fbpx
«Ο άνθρωπος που μισούσε τον Μίκι Μάους (Τσαρλς Μπουκόφσκι)» του Πέτρου Γκάτζια

«Ο άνθρωπος που μισούσε τον Μίκι Μάους (Τσαρλς Μπουκόφσκι)» του Πέτρου Γκάτζια

Η Λίντα Λι Μπουκόφσκι είχε να αντιμετωπίσει έναν απρόβλεπτο άνθρωπο, ο οποίος –κατά δική της ομολογία– τη γοήτευε όλο και περισσότερο. Ο σύζυγός της, ο διάσημος συγγραφέας του περιθωρίου Τσαρλς Μπουκόφσκι,
ο οποίος πλέον θεωρείται κλασικός και μάλλον θα στριφογυρίζει στον τάφο του γι’ αυτό, είχε φτάσει κάποτε στο σημείο να την κλοτσήσει με δύναμη ουρλιάζοντάς της: «Παλιοπόρνη!».

Ο Μπουκόφσκι έγραφε για όλα όσα ζούσε, εκφράζοντας συχνά έναν μισογυνισμό ο οποίος φαίνεται πως ίσχυε και για τη Λίντα. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, κανείς δεν τον χαρακτήριζε μισάνθρωπο. Ο ίδιος όμως είχε άλλη γνώμη για τον εαυτό του: «Αν και γράφω για το ανθρώπινο είδος, όσο μακρύτερα απ’ αυτούς τόσο καλύτερα νιώθω. Δύο μίλια είναι καλά, δύο χιλιάδες μίλια είναι υπέροχα. Δεν μου αρέσει το ανθρώπινο είδος. Δεν μου αρέσουν τα κεφάλια τους, δεν μου αρέσουν τα πρόσωπά τους, δεν μου αρέσουν οι συζητήσεις τους, δεν μου αρέσουν τα χτενίσματά τους, δεν μου αρέσουν τα αυτοκίνητά τους».

Το 1987, μετά τη μεταφορά της ζωής του ή, μάλλον, της ζωής τού alter ego του, Χένρι Τσινάσκι, στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστή τον Μίκι Ρουρκ στα καλύτερά του, ο Μπουκόφσκι αποκτά γνωριμίες στο Χόλιγουντ και περιγράφει την εμπειρία της συνεργασίας με τους ηθοποιούς στα γυρίσματα στο ομώνυμο βιβλίο του, το οποίο όμως απέρριψε στη συνέχεια: «Είναι ένα από τα πιο βλακώδη βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ» θα πει ο ίδιος.

Ο συγγραφέας είχε μάθει να επιβιώνει για χρόνια μένοντας σε βρόμικα, φτηνά ξενοδοχεία, τρώγοντας καθημερινά μια φτηνή σοκολάτα: «Θυμάμαι ότι η μάρκα της σοκολάτας ήταν “Payday” ("ημέρα πληρωμής"). Αυτή ήταν και η δική μου ημέρα πληρωμής και αυτή η σοκολάτα είχε τόσο υπέροχη γεύση, ειδικά τις νύχτες».

Αργότερα, ωστόσο, έγινε τόσο διάσημος, που έκανε παρέα με τον Σον Πεν και τον Μπόνο των U2. Μια μέρα, μάλιστα, μιλούσε μαζί του στο τηλέφωνο, όταν πάνω στην κουβέντα του ανέφερε ότι η γυναίκα του, η Λίντα, ήταν μεγάλη θαυμάστρια του συγκροτήματος. Ο Μπόνο τότε τους έστειλε προσκλήσεις για την επόμενη συναυλία του στο Λος Άντζελες και μάλιστα τους αφιέρωσε και ένα τραγούδι. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, ο Μπουκόφσκι συγκινήθηκε.

Όμως ο συγγραφέας, όπως αποκαλύπτει η γυναίκα του, μισούσε έναν άλλο σταρ που έχει γράψει ιστορία: «Δεν μπορούσε να ανεχθεί το γεγονός ότι η τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται στα χέρια του Μίκι Μάους, που έχει μάλιστα από τρία δάχτυλα. Έλεγε πως δεν αντιπροσωπεύει κάτι καλό, κάτι δημιουργικό. Είναι μια φαντασίωση».

Σε συνέντευξή του, μάλιστα, ο Μπουκόφσκι δεν μπορούσε να κατανοήσει με τίποτα τη γοητεία που ασκεί στα πλήθη ο ήρωας της Ντίσνεϊ: «Θα έλεγα ότι ο Μίκι Μάους έχει μεγαλύτερη επιρροή στο αμερικανικό κοινό απ’ ό,τι ο Σαίξπηρ, ο Μίλτον, ο Δάντης, ο Ραμπελέ, ο Σοστακόβιτς, ο Λένιν ή ακόμη και ο Βαν Γκογκ».

Ο Μίκι Μάους δεν έχει ψυχή, έλεγε…


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
STORYTELLER
«Ο “Υπέροχος Γκάτσμπι” ήταν… τζίφος;» του Πέτρου Γκάτζια

Προσπάθησα να γράψω για τον Τζέι Γκάτσμπι λες και ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Τον φαντάστηκα να κοιτάζει με βλέμμα θολό τη θάλασσα, όπως στη σκηνή από την ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Να σκέφτεται όλα αυτά...

STORYTELLER
«Τομ Σόγιερ vs Εμπενίζερ Σκρουτζ (Μαρκ Τουέιν, Τσαρλς Ντίκενς)» του Πέτρου Γκάτζια

Είναι αδύνατος. Η περιγραφή του νεαρού δημοσιογράφου τον χαρακτηρίζει ηλικιωμένο, αν και δεν είναι πάνω από 55 ετών. Καλοντυμένος, με γκρίζα γενειάδα και φαλακρός. Ευκίνητος. Όλοι τον κοιτάζουν όταν...

STORYTELLER
«“Ίσως οι μύθοι για μένα να είναι πιο ενδιαφέροντες από τη ζωή μου…” (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες)» του Πέτρου Γκάτζια

Ένας ξυπόλυτος πιτσιρικάς τρέχει στους χωματόδρομους της Αρακατάκα, στην Κολομβία, στα χρόνια λίγο προτού ξεσπάσει ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος. Τρέχει γιατί έμαθε ότι στα μέρη του έφτασαν οι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.