«Στο Εργαστήρι του Συγγραφέα – Λογοτεχνία και Κριτική» από το ΕΚΠΑ
«Στο Εργαστήρι του Συγγραφέα – Λογοτεχνία και Κριτική» από το ΕΚΠΑ

«Στο Εργαστήρι του Συγγραφέα – Λογοτεχνία και Κριτική» από το ΕΚΠΑ

Η γνωριμία με σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, η μελέτη του έργου τους και η συγγραφή ενός κριτικού κειμένου πάνω σε αυτό είναι οι τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται η νέα, καινοτόμος σειρά προγραμμάτων από το E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ε.Κ.Π.Α.), προσεγγίζοντας τη λογοτεχνία από ποικίλες πλευρές. Στοχεύοντας στο ευρύτερο κοινό, αλλά και στους αφοσιωμένους λάτρεις της λογοτεχνίας, η φιλοδοξία των προγραμμάτων «Στο εργαστήρι του συγγραφέα π– Λογοτεχνία και Κριτική» είναι να ανοίξουν έναν κόσμο φαντασίας και γνώσης.

Για πρώτη φορά, το E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγκεντρώνει σε μια σειρά προγραμμάτων επιλεγμένους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, οι οποίοι μιλούν εκ βαθέων για το έργο τους.

Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βασιλικός, Ρέα Γαλανάκη,
Σωτήρης Δημητρίου, Μιχάλης Μοδινός, Δημήτρης Νόλλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος,
Αλέξης Πανσέληνος, Έρση Σωτηροπούλου και Χρήστος Χρυσόπουλος.

Οι συγγραφείς, καθένας στο δικό του πρόγραμμα, ανοίγουν το εργαστήριό τους και οι συμμετέχοντες τους παρακολουθούν να παρουσιάζουν τα βιβλία τους, να σχολιάζουν και να διαβάζουν τα κείμενά τους, να περιγράφουν τους ήρωες των βιβλίων τους, να μιλούν για την κριτική του έργου τους, να εξομολογούνται τα μελλοντικά τους σχέδια και να αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές του τρόπου με τον οποίο γράφουν.

Η μελέτη και η γραφή της λογοτεχνικής κριτικής αποτελούν σημαντικά θέματα κάθε προγράμματος, αλλά εξετάζονται σε ένα ευρύ πλαίσιο που ξεπερνά την απλή κατανόηση των κειμένων, στοχεύοντας στην ευρύτερη και βαθύτερη αντίληψη της ζωής και τελικά στην προσωπική ανάπτυξη της ευαισθησίας και της κριτικής σκέψης του ατόμου μέσα από την προσέγγιση της λογοτεχνίας.

Το κάθε πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τη δεξιότητα να συνθέτουν ένα πολύπλευρο και εύστοχο κριτικό κείμενο (βιβλιοπαρουσίαση, άρθρο, ομιλία κλπ.), ενώ παράλληλα θα καλλιεργηθεί και θα οξυνθεί η αναγνωστική και η κριτική τους αντίληψη. Επιστημονικός υπεύθυνος του E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Ε. Πετράκης. Ακαδημαϊκή υπεύθυνος της συγκεκριμένης κατεύθυνσης προγραμμάτων είναι η καθηγήτρια Έρη Σταυροπούλου και επιμελητής παραγωγής ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος.

Η επιτυχής ολοκλήρωση των Προγραμμάτων οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης.

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 21/5/2018 | Έναρξη Μαθημάτων: 29/5/2018

Σημειώματα συντελεστών
«Η σύλληψη της ιδέας για νέα προγράμματα που θα απαντούν στο ζητούμενο των καιρών μας για απόκτηση βαθιάς γνώσης και ανάπτυξη συνθετικής σκέψης σε ένα ευχάριστο και προσιτό πλαίσιο επιμόρφωσης, απέκτησε υπόσταση μέσα από τη λογοτεχνία. Όταν ορισμένα από τα σημαντικότερα ονόματα στον χώρο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας συγκεντρώνονται για να αποκαλύψουν τα μυστικά της γραφής και της κριτικής, σε συνδυασμό με την εμπειρία και το κύρος του E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), τότε πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία που αποτελεί σημαντική συνεισφορά στον τομέα του πολιτισμού» – Παναγιώτης Ε. Πετράκης, Καθηγητής – Επιστημονικός Υπεύθυνος E-Learning ΕΚΠΑ

«Πιστεύω στη συμβολή της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση και ανάπτυξη του πολιτισμού. Η λογοτεχνία καλλιεργεί τη φαντασία, οξύνει την ευαισθησία, διευρύνει τις δυνατότητες της γλώσσας, βοηθά στη διατήρηση της μνήμης των μεγάλων ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων, φωτίζει την καθημερινότητα της ζωής, αναπτύσσει την εθνική, ιστορική και κοινωνική συνείδηση.

Έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη λογοτεχνία, που αναδεικνύει και σχολιάζει τη σημερινή ζωή. Η κατανόηση της κριτικής στάσης της λογοτεχνίας απέναντι στη ζωή αλλά και η δική μας κριτική ματιά απέναντι στη λογοτεχνία μπορεί ακόμη να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε κριτικά καταστάσεις που θυμίζουν ιστορίες βιβλίων αλλά είναι πραγματικές.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαι ευτυχής που το E-Learning του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) όχι μόνο προέκρινε την ανάπτυξη αυτής της σειράς προγραμμάτων αλλά την ανέδειξε με άριστο τρόπο. Εύχομαι η επιτυχία των προγραμμάτων να συμβάλει στη διεύρυνση της σειράς και με άλλους λογοτέχνες, πεζογράφους και ποιητές» – Έρη Σταυροπούλου, Ομ. Καθηγήτρια – Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη

«Ως συγγραφέας και επιμελητής παραγωγής της σειράς "Στο Εργαστήρι του Συγγραφέα – Λογοτεχνία & Κριτική" διαπίστωσα για μια ακόμη φορά τη σαγήνη που προσφέρει ο κόσμος της λογοτεχνίας και η σκέψη των ανθρώπων της γραφής. Όσοι παρακολουθήσουν τα προγράμματα ευελπιστώ να εισπράξουν την ίδια βαθιά επιβράβευση» – Χρήστος Χρυσόπουλος, Συγγραφέας – Επιμελητής Παραγωγής

Στοιχεία Επικοινωνίας
Γραμματεία E-Learning Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Τηλ.: 210 368 9354
Ρένια Γαλανοπούλου, Υπεύθυνη Marketing | E-Learning Πρόγραμμα – Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)

Πληροφορίες (Τύπος & ΜΜΕ): 210.3689319 (Αχιλλέας Κούριας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: