fbpx
Εντατικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής παιδικού βιβλίου στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Εντατικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής παιδικού βιβλίου στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Οι ιστορίες για παιδιά γράφονται από ενήλικες.

Πόσο μεγάλη παγίδα είναι αυτό;

Μιλώντας για το παιδικό βιβλίο, είναι πολλά τα ερωτήματα που δημιουργούνται:

Τα βιβλία πρέπει να ψυχαγωγούν ένα παιδί ή να το διδάσκουν; Πρέπει να μιλάνε για την πραγματικότητα ή για κόσμους φανταστικούς; Πρέπει να κάνουν το παιδί να γελά ή να το προβληματίζουν; Υπάρχουν τελικά «πρέπει» και «δεν πρέπει»; Λογοκρίνονται οι ιστορίες για παιδιά ή ο συγγραφέας αφήνει τον εαυτό του ελεύθερο;

Το να γράφει κανείς για παιδιά δεν είναι τόσο απλό όσο ίσως φαντάζει σε κάποιους. Το παιδί είναι ένας πολύ απαιτητικός αναγνώστης και αρκετά απρόβλεπτος. Το παιδί της σύγχρονης εποχής είναι υποψιασμένο και εξελιγμένο. Δεν έχει σχέση με το παιδί που ήμασταν εμείς κάποτε. Όμως, κάποια βασικά πράγματα μένουν ίδια κι αυτά είναι που πρέπει να ανακαλύψουμε.

Ο τρόπος γραφής πρέπει να είναι απλός, αλλά όχι απλοϊκός. Η ιστορία να είναι ενδιαφέρουσα και γρήγορη. Η σύγχρονη εποχή απαιτεί περιεκτικό λόγο ή μήπως όχι;

Ο συγγραφέας είναι κερδισμένος αν από τις πρώτες λέξεις κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού. Μόνο τότε το παιδί θα συνεχίσει την ιστορία. Το παιδί-αναγνώστης είναι διαφορετικό από τον ενήλικα. Ίσως να μην μπορέσει να προσδιορίσει για ποιο λόγο του άρεσε μια ιστορία ή όχι. Είναι πιο εύκολο και πιθανό να εκφράσει πώς το έκανε να αισθανθεί η ιστορία που μόλις διάβασε. Κι αυτό είναι αλάνθαστο κριτήριο.

Είναι διαφορετικό να αφηγούνται οι γονείς μια ιστορία το βράδυ στο παιδί τους ή οι εκπαιδευτικοί στους μαθητές τους και διαφορετικό να γράφουμε μια ιστορία που θα διαβαστεί από παιδιά που δεν γνωρίζουμε. Η σωστή δομή βοηθά να έχουμε μια ιστορία συγκροτημένη. Μόνο αν είναι δουλεμένοι οι ήρωες, ζωντανεύουν και συντροφεύουν τον αναγνώστη. Ενώ ο τρόπος που θα χειριστούμε το θέμα μας πρέπει να είναι πρωτότυπος, ευφάνταστος και λογοτεχνικά δοσμένος.

Για να γράψει κάποιος βιβλία για παιδιά, χρειάζεται μεράκι, κέφι, αγάπη και πολλή δουλειά!

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις αυτοτελείς κύκλους (διάρκειας έξι ωρών ο καθένας), όπου οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν τρία διαφορετικά είδη παιδικών βιβλίων και θα δημιουργήσουν ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι πραγματικές, ιστορίες μαγικές και ιστορίες τρελές. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν να παρακολουθήσουν έναν, δύο ή και τρεις κύκλους.

Κόστος: Για την παρακολούθηση ενός κύκλου: €60
Για την παρακολούθηση δύο κύκλων: €120
Για την παρακολούθηση και των τριών κύκλων: €165
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν δωρεάν δύο βιβλία από τη σειρά «Μικρές καληνύχτες», καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης.

