Το Man Booker υποχώρησε στις πιέσεις της Κίνας
Το Man Booker υποχώρησε στις πιέσεις της Κίνας

Το Man Booker υποχώρησε στις πιέσεις της Κίνας

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η κίνηση των οργανωτών του βραβείου Man Booker να αλλάξουν την περιγραφή της εθνικότητας ενός υποψήφιου για το βραβείο Ταϊβανέζου συγγραφέα, μετά από κινεζικές πιέσεις.

Ο Wu Ming-Yi συμπεριελήφθη τον περασμένο μήνα στη μακρά λίστα του βραβείο για το βιβλίο του The Stolen Bicycle, και σε ανάρτησή του στο Facebook είχε αναφερθεί στο γεγονός τονίζοντας: «Αν και αυτό είναι απλά το πρώτο στάδιο της μακράς λίστας, είναι μεγάλη τιμή μου να είμαι σε αυτήν, και ακόμα περισσότερο δεδομένο ότι η εθνικότητά μου καταγράφεται ως Ταϊβάν. Ελπίζω ότι αυτό το μυθιστόρημα θα επιτρέψει στους αναγνώστες να δουν την ιστορία, την άποψη και το πνεύμα της Ταϊβάν».

Ωστόσο, δύο εβδομάδες αργότερα η καταχώρηση της εθνικότητάς του τροποποιήθηκε, και πλέον εμφανίζεται ως «Ταϊβάν, Κίνα», προφανώς μετά από πιέσεις από το Πεκίνο, που θεωρεί ότι η Ταϊβάν ανήκει στην επικράτειά του και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο με αυτό το ζήτημα.

Σύντομα ξεσηκώθηκε κατακραυγή στο Διαδίκτυο κατά των οργανωτών του Man Booker, οι οποίοι απάντησαν πως έχουν ζητήσει διευκρινίσεις για το ποια είναι η επίσημη θέση της Βρετανίας ως προς το καθεστώς της Ταϊβάν, ενώ υποστηρίζουν ότι πριν προχωρήσουν στην αλλαγή είχαν ενημερωθεί πως η «σωστή, πολιτικά ουδέτερη» γραφή της εθνικότητας του Wu είναι «Ταϊβάν, Κίνα». Ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε στον Guardian ότι αναμένει ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: