fbpx
Το μπλε λεωφορείο που λατρεύουν τα παιδιά της Καμπούλ

Το μπλε λεωφορείο που λατρεύουν τα παιδιά της Καμπούλ

To μπλε λεωφορείο Charmaghz (που σημαίνει «Καρύδι») είναι το αγαπημένο των παιδιών στην πολύπαθη πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ. Γιατί δεν είναι ένα απλό λεωφορείο, αλλά μία κινητή βιβλιοθήκη, στην οποία βρίσκει κανείς εκατοντάδες παιδικά βιβλία γραμμένα στις δύο κύριες γλώσσες στο Αφγανιστάν, ντάρι και πάστο.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ η κινητή βιβλιοθήκη είναι στον δρόμο, σταματώντας για κάποιες ώρες σε διάφορες γειτονιές της Καμπούλ.

Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβε η 25χρονη Φρέστα Καρίμ, που πρόσφατα πήρε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ήθελε να δώσει στα παιδιά της Καμπούλ κάτι που έλειπε από τη δική της παιδική ηλικία: τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, μακριά από τη σκιά του πολέμου και της φτώχειας.

«Δεν ξέρω πόσοι από μας μπορούμε πραγματικά να ξεχάσουμε τον πόνο που μας έχει προκαλέσει ο πόλεμος. Ίσως τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να το σκεφτούν, αλλά και πάλι νιώθω ότι το συνειδητοποιούν» δήλωσε στo Associated Press η Καρίμ, εκφράζοντας την ελπίδα της το πρόγραμμα αυτό να τα κάνει να ξεχάσουν τα βάσανα του πολέμου. Δήλωσε ακόμα εντυπωσιασμένη από την αποδοχή που είχε το πρόγραμμα και από την αγάπη που τρέφουν τα παιδιά για την κινητή βιβλιοθήκη, σε μια χώρα όπου πολλά σχολεία δεν είναι καν στεγαζόμενα και «το να μιλάμε για μια βιβλιοθήκη αποτελεί πολυτέλεια» όπως σημείωσε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Το Επαγγελματικό Πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ συνεχίζει δυναμικά για 2η χρονιά

Εμβαθύνοντας στη σημασία που έχει η γνωριμία, ο διάλογος και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του εκδοτικού κόσμου της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εγκαινίασε πέρυσι το...

ΝΕΑ
Σκοτία: Απρόσμενη δωρεά κρατάει ζωντανό το λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write

Νέα πνοή στο λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write της Γλασκώβης, το οποίο ματαιώθηκε φέτος λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δίνει μία απρόσμενη δωρεά ύψους 65.000 λιρών, η οποία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή...

ΝΕΑ
Συνάντηση του Να Μου Γελλάς με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη, Τετάρτη 24/4

Οι συναντήσεις του namougellas.com, αυτή η μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσεις ζωντανά με ανθρώπους που θαυμάζεις, συνεχίζονται. «Την Τετάρτη 24 Απριλίου, δέκα συνδρομητές του Να Μου Γελλάς θα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.