fbpx
Με τα λόγια (γίνεται): Ο Montale στα Ελληνικά – από το 1990 έως σήμερα

Με τα λόγια (γίνεται): Ο Montale στα Ελληνικά – από το 1990 έως σήμερα

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στην τρίτη εκδήλωση της έβδομης περιόδου τους, παρουσιάζουν μια βραδιά με το μεταφρασμένο στα Ελληνικά ποιητικό έργο του Ιταλού νομπελίστα ποιητή Eugenio Montale, από τον ποιητή, δοκιμιογράφο και μεταφραστή Νίκο Αλιφέρη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Ο Νίκος Αλιφέρης ασχολείται με τον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας Γενοβέζο ποιητή από τη δεκαετία του 1990. Πρωτοπαρουσίασε τις μεταφράσεις του στο περιοδικό Πλανόδιον το 1992 και συνέχισε μεταφράζοντας το Φινιστέρε και άλλα ποιήματα (Άγρα, 1995), το Ημερολόγιο του ’72 (Άγρα, 1999), το Ημερολόγιο του ’71 (Άγρα, 2013), καθώς και το Περί ποιήσεως, συλλογή δοκιμίων των Montale, Ungaretti, Quasimodo και Saba (Άγρα, 2005).

Στην εκδήλωση, ο Νίκος Αλιφέρης διαβάζει τις μεταφράσεις του και εισάγει το κοινό στον ποιητικό κόσμο του Eugenio Montale –λάτρη του Καβάφη– ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην αλλαγή του ποιητικού σκηνικού της γειτονικής μας χώρας και όχι μόνο. Τα ποιήματα στο πρωτότυπο διαβάζει ο Stefano Bindi.

Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»: Σ ’αυτές τις ποιητικές αναγνώσει,ς που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών διαβάζουν ποιήματά τους, αφετέρου η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα: στην Emily Dickinson (2013, 2015), στον Καβάφη (2013), στον William Carlos Williams (2014), στην Elizabeth Bishop (2015), στον Τάκη Παπατσώνη, στον Robert Duncan, στην Ελένη Βακαλό (2016), στον Νίκο Εγγονόπουλο, στην Marianne Moore και στην Ζωή Καρέλλη (2017).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
(2ος όροφος)
Μασσαλίας 22, Αθήνα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Μάρκες, παρά την αντίθετη επιθυμία του όσο ζούσε

Πριν από τον θάνατό του, ο μεγάλος συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είχε σχεδόν ολοκληρώσει το τελευταίο του βιβλίο, το οποίο όμως «ξόρκισε» τους γιους του να σκίσουν και να μην το εκδώσουν ποτέ. Εκείνοι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.