fbpx
Τιμώμενη χώρα στην Έκθεση Βιβλίου της Αβάνας η Κίνα

Τιμώμενη χώρα στην Έκθεση Βιβλίου της Αβάνας η Κίνα

Η Εντίθ Περέιρα, μια Κουβανέζα γιαγιά, έχει δεσμούς με την κινεζική κουλτούρα από τότε που ήταν παιδί. Γεννήθηκε στη Σάντα Κλάρα, 280 χλμ. ανατολικά της Αβάνας, μια πόλη όπου από τις αρχές του 20ού αιώνα είχαν εγκατασταθεί οικογένειες Κινέζων. Από αυτούς έμαθε τις παραδοσιακές ασκήσεις αναπνοής για να διατηρείσαι λεπτή, ενώ ανέπτυξε ένα καλό γούστο για την υγιεινή κινεζική κουζίνα. Η 75χρονη Περέιρα ένιωσε απίστευτη χαρά όταν πήγε στην 27η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στην Αβάνα, με τιμώμενη χώρα την Κίνα.

«Μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία. Στη γειτονιά που μεγάλωσα ζούσαν πολλοί Κινέζοι οι οποίοι μου έμαθαν μερικές λέξεις» θυμάται η Περέιρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μαζί με τον 8χρονο εγγονό της Γκαμπριέλ, ενθουσιάστηκαν με το κινεζικό περίπτερο της έκθεσης. Οι δραστηριότητες στο περίπτερο περιλαμβάνουν ασκήσεις για την προφορά και την καλλιγραφία των κινεζικών, με τη βοήθεια εθελοντών που δείχνουν στους επισκέπτες πως να προφέρουν λέξεις στην επίσημη γλώσσα της Κίνας, τα μανδαρίνικα.

«Ζωγράφισαν ένα ποντίκι για μένα με τη μορφή των κινεζικών χαρακτήρων. Μου άρεσε τόσο πολύ... Θα ήθελα να μάθω στο μέλλον κινεζικά» λέει ο 8χρονος Γκαμπριέλ.

Διάσημοι Κινέζοι συγγραφείς, εκπρόσωποι περισσότερων από 60 εκδοτικών οίκων και φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες αναδεικνύουν την ποικιλομορφία του κινεζικού πολιτισμού μέσα από παρουσιάσεις βιβλίων, διαγωνισμούς και δραστηριότητες αναψυχής στην έκθεση βιβλίου, όπου η Κίνα είναι η φιλοξενούμενη τιμώμενη χώρα. Το λογοτεχνικό αυτό γεγονός, το οποίο θεωρείται το πιο σημαντικό στις χώρες της Καραϊβικής, άνοιξε τις πύλες του την 1η Φεβρουαρίου στο παλιό φρούριο του Σαν Κάρλος ντε λα Καμπάνα, στην Αβάνα. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου και μετά θα ταξιδέψει στην υπόλοιπη χώρα όπου στις 13 Μαΐου θα κατεβάσει αυλαία στην πόλη Σαντιάγο, στην ανατολική Κούβα.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί για μια ισχυρή συμμετοχή κάθε χρόνο στη διεθνή έκθεση βιβλίου, με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Αποκάλυψη: Η Meta είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster

Την ιδέα να εξαγοράσουν τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster προκειμένου μέσω των βιβλίων του να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook και του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.