Λίτσα Ψαραύτη

Λίτσα Ψαραύτη

Λίτσα ΨαραύτηH Λίτσα Ψαραύτη γεννήθηκε στη Σάμο. Τελείωσε το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στην Αθήνα. Εργάστηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και στην Αμερικανική Πρεσβεία. Άρχισε να γράφει το 1980 και το έργο της γρήγορα αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε με πολλά βραβεία.
Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο της Το χαμόγελο της Εκάτης το 1996.
Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο της Η σπηλιά της γοργόνας το 2008.
Έπαινος Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο Το αυγό της έχιδνας.
Αναγραφή του βιβλίου Το διπλό ταξίδι στον τιμητικό πίνακα «Pier Paolo Bergerio» του Πανεπιστημίου της Πάντοβα.
Αναγραφή του βιβλίου Τα δάκρυα της Περσεφόνης στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ, της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα.
Ήταν υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν, το Νόμπελ λογοτεχνίας για παιδιά, το 2000.
Επίσης, ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο «Άστριντ Λίντγκρεν» το 2007.
Πηγή έμπνευσης της συγγραφέως είναι η Ιστορία, οι προσωπικές της εμπειρίες, τα ταξίδια της –έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλο τον κόσμο– αλλά και η σημερινή πραγματικότητα. Βρήκε καινούριες τεχνικές για να αφηγηθεί τις ιστορίες της και η γραφή της διακρίνεται για την ποιότητα και το εύρος της φαντασίας, την επιτυχημένη μείξη πραγματικού και φανταστικού και για τα μηνύματα που στέλνει στα παιδιά γεμάτα αισιοδοξία, χαρά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.
Κριτικοί και θεωρητικοί συμφωνούν ότι η προσφορά της Λίτσας Ψαραύτη είναι πολύ σημαντική και την κατατάσσουν ανάμεσα στις πιο αξιόλογες και δυναμικές παρουσίες στο χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά.
Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια, Αμερική, Ρωσία, κ.λπ. Επίσης, καλείται πολύ συχνά σε σχολεία και είναι ομιλήτρια σε πολιτιστικά γεγονότα, συνέδρια και παρουσιάσεις βιβλίων. Ήταν συμπαρουσιάστρια επί τέσσερα χρόνια στην τηλεοπτική εκπομπή «Οι δρόμοι της λογοτεχνίας» στην Τηλεόραση του 902. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος του Δ.Σ. του περιοδικού Διαδρομές.

 

Συντακτική Ομάδα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: