fbpx
Η Waterstones νίκησε (τελικά) τα ebooks

Η Waterstones νίκησε (τελικά) τα ebooks

Εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 80% σημείωσαν τα κέρδη της αλυσίδας βρετανικών βιβλιοπωλείων Waterstones το 2017, με τη διοίκηση της αλυσίδας να δηλώνει μάλιστα αισιόδοξη για ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον, παρά το γεγονός ότι λίγα χρόνια νωρίτερα πολλοί αμφέβαλλαν για το αν θα άντεχε στον ανταγωνισμό από τα ebooks.

Ήταν το 2011 όταν η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και όλα έδειχναν ότι θα υπέκυπτε στην κυριαρχία των ebooks, που είχαν αρχίσει τότε να αναπτύσσονται ταχύτατα, λόγω και της επιτυχίας του Amazon Kindle. «Όταν ανέλαβα τη Waterstones, είχε χρεοκοπήσει, έχανε τρομακτικά ποσά και το Kindle “έτρωγε” τις πωλήσεις» δήλωσε στον Guardian ο διευθυντής της αλυσίδας, James Daunt. «Τα πράγματα έδειχναν πολύ άσχημα. Τώρα δεν είναι έτσι, η εταιρεία είναι εντάξει και λειτουργεί σωστά, με όλες τις προοπτικές για ακόμα καλύτερες επιδόσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως και το 2015 η Waterstones κατέγραφε ζημίες κάθε χρόνο, όμως το 2016 η τάση αυτή αναστράφηκε, και φέτος τα κέρδη μεγιστοποιήθηκαν, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2016, μια εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο «κόψιμο» ακαδημαϊκών βιβλίων με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους και στη μεγαλύτερη έμφαση που δόθηκε σε προϊόντα με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, όπως η γραφική ύλη και τα παιχνίδια.

Τα θετικά αυτά οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να κινήσουν την προσοχή επενδυτών, με δεδομένο ότι ο ιδιοκτήτης της Waterstones, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Alexander Mamut, έχει βάλει «πωλητήριο» από πέρυσι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Βιβλίο που μπλόκαρε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ κυκλοφορεί μισόν αιώνα μετά

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Στάνλεï Κιούμπρικ είχε το εξής ελάττωμα, όπως συμφωνούν λίγο-πολύ όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του: την τελειομανία του. Έτσι, όταν το 1970 κάποιος τόλμησε σε ένα βιβλίο...

ΝΕΑ
Η ανορθόδοξη μέθοδος του Καζούο Ισιγκούρο πίσω από τους τίτλους των βιβλίων του

Για τον μάλλον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο επιλέγει τους τίτλους των βιβλίων του μαζί με τη σύζυγό του μίλησε ο νομπελίστας συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο σε εκδήλωση στο Λονδίνο. Όπως περιέγραψε ο...

ΝΕΑ
Το Χάρβαρντ αφαιρεί «ανθρώπινο» δέσιμο από βιβλίο του 19ου αιώνα

Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι κάτοχοι σπάνιων παλιών βιβλίων να τα «γδύνουν» από το περίτεχνο δέσιμό τους, όμως αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε ένα βιβλίο του 19ου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.