fbpx
«Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ» ΣΤΗ ΡΩΜΗ

«Ο Καβάφης και οι ποιητές» στη Ρώμη της Viviana Sebastio

μετάφραση: Francesca Zaccone

 

Έχουν περάσει 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη και 80 χρόνια από τον θάνατό του και το έργο του ακόμη εντυπωσιάζει για το πόσο επίκαιρο και μοντέρνο παραμένει σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό αποδεικνύει και η εκδήλωση με θέμα «Ο Καβάφης και οι ποιητές» που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, στο θέατρο «Vascello» της Ρώμης. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης «La Sapienza» υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ένα πολυπληθές ακροατήριο γέμισε την αίθουσα και παρακολούθησε με ενδιαφέρον τους ποιητές που ανέβηκαν στη σκηνή για να διαβάσουν και να σχολιάσουν ποιήματα του Καβάφη αλλά και δικά τους που έχουν σχέση μ' αυτόν.

Έλαβαν μέρος ποιητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία: ο Διονύσης Καψάλης, ο Μιχάλης Πιερής, η Daniela Attanasio, η Silvia Bre, ο Franco Buffoni, ο Roberto Deidier, η Biancamaria Frabotta και ο Elio Pecora.

Όπως σημείωσε, κατά την εισαγωγή της, η καθηγήτρια της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ρώμης Paola Maria Minucci, η βραδιά βασίστηκε στην απήχηση που έχει ο Κωνσταντίνος Καβάφης γνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια στους Ιταλούς ποιητές, καθώς και στον έντονο και πάντα επίκαιρο διάλογο που ακόμα διεξάγεται μεταξύ του Καβάφη και των φωνών της σύγχρονης ιταλικής ποίησης.

Οι νότες των Τραγουδιών χωρίς λέξεις (Canzoni senza parole) του Ιταλού συνθέτη Michele Sganga, τον οποίο συνόδεψαν ο Jacopo Mossesso με το τσέλο και ο Αλέξανδρος Παπάζογλου με την ακουστική κιθάρα, εναλλάσσονταν με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και του Κύπριου Ευαγόρα Καραγιώργη σε απόλυτη αρμoνία με την ανάγνωση των ποιημάτων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«18+1 προτάσεις για Ημερολόγια 2024» της Ράνιας Μπουμπουρή

Πλησιάζει, όπως κάθε χρόνο, η ώρα να επιλέξουμε το αντικείμενο που θα χρησιμοποιούμε και θα συμβουλευόμαστε καθημερινά τη νέα χρονιά: το ημερολόγιό μας. Και, με βάση τη μεγάλη ποικιλία της φετινής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«34+1 βιβλία που μας μεταδίδουν τη μαγεία των Χριστουγέννων» της Ράνιας Μπουμπουρή

Κάθε χρόνο, με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος τα πάντα γύρω μας παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη – δρόμοι και πλατείες, σπίτια και καταστήματα. Κι ανάμεσα στα καταστήματα, ξεχωρίζουν τα βιβλιοπωλεία. Με...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» του Χρήστου Ιωάννου

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έλαβε μία από τις ύψιστες τιμές για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της λογοτεχνίας και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.