fbpx

Ανθούλα Δανιήλ

Ανθούλα ΔανιήλΗ Ανθούλα Δανιήλ είναι παιδί της Αθήνας, σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διδάκτωρ Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου (Άριστα και Ομοφώνως),επιμορφώθηκε στη ΣΕΛΜΕ (αποφοίτησε με Άριστα), παρακολούθησε μαθήματα Θεάτρου στην εταιρεία Δεσμοί της Ασπασίας Παπαθανασίου, είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Υπηρέτησε στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση, δίδαξε στην Επιμόρφωση Φιλολόγων, συνεργάστηκε με ιδιωτικά σχολεία για την ενημέρωση φιλολόγων στη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, ταξίδεψε για εκπαιδευτικούς λόγους στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, στο Μπουρούντι και στις Βρυξέλλες, αποσπάστηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για συγγραφή και κριτική σχολικών βιβλίων (Έκφραση-Έκθεση Γ’ Λυκείου, Έκθεση Ιδεών Λόγος Δημιουργικός για τη Γ’ Λυκείου, συμμετείχε στη δημιουργία CD ROM για τον Στρατή Μυριβήλη και στο DVD Δώδεκα Έλληνες Λογοτέχνες). Αποσπασμένη στο Υπουργείο Παιδείας, διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό Αερόστατο (1993-2005).
Έγραψε μελέτες για τον Οδυσσέα Ελύτη, Μια Αντίστροφη Πορεία, από το Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου στους Προσανατολισμούς (Επικαιρότητα, 1986), τον Γιώργο Σεφέρη, Τα Τρία Κρυφά Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη (Επικαιρότητα 1988), ποίηση (Εκδοτικές Τομές 1996), πεζογραφία (Ελληνικά Γράμματα, 2000, 2001, 2002, 2006), για τον Ελληνικό Κινηματογράφο (εκδ. Λιβάνη, ΕΣΠΑ 2008), το αφήγημα Δεκαετίες τερματίζουν όλες μαζί στο νήμα (Βακχικόν, 2020), Ψηφιδωτό προ πάντων (Νίκας, 2021), Η χαμηλόφωνη τόλμη: Έξι λυρικές ποιήτριες του εικοστού αιώνα (συνεργασία) (Νίκας, 2023), Οι αξέχαστοι φίλοι μου (Νίκας, 2023) και Ημερίδες 2018-2022 (ΕΕΚΘΜ, 2023). Συμμετέχει σε σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, αφιερώματα, εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με θέμα τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Δημοσιεύει άρθρα, μελέτες και κριτικά κείμενα σε εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.

 

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.