fbpx
Google doodle για τον συγγραφέα Άλαν Πάτον

Google doodle για τον συγγραφέα Άλαν Πάτον

Τον Νοτιοαφρικανό συγγραφέα Άλαν Πάτον τίμησε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου το Google, με ένα doodle αφιερωμένο στον πρωτοπόρο ακτιβιστή κατά του Απαρτχάιντ που θα γινόταν 115 χρονών αν ζούσε σήμερα.

Ο Πάτον εργάστηκε αρχικά ως δάσκαλος και έπειτα για 14 χρόνια ήταν διευθυντής σε ένα αναμορφωτήριο για νεαρούς μαύρους παραβάτες, όπου υλοποίησε αμφιλεγόμενες για την εποχή καινοτομίες, επιβραβεύοντας τις καλές συμπεριφορές των κρατουμένων. Το πρώτο του βιβλίο, Cry, The Beloved Country, κυκλοφόρησε το 1948 και σε αυτό περιγράφονταν οι φυλετικές εντάσεις στη Νότια Αφρική. Το βιβλίο μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο, το 1951 και το 1955.

Ακολούθησαν και άλλα βιβλία με θέμα τις φυλετικές εντάσεις και τη πολιτική στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, ενώ παράλληλα αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των μαύρων στη λογική των ειρηνικών διαμαρτυριών, ιδρύοντας το 1953 το Φιλελεύθερο Κόμμα της Νότιας Αφρικής, το οποίο οδηγήθηκε σε διάλυση το 1968 λόγω του ότι είχε και λευκά και μαύρα μέλη. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1960, η κυβέρνηση της χώρας είχε προβεί σε κατάσχεση του διαβατηρίου του, μετά από ένα ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, χωρίς να του δοθούν ποτέ εξηγήσεις.

Ο Πάτον πέθανε το 1988 από καρκίνο, και δεν πρόλαβε να δει το τέλος του Απαρτχάιντ για το οποίο πάλεψε, και τελικά ήρθε το 1991.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024 στον Ιανό της Αθήνας

«Αν είναι να μιλήσει κάποιος, ας πει για την αγάπη…» Μιχάλης Γκανάς Για 15η χρονιά, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 100 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι,...

ΝΕΑ
Λατινοαμερικανική «αναγέννηση» στη μακρά λίστα για το International Booker

Ισχυρή παρουσία έχουν οι συγγραφείς από τη Λατινική Αμερική στη μακρά λίστα για το φετινό λογοτεχνικό βραβείο International Booker, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα άνθηση της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.