fbpx
Επιζώντες του Ολοκαυτώματος μηνύουν εκδοτικό οίκο για βιβλία που εξυμνούν τον Χίτλερ

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος μηνύουν εκδοτικό οίκο για βιβλία που εξυμνούν τον Χίτλερ

Δύο επιζώντες του Ολοκαυτώματος κι ένα πρώην μέλος της πολωνικής αντίστασης κατά των ναζί προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον εκδοτικού οίκου που τύπωσε βιβλία τα οποία εξυμνούν τον Αδόλφο Χίτλερ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο δικηγόρος τους, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για πρωτιά στην Πολωνία.

Η μήνυσή τους εναντίον του εκδοτικού οίκου Katmar του Γκντανσκ αφορά δύο βιβλία προπαγάνδας του Βέλγου συνεργάτη των ναζί και αξιωματικού των SS Λεόν Ντεγκρέλ: τα Ο αιώνας του Χίτλερ (δίτομο) και Χίτλερ ο δημοκράτης. Ο Ντεγκρέλ ήταν πριν από τον πόλεμο ηγέτης του βελγικού ακροδεξιού κόμματος Ρεξ, πριν γίνει αξιωματικός των SS επί Κατοχής και παρασημοφορηθεί από τον Χίτλερ.

«Η εξύμνηση του ναζισμού και η άρνηση του Ολοκαυτώματος αποτελούν ποινικό αδίκημα στην Πολωνία, και στη θεωρία μπορούν να διωχθούν ποινικά, αλλά στην πράξη οι εισαγγελείς δεν ενεργούν αποτελεσματικά στην πλειονότητα των περιπτώσεων» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βόιτσεχ Κοζλόφσκι, νομικός που εργάζεται για το διεθνές δικηγορικό γραφείο Dentons και ανέλαβε την υπόθεση pro bono, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτή είναι η πρώτη υπόθεση δίωξης αυτού του είδους που έχει γίνει ποτέ σε αστικό δικαστήριο στην Πολωνία» πρόσθεσε ο Κοζλόφσκι, ο οποίος διευκρίνισε πως ο εισαγγελέας είχε απορρίψει προηγούμενη μήνυση εναντίον του εκδοτικού οίκου βάσει του ποινικού κώδικα που απαγορεύει τη ρητορική μίσους.

Οι προσφεύγοντες αξιώνουν να σταματήσει η διανομή των βιβλίων του Ντεγκρέλ, ο εκδοτικός οίκος να ζητήσει συγγνώμη που θα δημοσιευθεί σε πολωνικά ΜΜΕ και ο εκδοτικός οίκος να καταβάλει 9.500 ευρώ για αγαθοεργίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των αποπειρών λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες

Την ανησυχητική αύξηση των προσπαθειών για απομάκρυνση «αμφιλεγόμενων» βιβλίων από βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA),...

ΝΕΑ
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2023: Αυξημένος τζίρος, μειωμένος όγκος

Πωλήσεις αυξημένες σε αξία αλλά μειωμένες σε όγκο: αυτή είναι η τάση που καταγράφει για τα βιβλία η έκθεση Global Book Market 2023 της Nielsen BookData και της GfK, με βάση στοιχεία από τις πωλήσεις εκτυπωμένων...

ΝΕΑ
Η πειρατεία κοστίζει ακριβά στην ιταλική βιομηχανία βιβλίου

Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 28% του ετήσιου τζίρου της, χάνει κάθε χρόνο η βιομηχανία του βιβλίου στην Ιταλία εξαιτίας της πειρατείας, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.