Ιταλοί μαθητές ανακαλύπτουν τον κόσμο της κινεζικής γλώσσας
Ιταλοί μαθητές ανακαλύπτουν τον κόσμο της κινεζικής γλώσσας

Ιταλοί μαθητές ανακαλύπτουν τον κόσμο της κινεζικής γλώσσας

Στο πολύχρωμο παιδικό τμήμα της κεντρικής βιβλιοθήκης Σαλαμπόρσα στην Μπολόνια, μια ομάδα περίπου 40 Ιταλών μαθητών μπαίνει δειλά ενώ αρκετοί ενήλικοι τους χαμογελούν για να τους ενθαρρύνουν. Στα ράφια και στα μικρά θρανία υπάρχουν 34 διαφορετικά βιβλία. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη σχολική ημέρα ούτε μια συνηθισμένη προσφορά βιβλίων επιλεγμένα από τον κατάλογο της βιβλιοθήκης: όλα τα παραμύθια είναι γραμμένα στα κινεζικά!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Xinhua που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για μια ιδέα πίσω από την έκθεση: «Πολύχρωμος Κόσμος στα Μάτια των Παιδιών» αφιερωμένη στην παιδική λογοτεχνία: μια προσφορά παραμυθιών από παιδί σε παιδί. Συγγραφείς είναι Κινεζάκια, ηλικίας από 3 έως 12 χρόνων, καθώς η Κίνα ήταν φιλοξενούμενη χώρα της φετινής 55ης Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου.

Σύντομα οι λιλιπούτειοι επισκέπτες αρχίζουν να ξεθαρρεύουν: πετάνε τα μπουφάν τους κάτω, σκορπίζονται στην αίθουσα και αρχίζουν να περιεργάζονται τα μικρά βιβλία, τις φωτογραφίες και τα γράμματα. Στην πραγματικότητα, τα ιδεογράμματα δεν τους είναι κάτι εξωτικό, δεδομένου ότι στο ιδιωτικό σχολείο όπου φοιτούν διδάσκονται κινεζικά ήδη από νήπια, σε επίπεδο δραστηριοτήτων φυσικά, ενώ στη δεύτερη τάξη αρχίζουν σιγά σιγά να παίρνουν τα πρώτα μαθήματα κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κομφούκιος. Τα παιδιά έχουν ήδη επιλέξει τα βιβλία που τους αρέσουν περισσότερο, αφού είδαν τους τίτλους και συζήτησαν τις ιστορίες. Επιλέγουν ένα παραμύθι και ένας διερμηνέας το διαβάζει δυνατά, πρώτα στα κινεζικά και μετά στα ιταλικά.

Την ανάγνωση ακολουθεί μια τρίτη και δημιουργική φάση: οι Ιταλοί μαθητές πρέπει τώρα να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να γράψουν τις δικές τους ιστορίες με λόγια και εικόνες. Τα παραμύθια τους θα σταλούν στους Κινέζους συνομήλικούς τους. Καθισμένος σε μια μικρή καρέκλα ο 11χρονος Μπράντο φαίνεται να απολαμβάνει το εγχείρημα, καθώς άρχισε να γράφει προσεκτικά ένα παραμύθι για έναν σκύλο και μια γάτα: ο σκύλος συμπεριφέρεται λιγάκι καυχησιάρικα ... παινεύεται για αυτά που μπορεί να κάνει και για το ωραίο του σπίτι... Η γάτα όμως είναι πιο έξυπνη, δεν αφήνει τον σκύλο να την ξεγελάσει αλλά τον ρωτά: «Γιατί νομίζεις ότι το σπίτι σου είναι πιο ωραίο από το δικό μου; Δεν το έχεις δει... γιατί το σπίτι μου είναι στην Κίνα» του εξηγεί ήρεμα.

Ο Μπράντο έγραψε όλο το παραμύθι στα κινεζικά, έτσι οι συνομήλικοί του στην άλλη πλευρά της γης δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να το καταλάβουν. Σύμφωνα με τον δάσκαλο του των κινεζικών, είναι από τους πιο ταλαντούχους μαθητές στην τάξη του πολύ πάνω από το επίπεδο των 11 χρόνων του.

Στο σχολείο του Μπράντο διδάσκονται τα κινεζικά ως δεύτερη γλώσσα, μαζί με τα αγγλικά. Μαζί με τη γλώσσα αποκτούν και μια γενική εικόνα της Κίνας μαθαίνοντας αρκετές παραδόσεις όπως πολεμικές τέχνες, μουσική, ενδυματολογία. Αυτό βοηθά το πολιτιστικό υπόβαθρο των μαθητών καθώς πολλοί έχουν ξένους γονείς. Όπως εξηγεί ο δάσκαλος, στην Ιταλία είναι πολύ σημαντική η ομιλία για τον λόγο αυτό οι ιταλοί μαθητές έχουν ανάγκη να μιλάνε πολύ για να κατανοήσουν καλύτερα την κινεζική γλώσσα. Αντίθετα οι γεννημένοι στην Κίνα μαθητές, χρειάζονται πολύ περισσότερο τις γραπτές δραστηριότητες.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
«ένα όνομα… ένας κόσμος»

Την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων (Αίθουσα Εκδηλώσεων) η εκδήλωση «ένα όνομα… ένας κόσμος». Με την παραπάνω εκδήλωση θα παρουσιάσουμε σε γονείς και φίλους του...

ΝΕΑ
Η Αθήνα φοράει τα καλά της και γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 είναι από σήμερα η Αθήνα και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τους άξονες και τη φιλοσοφία της διοργάνωσης, που με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: