A+ A A-

«Οι παρεο-λογοτέχνες» του Σωτήρη Παστάκα

«Οι παρεο-λογοτέχνες» του Σωτήρη Παστάκα
Ο παρεο-λογοτέχνης είναι πάντα πληθυντικού αριθμού. Δεν υφίσταται ως μονάδα. Έλκει την ταυτότητά του από την παρέα άλλων λογοτεχνών. Οι λογοτεχνικές παρέες πλέον δεν αντιπροσωπεύουν καμία λογοτεχνία, στήνονται ευκαιριακώς όπου υπάρχει ουρά και συνωστίζεται κόσμος: στην εφορία, στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία. Στην ουρά που σχηματίζεται έξω από την πόρτα της αιωνιότητας. Εκεί πράγματι υπάρχει μεγάλη αναμονή: αναφέρουν οι θρύλοι πως χιλιάδες επί χιλιάδων καρτερούσαν μια ολόκληρη ζωή και δεν είδαν ποτέ να ανοίγει η Πύλη της δόξας. Η επιμονή που επιδεικνύουν οι παρεο-λογοτέχνες είναι παροιμιώδης: αντέχουν το αγιάζι και την παγωνιά, τους πενήντα βαθμούς υπό σκιά, τίποτα δεν τους τρομάζει και δεν τους καταβάλλει. Παραμένουν όρθιοι με την ακράδαντη πίστη πως κάποια στιγμή η Πύλη της αιωνιότητας θα ανοίξει μόνο γι’ αυτούς. Έχουν καταγραφεί στα χρονικά ομαδικές δολοφονίες παρεο-λογοτεχνών που καταπατήθηκαν από άλλους παρεο-λογοτέχνες μόνο και μόνο επειδή έπεισαν ο ένας τον άλλον πως ακούστηκαν να κουνιούνται οι βαριές αλυσίδες της πόρτας. Άλλες φορές δεν χρειάζονται καμία αφορμή, ως γνωστόν κάθε τόσο οι παρεο-λογοτέχνες σκοτώνονται μεταξύ τους άνευ λόγου και αιτίας.

 

Εμφανίσεις: 2181

Περισσότερα...

«Παραίνεση και έπαινος» του Σωτήρη Παστάκα

«Παραίνεση και έπαινος» του Σωτήρη Παστάκα
«Αφήστε έναν νέο ποιητή στην ησυχία του», μας έλεγε πριν από εκατό χρόνια ο Έζρα Πάουντ: μην τον εκθειάζετε, μην τον τραβολογάτε από δω κι από κει, αφήστε τον να γράψει. Εκατό χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν πάρει άλλη τροπή: ο νέος ποιητής κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει θόρυβο γύρω από το όνομά του. Δεν αντέχει τη σιωπή του σπουδαστηρίου και την ομφαλοσκόπηση της γραφής. Από ιδιοσυγκρασία και αγάπη για την τέχνη, εδώ και δώδεκα χρόνια προτρέπω νέους ποιητές να γράφουν και να δημοσιεύουν. Η παραίνεση, η ενθάρρυνση που δίνω σε νέους ώστε να ασχοληθούν με το γράψιμο είναι παροιμιώδης. Πολλοί γνωστοί μού λένε πως είμαι ικανός να κάνω ως και την πεθερά μου να γράψει. Άλλοι πάλι με κατηγορούν πως έχω διαπράξει μεγάλα εγκλήματα με το να προωθώ νέους (ένας μάλιστα εξ αυτών, ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, κατονομάζει μία προς μία τις εγκληματικές μου ενέργειες), και ξέρω πως έχω εξασφαλισμένη μια θέση στην κόλαση μόνο και μόνο γι' αυτό.

Προσπαθώ να δικαιολογηθώ υποστηρίζοντας πως είμαι πολύ ακριβός στον έπαινο. Πως ένα πράγμα είναι η δημοσίευση κι άλλο η διάκριση. Πως είμαι δημοκρατικός στην πρόσβαση (όλοι έχουν δικαίωμα στη δημοσιότητα) και αριστοκρατικός στην κρίση (τον έπαινο θα τον λάβουν οι πραγματικά λίγοι καλοί). Αυτές οι λεπτές διακρίσεις δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Οφείλω να ομολογήσω πως πολύ συχνά, αν όχι στην πλειονότητα των περιπτώσεων των νέων δημιουργών, η ενθάρρυνση που δέχονται από μένα εκλαμβάνεται ως διαβατήριο προς τη λογοτεχνία: νομίζουν πως ανέβηκαν στο τρένο επειδή τους έδωσα ένα χέρι να ανέβουν στο βαγόνι εν κινήσει. Πολύ γρήγορα, ωστόσο, αντιλαμβάνονται με τρόμο πως το βαγόνι που εποχούνται μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποσυνδεθεί από τον συρμό και το τρένο να συνεχίσει την πορεία του με άλλα βαγόνια, με άλλους συνεπιβάτες.

Μην εμπιστεύεστε τα χέρια που σας βοηθούν να προλάβετε το τρένο. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να σας ανεβάσουν σε λάθος βαγόνι.

 

Εμφανίσεις: 1850

Ο σεαυτόν παραμυθιωμένος (σέρβικο ανέκδοτο)

Ο σ’ εαυτόν παραμυθιωμένος (σέρβικο ανέκδοτο)
Ο εξηντάρης χοντρός και φαλακρός ποιητής, εκεί που έτρωγε στη Λέσχη της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Συγγραφέων, ένα απριλιάτικο μεσημεράκι προς απόγευμα με μια σπάνια λιακάδα στο Βελιγράδι, αισθάνθηκε να τον διαπερνάν τα βέλη του έρωτα. Η ψηλή, δίμετρη ξανθιά ποιήτρια, που έγινε μέλος της Ένωσης στα είκοσι δύο μόλις χρόνια της, πέρασε σαν οπτασία από μπροστά του, ξαναγύρισε και κάθισε μαζί του στο τραπέζι, μια και δεν υπήρχαν άλλες κενές θέσεις να απολαύσει το μεσημεριανό της. Ο ηλικιωμένος ποιητής έβγαλε από την τσέπη του το μεταξωτό λευκό μαντίλι με τα αρχικά του ονόματός του κεντημένα με χρυσή κλωστή, να σφουγγίσει τον ιδρώτα από το μέτωπό του, και με όλο το θάρρος τής πρότεινε να βγουν την ίδια μέρα, να περάσει από το σπίτι του να της δείξει τη βιβλιοθήκη του κ.λπ., αλλά η νεαρά ποιήτρια αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόσκλησή του.

 

Εμφανίσεις: 1744

Περισσότερα...

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ 4 (ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ)
11635 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.-FAX: 210-7212307
info@diastixo.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

*  Το email σας:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

facebook icontwitter icongoogle plus iconpinterest iconyoutube iconrss icon

Με την υποστήριξη του diastixo.gr - Designed by: artspr