fbpx
H Χέρτα Μίλερ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

H Χέρτα Μίλερ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Βραβευμένη το 2009 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το θάρρος και το δημιουργικό της έργο με το οποίο αντιστάθηκε στην καταπίεση και την τρομοκρατία των αυταρχικών καθεστώτων, η Γερμανίδα συγγραφέας Χέρτα Μίλερ επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα, αλλά και τη χώρα μας.

Η επίσκεψη της σπουδαίας Γερμανίδας συγγραφέως αποτελεί πρόδρομη δράση του μεγάλου γεγονότος που ξεκινά για την Αθήνα στις 23 Απριλίου και διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο, του «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων και η UNESCO.

Η νομπελίστα Χέρτα Μίλερ ανοίγει τον κατάλογο των επισκέψεων μιας σειράς βραβευμένων και δημοφιλών συγγραφέων που θα τιμήσουν την πόλη και τη διοργάνωση, όπως οι Ian McEwan, Pete Handke, George Saunders και πολλοί άλλοι.

«Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εμπνεύσει, να προωθήσει την ανάγνωση και τη δημιουργία, να αφήσει διακριτό πολιτιστικό αποτύπωμα και να ενισχύσει τη θέση της Αθήνας ως κορυφαίο προορισμό σύγχρονου πολιτισμού» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα υποδεχθεί τη Χέρτα Μίλερ στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας. Στις 20.30 της ίδιας ημέρας η διακεκριμένη συγγραφέας θα παρευρεθεί στην πρώτη προβολή στη χώρα μας του ντοκιμαντέρ Χέρτα Μίλερ – Το αλφάβητο του φόβου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16.

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 19.30, επίσης στο Ινστιτούτο Γκαίτε, η συγγραφέας διαβάζει αδημοσίευτα μέχρι τώρα στην Ελλάδα έργα της – ποιητικά κολάζ και αποσπάσματα από το βιβλίο της Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου σε μετάφραση της Γιώτας Λαγουδάκου. Τα ελληνικά κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια. Με τη Χέρτα Μίλερ θα συνομιλήσει ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει και ο συντονιστής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» Γιάννης Τροχόπουλος.

Η επίσκεψη της Χέρτα Μίλερ πραγματοποιείται σε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το Goethe – Institut Athen και τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Η είσοδος στις δυο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Η Χ. Μίλερ γεννήθηκε στο γερμανόφωνο Νίτσκιντορφ της Ρουμανίας, σπούδασε στην Τιμισοάρα και εργάστηκε ως μεταφράστρια σε μηχανουργικό εργοστάσιο, απ’ όπου απολύθηκε επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Σεκουριτάτε, τη μυστική υπηρεσία της Ρουμανίας. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε λογοκριμένο το 1982 και κυκλοφόρησε λίγα χρόνια μετά στη Γερμανία σε περιληπτική έκδοση. Έκτοτε, η έκδοση των έργων της απαγορεύθηκε στη Ρουμανία, ενώ η ίδια υπέστη ανακρίσεις, κατ’ οίκον έρευνες και απειλές από τη Σεκουριτάτε. Το 1987 κατάφερε να φύγει στη Γερμανία, όπου και ζει μέχρι σήμερα.

«Την ευτυχία μπορείς να τη μοιραστείς, την τύχη όμως όχι» είχε δηλώσει κατά τη βράβευση με το Νόμπελ Λογοτεχνίας η Χέρτα Μίλερ, προσθέτοντας: «Αυτό το βραβείο βοηθά να θυμίσουμε τους προσχεδιασμένους διωγμούς και τον αφανισμό ανθρώπων σ’ εκείνους που έχουν ζήσει τέτοιους διωγμούς και να τους δείξουμε σε όσους ευτυχώς δεν χρειάστηκε να τους ζήσουν. Η λογοτεχνία δεν μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά, όμως, έστω και εκ των υστέρων, μπορεί να επινοήσει μια γλώσσα ικανή να μας δείξει όσα συμβαίνουν μέσα μας και γύρω μας όταν εκτροχιάζονται οι αρχές».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024 στον Ιανό της Αθήνας

«Αν είναι να μιλήσει κάποιος, ας πει για την αγάπη…» Μιχάλης Γκανάς Για 15η χρονιά, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 100 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι,...

ΝΕΑ
Λατινοαμερικανική «αναγέννηση» στη μακρά λίστα για το International Booker

Ισχυρή παρουσία έχουν οι συγγραφείς από τη Λατινική Αμερική στη μακρά λίστα για το φετινό λογοτεχνικό βραβείο International Booker, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα άνθηση της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.