fbpx
Το «απαγορευμένο» βιβλίο που διαβάζεται χάρη στον «Δον Κιχώτη»

Το «απαγορευμένο» βιβλίο που διαβάζεται χάρη στον «Δον Κιχώτη»

Το βιβλίο Fariña του Nacho Carretero, το οποίο αποκαλύπτει ένα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών στην περιφέρεια της Γαλικίας, στην Ισπανία, κυκλοφόρησε το 2015, όμως τον περασμένο Φεβρουάριο δικαστήριο διέταξε την αναστολή της κυκλοφορίας του, αφού ο δήμαρχος μιας πόλης της Γαλικίας, τον οποίο ο συγγραφέας κατονομάζει ως εμπλεκόμενο στο κύκλωμα, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του Carretero και του εκδοτικού οίκου Libros del KO.

Η Ένωση Βιβλιοπωλών της Μαδρίτης, εκφράζοντας την υποστήριξή της στον συγγραφέα και κάνοντας λόγο για μια απόφαση «δυσανάλογη και αναχρονιστική» που έχει ως μόνο στόχο να εμποδίσει το αναγνωστικό κοινό να διαβάσει το βιβλίο, έκανε κάτι το πρωτότυπο: δημιούργησε μια ιστοσελίδα, τη Finding Fariña, η οποία χρησιμοποιεί ένα ψηφιακό εργαλείο για να «αντλήσει» τις 80.000 λέξεις του βιβλίου από ένα πολύ πιο γνωστό έργο: τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες.

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν έτσι να διαβάσουν σελίδα σελίδα το βιβλίο του Carretero, βλέποντας παράλληλα πού υπάρχει η κάθε λέξη στο κείμενο του Δον Κιχώτη. Όσο για τις λέξεις του Fariña που δεν υπάρχουν στο έργο του Θερβάντες, αυτές σχηματίζονται από μεμονωμένες συλλαβές άλλων λέξεων, δίνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024 στον Ιανό της Αθήνας

«Αν είναι να μιλήσει κάποιος, ας πει για την αγάπη…» Μιχάλης Γκανάς Για 15η χρονιά, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 100 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι,...

ΝΕΑ
Λατινοαμερικανική «αναγέννηση» στη μακρά λίστα για το International Booker

Ισχυρή παρουσία έχουν οι συγγραφείς από τη Λατινική Αμερική στη μακρά λίστα για το φετινό λογοτεχνικό βραβείο International Booker, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα άνθηση της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.