fbpx
«Ο πιο διάσημος “Σπασίκλας” στην Αθήνα» της Ράνιας Μπουμπουρή

«Ο πιο διάσημος “Σπασίκλας” στην Αθήνα» της Ράνιας Μπουμπουρή

Ο Τζεφ Κίνι, συγγραφέας της σειράς-φαινόμενο «Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα», επισκέφθηκε την Αθήνα για να γνωρίσει τους μικρούς φίλους του σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Ψυχογιός στο βιβλιοπωλείο τους, στην οδό Εμμ. Μπενάκη 13-15, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015. Αν και η εκδήλωση είχε οριστεί για τις 6 το απόγευμα, από πολύ νωρίτερα η ουρά ήταν τεράστια και έστριβε στην οδό Γαμβέτα: όσοι ήθελαν ιδιόχειρη αφιέρωση από τον συγγραφέα, έπρεπε να πάρουν αριθμό προτεραιότητας. Υπήρξε κούραση και κάποιες μικροεντάσεις, αλλά όλα ξεχάστηκαν όταν ήρθε ο συγγραφέας, απλός και χαμογελαστός, για να γνωριστεί με τους αναγνώστες του.

Τον Τζεφ Κίνι υποδέχτηκε στη σκηνή ο συγγραφέας Γιώργος Λεμπέσης, που είχε ζεστάνει το κοινό με μια παρουσίαση βασισμένη στον χαρακτήρα και τις περιπέτειες του Γκρεγκ Χέφλι, του πασίγνωστου «Σπασίκλα». Ο Τζεφ Κίνι μίλησε για το παιδικό όνειρό του να γίνει κομικογράφος, που του γεννήθηκε χαζεύοντας καθημερινά τη σελίδα με τα κόμικς στην εφημερίδα του πατέρα του. Είπε για τις πάμπολλες αρνητικές απαντήσεις που έλαβε από εκδότες, όταν τους έδειχνε τη δουλειά του. Τελικά σκέφτηκε ότι, εφόσον ήθελε ν’ απευθυνθεί στα παιδιά, έπρεπε να θυμηθεί πώς ήταν ο ίδιος ως παιδί. Κατέγραψε, λοιπόν, τα αστεία περιστατικά της παιδικής του ηλικίας και δούλεψε πάνω από έξι χρόνια τον πρώτο τόμο της σειράς «Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα», που έχει εκδοθεί σε 53 χώρες, έχει μεταφραστεί σε 48 γλώσσες κι έχει παραμείνει στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times για πάνω από 445 εβδομάδες.

Ο Τζεφ Κίνι στην παρουσίασή του συμπεριέλαβε φωτογραφίες από το γραφείο του και τον ίδιο εν ώρα εργασίας, από εξώφυλλα των βιβλίων του σε διάφορες γλώσσες –όπως και στα λατινικά, με τον τίτλο Commentarii de Inepto Puero, το πρώτο αντίτυπο του οποίου δώρισε ο ίδιος ο συγγραφέας στον Πάπα–, έδειξε εικόνες από την ιαπωνική έκδοση της σειράς, όπου οι χαρακτήρες απεικονίζονται υποχρεωτικά με πέντε δάχτυλα στα χέρια, και όχι με τέσσερα όπως τους ζωγραφίζει ο ίδιος, έδειξε τις εικόνες του σε πρώτο σχεδιασμό, κατά τη διόρθωσή τους και στην τελική τους μορφή. Ως προς τη διαδικασία της δημιουργίας, εξήγησε ότι πρώτα γράφει το κείμενο, μετά ζωγραφίζει τις εικόνες σε tablet, στη συνέχεια διαλέγει τον τίτλο και τελευταίο φτιάχνει το εξώφυλλο, επιλέγοντας προσεκτικά το χρώμα του. Το εξώφυλλο του 10ου μέρους της σειράς του «Σπασίκλα», που μόλις κυκλοφόρησε και έδωσε την αφορμή γι’ αυτή την παγκόσμια περιοδεία, είναι σε χρώμα μαύρο: αυτό ήθελε ο συγγραφέας ήδη από την κυκλοφορία του πρώτου μέρους, αλλά δεν είχε τολμήσει να προτείνει παιδικό βιβλίο με μαύρο εξώφυλλο τότε.

Η παρουσίαση του Τζεφ Κίνι ήταν περιεκτική και σύντομη, καθώς εκατοντάδες παιδιά περίμεναν να υπογράψει το αντίτυπό τους και ν’ ανταλλάξουν λίγες λέξεις μαζί του. «Τι σ’ αρέσει στον “Σπασίκλα”;» ρωτήσαμε με την ευκαιρία κάποια από τα παιδιά που περίμεναν στην ουρά. «Το χιούμορ του», ήταν η συνηθισμένη απάντηση. «Ότι η ζωή του μου θυμίζει αρκετά τη δική μου ζωή. Μόνο που αυτός περνάει συνέχεια χάλια, ενώ εγώ όχι», μας απάντησε ένας 10χρονος φίλος του. «Ότι δεν είναι στ’ αλήθεια σπασίκλας. Είναι ξεχωριστός!» ήταν η πιο ξεχωριστή απάντηση που λάβαμε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«18+1 προτάσεις για Ημερολόγια 2024» της Ράνιας Μπουμπουρή

Πλησιάζει, όπως κάθε χρόνο, η ώρα να επιλέξουμε το αντικείμενο που θα χρησιμοποιούμε και θα συμβουλευόμαστε καθημερινά τη νέα χρονιά: το ημερολόγιό μας. Και, με βάση τη μεγάλη ποικιλία της φετινής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«34+1 βιβλία που μας μεταδίδουν τη μαγεία των Χριστουγέννων» της Ράνιας Μπουμπουρή

Κάθε χρόνο, με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος τα πάντα γύρω μας παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη – δρόμοι και πλατείες, σπίτια και καταστήματα. Κι ανάμεσα στα καταστήματα, ξεχωρίζουν τα βιβλιοπωλεία. Με...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» του Χρήστου Ιωάννου

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έλαβε μία από τις ύψιστες τιμές για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της λογοτεχνίας και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.