ΓΑΤΟΥΛΕΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

ΓΑΤΟΥΛΕΣ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη

Αν και μιλάει τελείως διαφορετική γλώσσα, ο ευαίσθητος άνθρωπος μπορεί θαυμάσια να επικοινωνήσει με τα ζώα. Τα αντιμετωπίζει με την τρυφερότητα και την κατανόηση που τους αξίζει. Δεν τα βλέπει σαν υποκατάστατο ενός φίλου ή αδελφού, αλλά ως αυθύπαρκτα όντα που γίνονται φίλοι του, σύντροφοι στη μοναξιά του και υπομονετικοί ακροατές. Ακροατές που δε βρίσκουν ανιαρή ή ακατανόητη καμιά ιστορία του, δε διακόπτουν και δεν παρεμβαίνουν ποτέ.

Ο καθηγητής της Γενετικής Μιχάλης Λουκάς ανήκει στη σπάνια αυτή κατηγορία των ανθρώπων που, αν και είναι βαθιά εγκεφαλικοί, διατηρούν ακέραιη την ευαισθησία τους δικαιώνοντας, με τον τρόπο αυτό, το λόγο του στοχαστή.

Ό,τι ξέρω για τον Κόσμο μού το έμαθε η Καρδιά.

Στο βιβλίο του Γατούλες, αυτά τα υπέροχα πλάσματα, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο Μιχάλης Λουκάς δίνει στον αναγνώστη πολύτιμες πληροφορίες για την καταγωγή, τις αισθήσεις, τα συναισθήματα της γάτας, καθώς και στοιχεία Εξελικτικής Βιολογίας με τρόπο απλό, εκλαϊκευμένο, που κάνει την ανάγνωση του βιβλίου απολαυστική. Με λέξεις λιτές, χωρίς ωραιολογία, χωρίς επίθετα, χωρίς κουραστικές περιγραφές ή παράθεση ασήμαντων στοιχείων, ο συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, που επιγράφεται «Οι γατούλες που αγάπησα», ο Μιχάλης Λουκάς μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα χώρο γραφής διαφορετικό, λογοτεχνικό, πράγμα που δίνει στο βιβλίο ταυτότητα εντελώς προσωπική.

Οι μικρές συναρπαστικές ιστορίες, που αναφέρονται στο «βίο και την πολιτεία» της γάτας Κασσιανής, του Τζο, της Μπέττυ, του οικόσιτου Αποστόλη, της Τζέην και των άλλων, των αδέσποτων «αγαπημένων» του συγγραφέα, είναι γραμμένες με τρυφερότητα που συγκινεί. Ο λόγος ρέει απρόσκοπτα, χωρίς κομπιάσματα ή στιγμές αμηχανίας, που συναντούμε σε παρόμοια βιβλία. Είναι ο λόγος της καθημερινής ζωής που ανταποκρίνεται ευθέως στα γεγονότα και τις καταστάσεις που καλύπτει. Ένας λόγος πρακτικός, εμπράγματος, που συχνά χρωματίζεται από μια λεπτή χιουμοριστική διάθεση.

«Μέχρι την ηλικία των δέκα ετών, ο Αποστόλης εξεδήλωνε τη χαρά του τρέχοντας σε όλο το σπίτι ή ακολουθώντας τα βήματά μας, αγκάλιαζε κατά διαστήματα με μικρά άλματα τις ακάλυπτες γάμπες μας. Πηδούσε από έπιπλο σε έπιπλο και σκαρφάλωνε με μεγάλη ταχύτητα μέχρι το κουρτινόξυλο, χρησιμοποιώντας την κουρτίνα σαν δίχτυ αναρρίχησης. Βάδιζε εν συνεχεία με την άνεση επιδέξιου ακροβάτη πάνω στο λεπτό, μπρούντζινο κουρτινόξυλο, από εκεί πηδούσε στην οροφή της βιβλιοθήκης και τέλος πάνω στην τηλεόραση, δυο μέτρα μακριά και ενάμισι μέτρο χαμηλότερα, θυμίζοντας τους ιπτάμενους λεμούριους. Πολλές φορές παρέμεινε στην οροφή της βιβλιοθήκης, παρακολουθώντας και επιβλέποντας τα πάντα από ψηλά».

Όλα στη φύση είναι απλά και στις σελίδες του βιβλίου πλεονάζει η αγάπη του συγγραφέα για τη Φύση και τα αθώα, ανυπεράσπιστα πλάσματά της.

Έχοντας από τα μικρά του χρόνια κατοικίδια, όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο, γνωρίζει πολύ καλά ότι η απλόχερη αγάπη που προσφέρουν τα ζώα, χωρίς να ζητούν αντάλλαγμα, χαλαρώνει την ψυχική και σωματική ένταση του ανθρώπου και τον βοηθάει να εξωτερικεύει πιο εύκολα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Διαβάζοντας το βιβλίο, διαπιστώνουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης για ορισμένες δραστηριότητες στο σχολείο και στο σπίτι, προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν, από μια εντελώς διαφορετική οπτική, τις γάτες που εδώ και δέκα χιλιάδες χρόνια περίπου ζουν κοντά στον άνθρωπο και που, σύμφωνα με το συγγραφέα, «δίνουν ομορφιά στις απάνθρωπες πόλεις μας. Τις Γατούλες με την ανεξάρτητη προσωπικότητα, την περίσσια χάρη, την παροιμιώδη καθαριότητα, την έμφυτη περιέργεια».

Επειδή ο γραπτός λόγος λειτουργεί αποκαλυπτικά, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με θέματα που έχουν σχέση με την ανθρώπινη συμπεριφορά απέναντι στα ζώα. Θέματα ουσιαστικά που διαμορφώνουν την ασχημάτιστη ακόμα προσωπικότητά τους.

Στους καιρούς της άχαρης πεζότητας, στους καιρούς της ωφελιμότητας και του εσπευσμένου, ο Μιχάλης Λουκάς, χωρίς να καταφεύγει στον στείρο διδακτισμό, προσφέρει σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, ένα καλογραμμένο βιβλίο με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει να ανακαλύψουμε, μέσα από τις σελίδες του, τον καλύτερό μας εαυτό και τον αγνό όσο και υπέροχο κόσμο των ζώων, που μας συντροφεύουν διακριτικά στο ταξίδι της ζωής.

Γατούλες, αυτά τα υπέροχα πλάσματα Μιχάλης Λουκάς Ιδιωτική έκδοσηΓατούλες, αυτά τα υπέροχα πλάσματα
Μιχάλης Λουκάς
Ιδιωτική έκδοση
108 σελ.
Τιμή € 9,90

Γατούλες, αυτά τα υπέροχα πλάσματα

Μιχάλης Λουκάς

Ιδιωτική έκδοση

108 σελ.

Τιμή € 9,90

 

Τα σχόλια σας  

#1 ξύλινα καράβια 12-02-2016 02:28
[....]://bliggi tyblong.com/ Το φθεινώπορο, ο ελεύθερος χρόνος των
παιδιών είναι πολύς με αποτέλεσμα να κουραζονται γρήγορα τα πανινα παιχνιδια τους και να βρσικουν καινουργιους τρόπους διασκέδασης και διασκέδασης.
Eκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο των μικρων και τη
διάθεσή τους για δημιουργικότητα και δημιουργικότητα , βρισκοντας τους να
ασχοληθητε μαζί τους με πρωτότυπα διακοσμητικά.


My web page: ξύλινα
καράβια: [....]://bliggi tyblong.com/
Παράθεση

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: