fbpx

Ελένη Σαραντίτη

Ελένη ΣαραντίτηΗ Ελένη Σαραντίτη γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας, αλλά από δεκαοκτώ ετών ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έμαθε βιβλιοθηκονομία στην Εθνική Βιβλιοθήκη κοντά στον Ευάγγελο Φωτιάδη και αγγλικά στο κολλέγιο Saint Godrigs, στο Λονδίνο και εργάστηκε στο δημόσιο (ΟΑΕΔ). Παράλληλα τυπώνεται το πρώτο της βιβλίο, μια συλλογή διηγημάτων. Επίσης άρχισαν να δημοσιεύονται κείμενά της σε εφημερίδες όπως: Τα Νέα, Το Βήμα, Καθημερινή, Ριζοσπάστης κ.ά., ενώ για είκοσι πέντε χρόνια υπήρξε τακτική συνεργάτιδα της Ελευθεροτυπίας στη σελίδα του βιβλίου. Ακόμα, δίδαξε παιδική λογοτεχνία στη Λεόντειο Σχολή και επί σειρά ετών ήταν αναγνώστρια σε μεγάλο εκδοτικό οίκο. Το εφηβικό βιβλίο της Κάποτε ο κυνηγός απέσπασε τον Έπαινο της ΟΥΝΕΣΚΟ στον παγκόσμιο διαγωνισμό νεανικής λογοτεχνίας (1997) με θέμα την ανοχή και την κατανόηση ανάμεσα στους λαούς. Το ίδιο βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ έλαβε επίσης το Κρατικό Βραβείο. Το μυθιστόρημά της Ποθητή, χρόνια σαν τη φωτιά τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων. Από τα βιβλία της τρία έχουν γίνει σίριαλ (με γνωστότερο τον Κήπο με τ' αγάλματα), ενώ διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε τέσσερις γλώσσες (γερμανικά, δανέζικα, αγγλικά, σουηδικά). Έχει συνεργαστεί με το ραδιόφωνο και με την τηλεόραση σε εκπομπές βιβλίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δεκαέξι βιβλία της. Το ιστορικό μυθιστόρημά της Ο κάβος του Αγίου Αγγέλου ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο 2000. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο Πηνελόπης Δέλτα για την προσφορά της στο παιδικό βιβλίο και την ίδια χρονιά το βιβλίο της Η καλεσμένη των Χριστουγέννων ήταν υποψήφιο για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω.

Άλλα έργα της Ε.Σ.
Μορφές (εξαντλημένο), διηγήματα
Τα δέντρα που τα λένε Ντίβι-Ντίβι, διηγήματα
Όταν φύγαμε, μυθιστόρημα
Καρδιά από πέτρα – 12 ιστορίες με ταξίμετρο, διηγήματα
Ο κάβος του Αγίου Αγγέλου, μυθιστόρημα
Ποθητή – Χρόνια σαν τη φωτιά, μυθιστόρημα
Ο δρόμος της Γοργόνας, μυθιστόρημα
Γυναίκα με τριαντάφυλλο, διηγήματα
Η θυσία, μυθιστόρημα για παιδιά και νέους
Οι θεατρίνοι, διηγήματα
Αχ! οι φίλοι μου, μυθιστόρημα
Ιόλη ή τη νύχτα που ξεχείλισε το ποτάμι, μυθιστόρημα
Ο κήπος με τ' αγάλματα, μυθιστόρημα
Κάποτε ο κυνηγός, μυθιστόρημα
Η νύχτα με τον ήλιο, ιστορία των Χριστουγέννων
Η καλεσμένη των Χριστουγέννων

Κείμενα της Ελένης Σαραντίτη υπάρχουν στο Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων της Ε' και Στ' Δημοτικού, καθώς και στα Νέα Ελληνικά των Τεχνικών και Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Α' τάξη). Στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α' Γυμνασίου, οι μαθητές διδάσκονται απόσπασμα από το νεανικό μυθιστόρημά της Κάποτε ο κυνηγός.

www.esarantiti.gr

 

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.