fbpx
ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ του Φίλιππου Φιλίππου

«Μεγάλο ναι στην ενιαία τιμή του βιβλίου» του Φίλιππου Φιλίππου

Τη Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Ακροπόλ» της οδού Ιπποκράτους μεγάλη εκδήλωση σχετικά με το νομοσχέδιο για την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου που προωθεί η κυβέρνηση κατόπιν υπόδειξης του ΟΟΣΑ. Εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπώλες, μεταφραστές, δημοσιογράφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές Μίμης Ανδρουλάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Ρένα Δούρου, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Ρεπούση. Απουσίαζαν βουλευτές από το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου Θάνος Ψυχογιός, ο οποίος αναφέρθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη και στην απροθυμία του να διατηρήσει, σε αντίθεση με τις επιταγές της τρόικας, τον ισχύοντα νόμο περί της ενιαίας τιμής του βιβλίου. Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Ψυχογιός, αντί να διατηρήσει τον νόμο που αφορά όλα τα βιβλία, μελετάει να εξαιρεθούν μόνο τα λογοτεχνικά βιβλία ώστε να χρυσώσει το χάπι (και μόνο για την πρώτη έκδοση), ενώ σκοπεύει να απελευθερώσει τις υπόλοιπες εκδόσεις και τα ξενόγλωσσα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσίπρας είπε πως ζούμε σε εποχή παραλογισμού και βαρβαρότητας που πλήττει τον πολιτισμό και δεσμεύτηκε πως μόλις το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο, αν ψηφιστεί. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι βουλευτές Νικήτας Κακλαμάνης και Κατερίνα Παπακώστα (ΝΔ), και Σπύρος Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ).

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Καμπουράκης, ο οποίος εξέφρασε την υποψία ότι εντός της Βουλής υπάρχει μια συνωμοσία σιωπής εις βάρος του βιβλίου. Στην ομιλία του ο Βασίλης Βασιλικός υπεραμύνθηκε του ισχύοντος νόμου και θύμισε στο ακροατήριο ότι η ενιαία τιμή βιβλίου εφαρμόστηκε πρώτη φορά στη Γαλλία το 1982 επί υπουργίας του Ζακ Λανγκ και κατέληξε με τη δυσοίωνη πρόβλεψη πως αν καταργηθεί ο νόμος, ο χώρος του βιβλίου θα υποστεί βαρύ πλήγμα, όπως συνέβη με τις μικρές ελληνικές βιοτεχνίες επίπλων που εξαφανίστηκαν με την έλευση στη χώρας μας του κολοσσού της σουηδικής ΙΚΕΑ.

Ο Δημήτρης Καλοκύρης, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, είπε πως η κατάργηση του νόμου θα είναι αρνητική για τους Έλληνες συγγραφείς και υποστήριξε πως πολλοί κόπτονται για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ενώ αδιαφορούν για τα άλλα προϊόντα πολιτισμού, όπως το βιβλίο.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος υπογράμμισε πως η λεγόμενη απελευθέρωση της τιμής του βιβλίου θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα μικρά βιβλιοπωλεία και ανέτρεξε στο παρελθόν, όταν δεν υπήρχε ενιαία τιμή και μερικά μεγάλα βιβλιοπωλεία με τις εκπτώσεις που έκαναν για να προσελκύσουν αγοραστές ανάγκαζαν τους εκδότες να αυξήσουν τις τιμές.

Στη δική του ομιλία ο Στέφανος Πατάκης, από τους στυλοβάτες της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, τόνισε πως οι Έλληνες εκδότες επί μήνες δίνουν μάχη υπέρ του ισχύοντος νόμου και ότι τώρα που ο χώρος βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες, ώστε να μην περάσει το καταστροφικό νομοσχέδιο. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, είπε, υπερασπίζεται τα μικρά βιβλιοπωλεία απέναντι στα σουπερμάρκετ (αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην επικράτεια 2.500 βιβλιοπωλεία ενώ στην Αγγλία, όπου δεν εφαρμόζεται η ενιαία τιμή βιβλίου, μόνο 1.000). Ο κ. Πατάκης ήταν κατηγορηματικός: με την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου οι τιμές όχι μόνο δεν θα πέσουν αλλά θα αυξηθούν, εις βάρος ασφαλώς των αναγνωστών. Μάλιστα, για να δείξει το πώς λειτουργούν οι εκδότες εν καιρώ κρίσης δήλωσε πως ο οίκος του αναγκάζεται να βγάζει και ευπώλητα βιβλία, ώστε να μπορεί να εκδίδει ποιητικές συλλογές και δοκίμια, που δεν αγκαλιάζονται από το ευρύ κοινό.

Η εκδήλωση ήταν μια έκκληση προς τον αρμόδιο υπουργό και προς όλη την κυβέρνηση να μην καταργηθεί η ενιαία τιμή βιβλίου. Ήταν μια ύστατη προσπάθεια των εκδοτών να αποτρέψουν την ψήφιση ενός αλλοπρόσαλλου νομοσχεδίου που τοποθετεί το βιβλίο, ένα πολιτιστικό αγαθό, μαζί με τα γάλατα και τα φάρμακα. Να σημειώσουμε πως, μολονότι η πλατεία του θεάτρου γέμισε, η παρουσία των συγγραφέων δεν ήταν κατά τη γνώμη μας η αναμενόμενη. Εκείνοι που διακρίναμε (ίσως κάποιοι μας διέφυγαν) ήταν: Ρέα Γαλανάκη, Σπύρος Γιανναράς, Χρήστος Γιανναράς, Μιχάλης Γκανάς, Νίκος Δαββέτας, Σωτήρης Δημητρίου, Αγαθή Δημητρούκα, Λίλλυ Εξαρχοπούλου, Γιάννης Κιουρτσάκης, Κώστια Κοντολέων, Μάνος Κοντολέων, Αθηνά Μπίνιου, Άννα Παπασταύρου, Γιάννης Ράγκος, Μαρία Σκιαδαρέση, Δημήτρης Στεφανάκης, Έρση Σωτηροπούλου, Μάκης Τσίτας, Στρατής Χαβιαράς, Νίκος Χρυσός. Διακρίναμε επίσης, μεταξύ άλλων, τους εκδότες Πόπη Γκανά, Γιώργο Δαρδανό, Νίκο Καρατζά, Νώντα Παπαγεωργίου, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Έλενα Πατάκη, Σταύρο Πετσόπουλο, Γιάννη Σολδάτο.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«18+1 προτάσεις για Ημερολόγια 2024» της Ράνιας Μπουμπουρή

Πλησιάζει, όπως κάθε χρόνο, η ώρα να επιλέξουμε το αντικείμενο που θα χρησιμοποιούμε και θα συμβουλευόμαστε καθημερινά τη νέα χρονιά: το ημερολόγιό μας. Και, με βάση τη μεγάλη ποικιλία της φετινής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«34+1 βιβλία που μας μεταδίδουν τη μαγεία των Χριστουγέννων» της Ράνιας Μπουμπουρή

Κάθε χρόνο, με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος τα πάντα γύρω μας παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη – δρόμοι και πλατείες, σπίτια και καταστήματα. Κι ανάμεσα στα καταστήματα, ξεχωρίζουν τα βιβλιοπωλεία. Με...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» του Χρήστου Ιωάννου

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έλαβε μία από τις ύψιστες τιμές για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της λογοτεχνίας και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.