

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: