fbpx
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΥ του Φίλιππου Φιλίππου

«Οι νικητές του διαγωνισμού αστυνομικού διηγήματος του Μεταιχμίου» του Φίλιππου Φιλίππου

 Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84», στην Τεχνόπολι, στο Γκάζι, ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού αστυνομικού διηγήματος με θέμα «Ο φόβος του ξένου». Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο σε συνεργασία με τον δημοτικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και τους νικητές παρουσίασαν ο δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης, γενικός διευθυντής του σταθμού, η Αμαλία Ζέπου εκ μέρους της διαδικτυακής πλατφόρμας δράσεων «Συν Αθηνά» του Δήμου Αθηναίων, ο εκδότης του Μεταίχμιου, Νώντας Παπαγεωργίου, και η Ελένη Μπούρα, υπεύθυνη ελληνικής λογοτεχνίας του οίκου. Ο ηθοποιός Γιώργος Νανούρης διάβασε αποσπάσματα από τα τρία διηγήματα που πρώτευσαν.

Το διήγημα «Φεγγαράκι μου λαμπρό» της Χριστίνας Μπουγιούκου πήρε τις περισσότερες ψήφους και, αφού δραματοποιηθεί, θα παιχτεί στον «Αθήνα 9,84». Ακολούθησαν το διήγημα «47Τ213» της Μάρας Κούρτογλου και το «Κριστέλα» της Μαρίας Τσιμά. Οι τρεις συγγραφείς θα λάβουν ως έπαθλο βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας των Εκδόσεων Μεταίχμιο.

Το σημαντικό είναι πως τα δέκα καλύτερα διηγήματα θα συμπεριληφθούν στον συλλογικό τόμο Ο φόβος του ξένου, που θα εκδοθεί τον Ιούνιο σε έντυπη και ψηφιακή μορφή από το Μεταίχμιο. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθούν στην πλατφόρμα «Συν Αθηνά».

Από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014, όταν έληξε η ημερομηνία συμμετοχής στον διαγωνισμό, φίλοι της αστυνομικής λογοτεχνίας (και πιθανότατα όχι μόνο φίλοι), κάθε ηλικίας και ποικίλων επαγγελμάτων, από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες έστειλαν τα διηγήματά τους στο Μεταίχμιο με την ελπίδα μιας διάκρισης. Μισοί ήταν άντρες και μισοί γυναίκες. O φόβος του ξένου ως θέμα είναι πάντα επίκαιρος και δεν αφορά μόνο τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία, αλλά αγγίζει και άλλες κοινωνικές παραμέτρους, ακόμα και τον φόβο απέναντι στον ίδιο τον εαυτό μας.

Είναι εκπληκτικό το ότι οι συμμετοχές έφτασαν στις 461, πράγμα που δείχνει την ανάγκη του κοινού να εκφραστεί λογοτεχνικά και, βεβαίως, να διακριθεί. Ωστόσο, από αυτές αξιολογήθηκαν μόνο οι 444 εξαιτίας ενός όρου του διαγωνισμού: οι συμμετέχοντες έπρεπε να κρίνουν οι ίδιοι την ποιότητα των κειμένων και όχι κάποια επιτροπή ειδικών, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα και παγκοσμίως (η πρωτότυπη ιδέα ανήκει στον κ. Παπαγεωργίου). Όσοι για ποικίλους λόγους δεν πήραν μέρος στην αξιολόγηση, δεν συμπεριελήφθησαν στους κρινόμενους – πράγμα λυπηρό, καθώς ορισμένα διηγήματα αποκλεισμένων ήταν πολύ καλά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αμφιθέατρο κατακλύστηκε από κόσμο. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του Μεταίχμιου, ο διαγωνισμός ενδέχεται να επαναληφθεί τον επόμενο χρόνο, καθώς το ενδιαφέρον του κοινού αποδείχτηκε μεγάλο. Ο οίκος εκδίδει σύγχρονους Έλληνες και ξένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, κυρίως Σκανδιναβούς, μα και κλασικά έργα νουάρ και μυστηρίου, άρα η υπόθεση βρίσκεται σε καλά χέρια.

Να προσθέσουμε πως στον διαγωνισμό πήραν μέρος, χωρίς να διακριθούν, και γνωστοί συγγραφείς που ήθελαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο συγκεκριμένο είδος, το οποίο τούτη την εποχή καλλιεργείται συστηματικά σε όλον τον κόσμο και διαβάζεται μανιωδώς σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού, όπως λανθασμένα πιστεύουν ορισμένοι.

o-fovos-tou-xenouΤα δέκα διηγήματα που διακρίθηκαν είναι:
1. «Φεγγαράκι μου λαμπρό» της Χριστίνας Μπουγιούκου
2. «47Τ213» της Μάρας Κούρτογλου
3. «Κριστέλα» της Μαρίας Τσιμά
4. «Ο νέος μου αδερφός» της Βέρας Καρτάλου
5. «Γερσίνια, πες της» της Ιφιγένειας Κρίντα
6. «Ο λύκος και οι καραμέλες» του Ευθύμιου Σαββάκη
7. «Σε δέκα ανάσες» της Θεώνης Σπαθή
8. «Σχέδιο Β» του Κωνσταντίνου Μουστάκα
9. «Το φεγγάρι του κυνηγού» της Λένας Κικίδου
10. «Βοριάς» του Θάνου Γιαλούρη


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«18+1 προτάσεις για Ημερολόγια 2024» της Ράνιας Μπουμπουρή

Πλησιάζει, όπως κάθε χρόνο, η ώρα να επιλέξουμε το αντικείμενο που θα χρησιμοποιούμε και θα συμβουλευόμαστε καθημερινά τη νέα χρονιά: το ημερολόγιό μας. Και, με βάση τη μεγάλη ποικιλία της φετινής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«34+1 βιβλία που μας μεταδίδουν τη μαγεία των Χριστουγέννων» της Ράνιας Μπουμπουρή

Κάθε χρόνο, με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος τα πάντα γύρω μας παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη – δρόμοι και πλατείες, σπίτια και καταστήματα. Κι ανάμεσα στα καταστήματα, ξεχωρίζουν τα βιβλιοπωλεία. Με...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» του Χρήστου Ιωάννου

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έλαβε μία από τις ύψιστες τιμές για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της λογοτεχνίας και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.