fbpx

Αλέξιος Μάινας

Αλέξιος ΜάιναςΟ Αλέξιος Μάινας έχει ελληνογερμανική καταγωγή (πατέρα Έλληνα με καταγωγή από τη Σαντορίνη, και μητέρα Γερμανίδα με καταγωγή από την Κολωνία). Γεννήθηκε στις 29.2.1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε από το 1980 στον Δήμο Παπάγου. Σπούδασε Φιλοσοφία στη Βόννη και ασχολείται με τη μετάφραση, την παρουσίαση ποιητών στον γερμανόφωνο χώρο και τη διδασκαλία της γλώσσας.

Έχει επιμεληθεί τη γερμανική μετάφραση των ποιημάτων του Καβάφη (Romiosini, 2009), ποιήματα του οποίου μετέφρασε εκ νέου για ελβετικό εκδοτικό οίκο (Verlag an der Friedensgasse, 2015). Γράφει ποίηση, διήγημα και δοκίμιο και στις δύο γλώσσες. Πρώτες δημοσιεύσεις σε περιοδικά έκανε το 1994. Έχει κάνει απαγγελίες, παρουσιάσεις και εισηγήσεις σε δεκάδες εκδηλώσεις σε Ελλάδα, Γερμανία και Αυστρία. Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύει περισσότερο στα ελληνικά: σε λογοτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες και στο ραδιόφωνο. Σε ποίημά του στηρίχτηκε η ταινία μικρού μήκους Πρωταπριλιά. Μεμονωμένα ποιήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί, εκτός από τα γερμανικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ισπανικά, και έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες, π.χ. στην αγγλόφωνη ανθολογία νεότερης ελληνικής ποίησης: Futures: Poetry of the Greek Crisis (Penned in the Margins, 2015), στην ανθολογία διηγημάτων «Ιστορίες Μπονζάι» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2014), στην ανθολογία διηγημάτων Bewegt / Εν κινήσει (Größenwahn Verlag, 2010), στην Ανθολογία ποιητικών διαλόγων (εκδ. Γκοβόστης, 2015), κλπ.

Η ποιητική συλλογή του Το περιεχόμενο του υπόλοιπου (εκδ. Γαβριηλίδης, 2011) ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, για το αντίστοιχο βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω», και βραβεύτηκε στο Συμπόσιο Ποίησης στο πανεπιστήμιο Πατρών το 2012. Πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι Το ξυράφι του Όκαμ (εκδ. Μικρή Άρκτος, 2014). Προσεχώς θα εκδοθεί η ποιητική συλλογή του Ο διαμελισμός του Αδάμ.

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.