1ος κύκλος: Ιστορία βραχείας φόρμας
Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, 10:00-17:00
Πρώτο τρίωρο: Θα διαβαστούν και θα σχολιαστούν ιστορίες βραχείας φόρμας. Θα γίνει συζήτηση για το ξεκίνημα, για την ανατροπή και τη λύτρωση. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν ταυτότητες ηρώων και θα δουλέψουν τη λιτή και περιεκτική γραφή. Θα γίνει συζήτηση για τις διαφορές που έχουν τα παιδιά του τότε με τα παιδιά του σήμερα. Η ιστορία πρέπει να έχει κάποιο μήνυμα; Σκοπός είναι η διδαχή ή η διασκέδαση του παιδιού-αναγνώστη;
Διάλειμμα μίας ώρας
Δεύτερο τρίωρο: Προσδιορισμός του θέματος που ενδιαφέρει τον συγγραφέα αλλά και τον μικρό αναγνώστη. Δημιουργία ηρώων ζωντανών και στήσιμο μιας ιστορίες από τον κάθε συμμετέχοντα για να δουλευτεί περαιτέρω στο σπίτι.

2ος κύκλος: Παραμύθι
Σάββατο 21 Απριλίου 2018, 10:00-17:00
Πρώτο τρίωρο: Συζήτηση για το παραδοσιακό παραμύθι, το παραμύθι στη σύγχρονη εποχή και για τον μαγικό ρεαλισμό. Θα διαβαστούν και θα σχολιαστούν παραμύθια. Η λυρική και πληθωρική γραφή, η δομή και οι χαρακτήρες. Δοκιμασίες, «από μηχανής θεός» για την επίλυση και λυτρωτικό τέλος.
Διάλειμμα μίας ώρας
Δεύτερο τρίωρο: Τοποθέτηση ενός παραμυθιού στη σύγχρονη εποχή. Ποια μαγικά στοιχεία ταιριάζουν στη σημερινή πραγματικότητα; Ποιοι ήρωες ενδιαφέρουν τα παιδιά;

3ος κύκλος: Σουρεαλιστική ιστορία
Σάββατο 19 Μαΐου 2018, 10:00-17:00
Πρώτο τρίωρο: Σουρεαλισμός, υπερβολή και γέλιο. Θα διαβαστούν και θα σχολιαστούν σουρεαλιστικές ιστορίες. Ζώα και αντικείμενα ζωντανεύουν. Τι φωνή θα πάρουνν; Ρυθμός γρήγορος και πολλή φαντασία. Γραφή χιουμοριστική και ομοιοκαταληξίες.
Διάλειμμα μίας ώρας
Δεύτερο τρίωρο: Επιλογή ηρώων. Σκεφτόμαστε με εικόνες. Πώς κάνουμε ένα παιδί να γελάσει; Στήνουμε την αρχή της ιστορίας και αφήνουμε τους ήρωες να μας οδηγήσουν στο τέλος.

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη διδάσκουσα και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ιωάννα Μπαμπέτα.

Πληροφορίες για την εγγραφή
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για τον/τους κύκλο/ους που τους ενδιαφέρει/ουν στέλνοντας e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του εργαστηρίου και του κύκλου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας).

Πολυχώρος Μεταίχμιο
Ιπποκράτους 118, Αθήνα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Βιβλίο που μπλόκαρε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ κυκλοφορεί μισόν αιώνα μετά

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Στάνλεï Κιούμπρικ είχε το εξής ελάττωμα, όπως συμφωνούν λίγο-πολύ όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του: την τελειομανία του. Έτσι, όταν το 1970 κάποιος τόλμησε σε ένα βιβλίο...

ΝΕΑ
Η ανορθόδοξη μέθοδος του Καζούο Ισιγκούρο πίσω από τους τίτλους των βιβλίων του

Για τον μάλλον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο επιλέγει τους τίτλους των βιβλίων του μαζί με τη σύζυγό του μίλησε ο νομπελίστας συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο σε εκδήλωση στο Λονδίνο. Όπως περιέγραψε ο...

ΝΕΑ
Το Χάρβαρντ αφαιρεί «ανθρώπινο» δέσιμο από βιβλίο του 19ου αιώνα

Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι κάτοχοι σπάνιων παλιών βιβλίων να τα «γδύνουν» από το περίτεχνο δέσιμό τους, όμως αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε ένα βιβλίο του 19ου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.