ΠΑΡΟΣ, ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

ΠΑΡΟΣ, ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

της Ελένης Χωρεάνθη

 

Δεν μπορείς να μιλήσεις για τον συγγραφέα Γιώργο Πίττα χωρίς να αναφερθείς και στις άλλες εξίσου σημαντικές δραστηριότητές του. Γιατί δεν είναι συνηθισμένο στις μέρες μας, ένας τακτοποιημένος επαγγελματικά άνθρωπος, σπουδαίος επιστήμονας, καλλιτέχνης στον τομέα του κι επιτυχημένος επιχειρηματίας που θα μπορούσε να ασχολείται μόνο με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, να αφιερώνει πολύτιμο χρόνο για τον πολιτισμό.

Κι όμως, ο Γιώργος Πίττας, σχεδιαστής επίπλων με σπουδές Πολιτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας στο Παρίσι, ιδρυτικό μέλος του «Νέου Κατοικείν» από το 1980, εδώ και 18 χρόνια μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Πάρου, όπου διατηρεί την πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα Lefkes village στο ωραιότερο από τα γραφικά χωριά της Πάρου, στις Λεύκες.

Στον ίδιο χώρο, σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα, στεγάζει και διατηρεί ένα αξιόλογο μουσείο με έργα λαϊκής κυκλαδίτικης τέχνης δικής του συλλογής και έκθεση φωτογραφίας με ένα σύνολο καταπληκτικών φωτογραφιών από την καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή και τις δραστηριότητες των πολιτιστικών συλλόγων και των απλών κατοίκων των νησιών, καθώς και από τα χαρακτηριστικά μνημεία της φύσης που αποτελούν στοιχεία ατομικότητας κάθε νησιού.

Αλλά ο Γιώργος Πίττας δεν μένει μόνο σ’ αυτά. Τα βιβλία του Σημάδια του Αιγαίου (Εκδόσεις Ποταμός) και Πάρος, οδοιπορικό στον τόπο και το χρόνο αποτελούν δείγμα εξαιρετικής γραφής και σημαντική προσφορά στα γράμματα και στον πολιτισμό και τον δικαιώνουν και ως συγγραφέα με όραμα.

Η εν λόγω δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά) δεν είναι απλώς ένας συνηθισμένος τουριστικός οδηγός της Πάρου. Πρόκειται για σπουδαίο και περισπούδαστο βιβλίο, για θαυμάσια μονογραφία της Πάρου, σύντομη, ευσύνοπτη, τεκμηριωμένη με πλούσια βιβλιογραφία, σχέδια με αποτυπώσεις (κατοικίας, μοναστηριού, αγροικίας, εσωτερικού κατοικίας), ευρετήριο, κατατοπιστικό χάρτη της Πάρου και της Ελλάδας, και πλαισιωμένη από επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό. Είναι έργο πνοής, προϊόν αγάπης, μακράς και επίμονης έρευνας και καταγραφή τόσο των τοπικών χαρακτηριστικών της νήσου, όσο και του μυθικού, ιστορικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.

Στα 72 λήμματα, ο Γιώργος Πίττας αναφέρεται και σχολιάζει με μοναδικό τρόπο κάθε έκφανση της ζωής στην Πάρο. Μας ταξιδεύει και μας ξεναγεί μιλώντας για το καθετί που φυτρώνει, που ζει, που κινείται και αναπτύσσεται και για ό,τι συμβαίνει στο νησί. Τίποτα δεν έχει αφήσει έξω από τον κύκλο των ενδιαφερόντων του, από την παρατήρηση, την εκτίμηση και αποτίμηση, την καταγραφή, τη γραφική απόδοση με σχήματα και τη φωτογραφική απεικόνιση.

Μέσα από τις 236 σελίδες του βιβλίου περνάει όλος ο βίος και ο πολιτισμός του νησιού. Μιλάει με τους ανθρώπους. Συμμετέχει στα δρώμενα. Μιλάει για όλα με αγάπη και θαυμασμό, με καλοσύνη. Από την πανίδα, ζώα και πουλιά διαβατάρικα και ενδημικά. Τη χλωρίδα, που τον σταματάει για ν’ απαθανατίσει τα υπέροχα πολύχρωμα ανθισμένα τοπία και να φτιάξει άνθινους πίνακες ζωγραφικής. Τους περιστερώνες, το μάζεμα της ελιάς, τους ελαιώνες με τις δροσερές αλλά και τις γραφικές, γέρικες ελιές με τους διαβρωμένους από αληγείς ανέμους, σαν σμιλεμένους από εμπνευσμένο καλλιτέχνη, κορμούς που αντιστέκονται πεισματικά στον πολεμήτορα χρόνο, ίσαμε τα ηλιοβασιλέματα, το ψάρεμα, τα πανηγύρια, τη νησιώτικη αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα μοναστήρια, τις εκκλησίες, τις καλλιτεχνικές επεμβάσεις σε εγκαταλειμμένα νταμάρια, για τα πάντα έχει κάτι καλό να πει και να βρει σε κάθε γωνιά, σε κάθε γύρισμα του ματιού μια ομορφιά να τη μεταφέρει στο κείμενό του και να την υμνήσει.

Πρόκειται για ένα έντυπο-υπόδειγμα, που καλό και χρήσιμο θα ήταν να το γνώριζαν όσοι ανά την ελληνική επικράτεια έχουν την οικονομική ευχέρεια αλλά και το όραμα να προσφέρουν έργα πνοής στον τόπο του ο καθένας, καλό θα ήταν να γνωρίσουν και να μιμηθούν τον Γιώργο Πίττα, όχι ως επιτυχημένο επιχειρηματία, αλλά ως πνευματικό άνθρωπο. Ως έναν άνθρωπο που εργάζεται για το καλό του τόπου, διότι συλλέγει λαογραφικό υλικό και έχει δημιουργήσει μουσείο λαϊκής τέχνης εντός της πρότυπης ξενοδοχειακής μονάδας του, όπου γίνονται εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στη συντήρηση της συλλογικής μνήμης. Με το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό από όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους που εκθέτει στο μουσείο του, προβάλλει τα νησιά συμβάλλοντας ουσιαστικά και ποιοτικά στα πολιτιστικά δρώμενα και στην ενίσχυση του τουρισμού.

Πάρος, οδοιπορικό στον τόπο και το χρόνο Γιώργος Πίτας επιμέλεια: Νίκος Πατρίκης σχέδια, εξώφυλλο: Γιώργος Πίττας Εκδόσεις Κοιλάδα Λευκών ΑΕ (Πάρος)Πάρος, οδοιπορικό στον τόπο και το χρόνο
Γιώργος Πίτας
επιμέλεια: Νίκος Πατρίκης
σχέδια, εξώφυλλο: Γιώργος Πίττας
Εκδόσεις Κοιλάδα Λευκών ΑΕ (Πάρος)

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: